Äidinkieli ja viestintä

Aihe: Äidinkielen ja viestinnän opetuksessa mobiiliuden hyödyntäminen on moniulotteista. Sosiaalinen media moniulotteisine kanavineen tarjoaa oivan oppimisympäristön, jota voi käyttää monipuolisesti. Opetustehtävät kannattaa linkittää omaan ammattialaan.

Tutkinto/ryhmä: Maisemasuunnittelu

Opintojakso: Äidinkieli ja viestintä 1

Toteuttaja: Lehtori Pia Rupponen, Hämeen ammattikorkeakoulu

Pedagoginen malli: Case -pohjainen mobiilioppiminen

Laitteet ja sovellukset: Samsung Galaxy Tab ja iPad, kamera, blogisovellus (esim. Blogger), muistiinpanosovellus (esim. Evernote, muistio), GoogleDrive, Skype, YouTube

Oppimisen tavoite:

Opiskelija tutustuu ammattialansa viestintätilanteisiin ja keskustelee tilanteiden vaatimuksista viestintäosaamiselle ja merkityksestä työn tavoitteelle ryhmän kanssa. Tässä hän käyttää jaettuja dokumentteja.

Puheviestinnän osion tavoitteena on tuottaa opiskelijan opiskelumotivaatiosta kertova klippi, jonka hän itse kirjoittaa ja puhuu.

Tavoitteena on tutustuttaa opiskelija myös tuottamaan (kirjaamisen ja muistiinpanojen merkitys) ja jakamaan (viestimään) ammatillisessa tilanteessa syntyvää tietoa muille saman alan opiskelijoille.

Tavoitteena on osata kirjata olennaiset asiat työtilanteessa, mutta myös muokata ne luettavaan ja toistettavaan muotoon (blogi).

Hämeen ammatti-instituutissa Äidinkieli ja viestintä 1 -opintojaksossa malli on linkitetty tiiviisti opiskelijoiden opiskelemaan puutarha-alaan. Opiskelijat kuvaavat erityisesti puutarha-alan työelämän tilanteita ja perehtyvät puutarha-alan medioihin ja sisältöihin. Opintojaksossa on perustettu Koulu puuutarhassa -niminen blogi ja hyödynnetty yksikön omaa YouTube -kanavaa.

Lue lisää Mobiilisti-hankkeen blogissa:

Mobiilioppimista äidinkielen opetuksessa