Älypuisto

Aihe: Mobiilisti-hankkeen aikana rakennettiin Hämeen ammattikorkeakoulun Lepaan yksikön puistoon älypuisto. Älypuistoon kuuluvat niin erilaiset oppaat kuin myös opetukseen liittyvät tehtävät. Puistoa hyödynnetään opetuksen lisäksi virkistys- ja matkailukäytössä. Älypuistoa kehitetään eteenpäin.

Tutkinto / ryhmä: Opiskelijat ja vierailijat

Toteuttajat: Lehtorit Sari Suomalainen, Hannu Äystö ja Annika Michelson sekä projektipäällikkö Johanna Salmia Hämeen ammattikorkeakoulu; Anette Rattfelt, LaternaVox

Laitteet ja sovellukset: GoogleMaps, Wikitude, LaternaOpas / LaternaGuide

In english: https://sites.google.com/a/hamk.fi/lepaanalypuisto/

Älypuisto YLEn uutisissa

Älypuiston avulla historia ja nykypäivä kohtaavat ja kävijät pääsevät tutustumaan puistoon niin karttojen, kuvien, videoiden kuin äänenkin avulla. Opiskelijat hyödyntävät puistoa mm. kasviopiskelussa mobiilein kasvikierroksin, joita tuetaan kasveihin liitetyin QR-koodein sekä opettajan tekemien mobiilitenttien kautta.

GoogleMaps (puistokierros)

Puistokierroksen rakentamisessa on hyödynnetty Googlen kartta –sovellusta, jonka avulla puiston kävijä voi seurata reittiä nähden oman sijaintinsa reitillä ja avata eri kohteisiin liittyvää tietoa. Reitin varrelle on koottu historiatietoa Lepaan puistosta ja avomaan tuotannosta kuvin, videoin ja tekstein.

Wikitude (Lisätty todellisuus)

Augmented Realityyn (AR) eli lisättyyn todellisuuteen perustuvalla Wikitude-sovelluksella voi tarkastella, miltä maisema on näyttänyt noin 100 vuotta sitten tietyissa kohdissa Lepaan puistoa. Lepaalla on kolme wikitudepistettä.

Kuva: Sari Suomalainen

LaternaOpas - kuuntele tarinoita

Norjalaisen LaternaVox yrityksen kanssa on rakennettu mobiilisisältö, jonka avulla voi kuunnella paikallisia tarinoita. Lepaan kylän Erkki Ulamo kertoi 7 tarinaa Lepaan alueelta ja näitä nauhoitettiin. Tarinat käännettiin myös ruotsiksi ja englanniksi. Lepaan Mamsellimyllyn viereen, vanhan kellarinoven edustalle sijoitettiin penkki ja kellarirakennuksen sisään tukiasema. Ohjeteksti kiinnitettiin oveen, muovitolppaan kiinnitettiin merkki tiedoksi langattomasta mobiilioppaasta. LaternaOppaan kautta puiston kävijä voi kuunnella paikallisia tarinoita rauhassa istuessaan penkillä.

Laitteessa on kiintolevy ja lähetin, ja se muodostaa ympärilleen wifi-verkon. Mobiililaitteet ja tietokoneet tunnistavat verkon ja siihen voi liittyä ilmaiseksi. Myöskään dataliittymää ei vaadita. Wifi-verkon avulla voi selata kiintolevyllä olevaa tietoa: ääntä, kuvaa, tekstiä, videokuvaa

Kuva: Sari Suomalainen

LaternaOpas mobiilissa:

Kuva: Johanna Salmia

Wifi-tukiasema on pieni laatikko. Muoviputki kertoo, että tässä pisteessä on saatavilla langaton wifi taajuudella 2,4 GHz sisältöineen.

HAMK Biotalous jatkaa tekniikan edelleenkehitystä 2013-2014 yhteistyössä norjalaisen LaternaVox yrityksen kanssa.