Kustannukset

Laitteiden kustannukset voidaan jakaa neljään eri kategoriaan: laitteen hankintakustannukset, liittymäkustannukset, sovelluskustannukset ja lisävarusteet.

Laitteen hankintakustannukset:

Laitteen hankintakustannukset vaihtelevat huomattavasti. Halvimmillaan mobiililaitteen saa ruokakorin hinnalla ja kallemmillaan siitä joutuu maksamaan kalliin kannettavan tietokoneen hinnan. Yleensä halvimmat laitteet esim. tableteissa kannattaa ohittaa. Viisain valinta suurimpaan osaan käyttötarpeita on keskihintaisissa laitteissa, jolloin saa parhaan vastineen rahoilleen.

Tabletlaitteet tulevat nykyään yhä useammin lähes ammattikäyttöön, joten hankinnassa kannattaa kiinnittää huomioita myös takuun kestoon ja toimivuuteen. Selkeästi yrityksille suunnattuihin tabletlaitteisiin saa jo tälläkin hetkellä 3 vuoden onsite -takuun eli takuut toimivat samalla tavalla kuin yrityspuolella on totuttu toimimaan tietokoneiden kanssa. Toki tämäkin maksaa, mutta jos laitetta on tarkoitus käyttää tuottavaan työhön, kannattaa takuunlaajennuksia vakavasti harkita.

Liittymäkustannukset:

Liittymä kannattaa valita käyttötarpeen mukaan ja mieluiten hieman ylimitoittaen. Ei ole mukavaa käyttää laitetta, jos pitää miettiä tuleeko liittymän dataliikenteen kuukausikäyttöraja vastaan, jos vielä katson tuon yhden videon. Nykyään liittymien datapaketeilla ei ole suuriakaan hinnaneroja, vaikka valittaisiin parhaasta päästä oleva liittymä. Sellaisenkin saa muutaman kahvipaketin hinnalla kuukaudessa. Samoin nykyään pitää pitää mielessä se, että vaikka itse ei olisikaan suurien datamäärien kuluttaja, laite saattaa sitä olla. Monien laitteiden normaalipäivitykset ovat erittäin suuria ja kuluttavat kerralla pienen datapaketin tiedonsiirron.

Edelleen kannattaa olla huolellinen, mikäli käyttää laitteita ulkomailla. Nyt on jo markkinoilla esim. kotimaisia liittymiä, joiden datansiirtoa voi käyttää EU:n alueella siedettävin kustannuksin. Paras vaihtoehto ulkomailla paljon datapalveluja käyttävälle on ostaa data prepaid -liittymä kohdemaasta.

Sovelluskustannukset:

Sovellukset hankitaan käyttöjärjestelmästä riippumatta suunnilleen samalla tavalla. Tällöin luodaan käyttöjärjestelmän valmistajan vaatima tili ja mennään ostamaan sovelluksia sovelluskaupasta. Tarjolla on lukemattomia ilmaisia sovelluksia, joilla pärjää jo pitkälle. Maksulliset sovellukset ovat yleensä halpoja, joten niitäkin tulee helposti hankittua. Toistaiseksi ainoa sovelluskauppojen kelpuuttama masuväline on luottokortti, jonka tiedot sitoutuvat käytettyyn tiliin. Tämä hankaloittaa eiryisesti yritysten sovellushankintaa.

Lisälaitteet:

Näistä tulee myös oma osansa kustannuksista. Kukapa ei haluaisi tablettiinsa hienoja kuoria tai lisänäppäimistöä. Näytönsuojat ovat myös suosittuja sekä erilaiset lisälaitteet, joilla mobiililaitteen saa liitettyä esim. kotiteatteriin.