Mobiilioppimisen sykli

Uusien menetelmien käyttöönotossa huolellinen etukäteissuunnittelu helpottaa toteutusta. Kannattaa miettiä rauhassa, miten opetus rakennetaan (mieluiten myös visuaalisesti) ja miten mobiililaitteet valjastetaan käyttöön ilman, että se tuntuu rasitteelta. Mobiilioppimisessa tekniikka ja pedagogiikka kulkevat käsi kädessä. Mobiililaitteita kannattaa hyödyntää tilanteissa, joissa ne tuovat selkeää lisäarvoa oppimiseen. On hyvä kartoittaa osallistujien esitiedon taso. Mitkä ovat opiskelijoiden ja opettajien pohjatiedot aiheesta? Miten erilaisia osaajia on mukana? Millä termeillä puhutaan? Minkälaisia mobiililaitteita mukana olijat ovat käyttäneet? Toteutusta helpottaa se, että opettaja pysyy opiskelijoiden mukana ja pystyy itse ohjaamaan heitä. Kun opettaja saa rauhassa tutustua mobiililaitteeseen oppimisen näkökulmasta ja sen myötä avautuviin oppimisympäristöihin, hänen varmuutensa tarttuu myös opiskelijoihin. Tämän vuoksi on syytä lähteä kouluttamaan aluksi opettajia ja muuta henkilökuntaa mobiiliuteen. Näin tukiverkosto kasvaa. Lue lisää Menetelmät-osiosta.

Mobiilioppimisen sykli on yksi tapa havainnollistaa sitä, minkälaisia asioita käydään yleensä läpi kun otetaan mobiililaitteita käyttöön oppilaitoksessa. Sykli perustuu “Technology learning cycle”-nimiseen kuvioon, jonka avulla voidaan kuvata minkä tahansa uuden teknologian käyttöönoton vaiheita. Sykliä voi käyttää reflektoinnin apuvälineenä kun halutaan miettiä, missä vaiheessa prosessia tällä hetkellä ollaan. Vaiheet eivät ole toisensa poissulkevia, vaan limittäisiä, eikä sykli oikeastaan lopu koskaan.

Tiedostaminen

Tiedostamisvaiheessa etsitään vastauksia miksi-kysymyksiin. Mobiilioppimisen käyttöä puoltavia asioita työelämälähtöisessä oppimisessa ovat:

  • Opiskelijalähtöisten oppimiskäsitysten hyödyntäminen käytännön opetuksessa: tukemalla opiskelijaa aktiivisena tiedon tuottajana, ongelmanratkaisijana ja oman oppimisen reflektoijana annamme mahdollisuuden harjoitella näitä arvokkaita työelämätaitoja jo opiskeluaikana
  • Taidot joita tulevaisuuden työntekijältä vaaditaan, kuten laitteiden ja verkkoympäristöjen käyttö ja mediataidot.
  • Autenttisten tilanteiden tehokkaampi hyödyntäminen oppimisessa

Teknologian tutkiminen ja valintojen tekeminen

Tutustutaan eri laite- ja sovellusvaihtoehtoihin sekä verkkoympäristöihin, joissa halutaan toimia. Tekniset haasteet on myös pystyttävä poistamaan. Lainalaitekanta tulee olla riittävä. Isommat opiskelijaryhmät voidaan ottaa mukaan vasta silloin, kun laitteita on vähintään yksi/pari. Selvitetään myös, minkälaisia henkilökohtaisia mobiililaitteita opiskelijoilla ja opettajilla on käytössään ja olisivatko he halukkaita käyttämään niitä oppimiseen. Hyvä tavoite on pitkällä tähtäimellä pyrkiä käyttämään opiskelijoiden omia laitteita (BYOD = Bring Your Own Device). Verkon toimivuus kannattaa varmistaa etukäteen jallätyksiin kannattaa varautua. Pitää olla olemassa plan B.

Mobiilioppimisympäristön opetteleminen

Opetellaan laitteiden käyttöä ja tehdään alustavia suunnitelmia ja kokeiluja oppimisen tukemisen näkökulmasta.

Soveltaminen opetuksessa

  • Nimetään oppimistavoite ja suunnitellaan, miten mobiililaitteita voisi hyödyntää sen saavuttamisessa.
  • Selvitetään opiskelijoiden aiemmat kokemukset mobiililaitteiden käytöstä sekä heidän aikaisempi osaaminen suhteessa opittavaan asiaan.
  • Otetaan huomioon laitteiden, sovellusten ja verkkoympäristön kokonaisuus niin että ne kaikki yhdessä palvelevat oppimisen tavoitetta.
  • Muistetaan asianmukaiset laitelainaus-, kuvaus- ja julkaisuluvat.

Arviointi ja kokemusten jakaminen

On tärkeää arvioida ja jakaa sekä hyviä että huonoja kokemuksia. Kun otetaan käyttöön uusia oppimisen ja opetuksen menetelmiä, matkalla kohdataan myös haasteita. Niistä pitää pystyä kertomaan ja oppimaan. On myös tärkeää kysyä palautetta opiskelijoilta.