aaa - India

Delhi groot en vol en Taj Mahal een prachtig gebouw 

Delhi

Delhi is de hoofdstad van India en heeft als stad ongeveer net zo veel inwoners als Nederland in zijn geheel. De stedelijke agglomoratie die er ook bij hoort telt zelfs 22 miljoen inwoners.

Het is er dan ook druk en het stonk er van de uitlaatgassen toen wij er waren. Met de komst van de metro schijnt dat iets minder te zijn.

Delhi is al eeuwen voor Christus bewoond als belangrijke plaats op de handelsroutes.

In de presentatie starten we bij de Hindoetempel Lami Narayana, komen dan bij de India Gate en gaan dan naar het museum waar Ghandi en zijn boodschap worden herdacht op de plaats waar hij is vermoord. Via regeringsgebouwen reizen we per tuc tuc langs markten, het rode fort en wandelen naar de grootste moskee van India, de Jama Mashid.

Ondertussen ziet u steeds meer beelden van de mensen, het leven op straat, het hectische verkeer en de rustpunten die mensen vinden. Niet altijd beelden om vrolijk van te worden. 

 Taj Mahal

De Taj Mahal is een imposant, wit marmeren mausoleum in Agra. Shah Jahan, de vijfde heerser van het Mogolrijk, liet het grafmonument tussen 1632 en 1648 bouwen als laatste rustplaats voor zijn geliefde echtgenote Mumtaz Mahal, die in 1631 in het kraambed was overleden. Na de dood van Shah Jahan werden ook diens resten bijgezet in de tombe.

De Mogoldynastie had de gewoonte om voor haar leden grafmonumenten in symmetrisch aangelegde tuinen te bouwen. Tuinen staan in de islamitische traditie symbool voor het paradijs en de Mogols poogden voor hun overledenen een hemelse woonplaats op aarde te scheppen. De grootschaligheid en esthetische verfijning van deze bouwwerken diende tevens de luister van hun heerschappij te onderstrepen.

Je moet vooral gewoon van de symetrie, van de vorm en van het Italiaanse marmer-inlegwerk genieten. Helaas hadden wij bij ons bezoek ‘s ochtends vroeg wat pech. Er hing smog en je mocht met een filmcamera niet dicht bij het gebouw komen.

 Wilt u zich verder verdiepen in dit gebouw bekijk dan deze documentaire op Youtube