Reaaliaikainen ongelmanratkaisu

Aihe: Mobiili reaaliaikainen ongelmanratkaisu. Mobiilivälineiden avulla on helppo lähteä havainnoimaan, dokumentoimaan ja selvittämään maastossa esiintyvää ongelmaa

Tutkinto/ryhmä: Puutarhatalous, Maisemasuunnittelu

Opintojakso: Ekologia ja luonnonkasvit

Toteuttaja: Lehtori Matti Erkamo, Hämeen ammattikorkeakoulu

Pedagoginen malli: Reflektiivinen toiminnallinen ongelmanratkaisu

Laitteet ja sovellukset: Samsung Galaxy Tab, kamera, Picasa, Bambuser, Skype (chat, puhelu, jakomahdollisuus), Internet-selain

Tavoitteet/Idea:

Mobiilin reaaliaikaisen ongelmaratkaisupalvelun ideana on selvittää ongelmaa, joka sijaitsee maastossa. Ratkaisun apuna käytetään asiantuntevaa tahoa, joka tarvittaessa etsii lisätietoa ongelmaan liittyen. Maastosta lähetetään ongelmaan liittyvää tietoa mobiililaitteen avulla erilaisin menetelmin, kuten kuvin, videoin, tekstein ja puheen avulla. Malli voidaan toteuttaa täysin mobiilina.

Ongelmanratkaisu voidaan tehdä parityöskentelynä tai ryhmissä. Yksi henkilö/ryhmä kuvaa ongelmaa hyödyntäen mobiililaitteen kamerasovellusta tai livetaltiointia. Toinen henkilö/ryhmä auttaa ratkaisemaan ongelmaa ja tiedottaa ratkaisusta. Keskiössä on tietojen välittäminen tahojen välillä, tiivis keskustelu, joka voidaan käydä reaaliaikaisin kommentein, chatissa ja/tai puheluna sekä ratkaisuun vaadittavien lisätietojen hankkiminen internetin avulla.

Ongelmanratkaisupalvelu on ns. asiantuntijapalvelun malli ja se on sovellettavissa eri aloille. Ongelma voi olla esimerkiksi puussa oleva kasvitauti, tuntematon kasvi (esim. kukka) tai hajonnut työkone. Opiskelijat voidaan myös lähettää tiimeissä esimerkiksi tunnistamaan kasveja ja yksi ryhmän jäsen on verkossa auttamassa kasvintunnistuksessa.

Lue lisää Mobiilisti-hankkeen blogissa:

Opiskelijat ja opettajat kartalle

Tietääkös joku missäs mun opiskelijat ovat kun ei luokas ole kettää?

Mobiili ongelmanratkaisu maastossa (Johanna Salmia, Hämeen ammattikorkeakoulu)