Caïro

Vanaf 25 januari 2011 is het Tahrirplein in Caïro het revolutionaire centrum van het volksverzet tegen president Moebarak (82) met toentertijd bijna dagelijks tienduizenden en soms honderdduizenden betogers. Op het plein passen ca. 200.000 mensen. De eerste dagen vielen er bij hevige onlusten met de politie zeker 100 doden en 1000 gewonden. Nadien trok de politie zich terug en nam het leger stellingen in, maar liet de demonstranten ongemoeid.

Er is ook hierna nog veel gebeurd

Caïro of Kaïro is de hoofdstad van Egypte en bestaat uit de gouvernementen Caïro en Gizeh. De stad telt zo'n 13 miljoen inwoners.

Het officieuze inwoneraantal van Caïro ligt echter veel hoger, mede door het hoge aantal illegale immigranten in de stad. De hele metropolitane regio van Caïro is met zo'n 19 miljoen inwoners de grootste stad van Afrika en het Midden-Oosten.

De stad is ook een van de meest vervuilde steden ter wereld en kent een enorme verkeerschaos. Bij mijn bezoek in de negentiger jaren was dit al zo.

Dit hierboven is de Skyline van Cairo gezien vanuit het zuiden over de Nijl. De rivier is hier niet meer zo erg schoon, zoals u ziet. Dat is in Aswan in het zuiden wel anders. Eenmaal op brug aangekomen die u hierboven ziet, deed ik een voor mij merkwaardige ontdekking: een soort karrespoor speciaal voor ezel en wagen. In de miljoenenstad Cairo - net zoveel inwoners bijna als in heel Nederland, stel u dat eens voor - heeft dit soort vervoer blijkbaar toch een bepaalde prioriteit gekregen. Een prioriteit die waarschijnlijk tekenend is voor de maatschappelijke organisatie. De kleinere boeren, tuinders enzovoort brengen zelf in ruime getale hun spullen van het land in de grote stad aan de man. Weinig of geen tussenhandel dus. Ze krijgen de ruimte via een eigen spoor. Een ander merkwaardig fenomeen beleefde ik in de taxi bij voorrangssituaties. Het is voor hen in het enorme drukke verkeer gewoon een wedstrijd wie het eerste de neus van zijn auto voor die van een ander kan drukken.

De Skyline van het centrum hierboven wat dichterbij. Heiig van de smog. De stank op sommige plaatsen in de stad is mij ook heel goed bijgebleven.

Van de andere kant had ik vanuit mijn hotelkamer 's ochtends deze blik op de ernaast gelegen dierentuin (links). Deze werd op de zondag zeer druk bezocht (overbevolkt) en werkelijk op alle vrije plekjes - op paden en gazons dus - werd gepicknickt.

Heel andere geuren en kleuren kwam ik tegen in deze koptische kerk op de foto rechts, waar ik een deel van de dienst bijwoonde. De mannen en vrouwen zitten er niet naast elkaar en dat had ik niet meteen in de gaten.

Inmiddels zijn op koptische kerken in Caïro meerdere aanvallen gepleegd en is hun kathedraal in december 2016 nog verwoest.

Christenen worden er onderdrukt.

Ter afsluiting van deze eerste beelden van Cairo hieronder nog een foto vanuit de bus op de terugweg naar het vliegveld. Ze geeft een beeld van een zeer klein deel van de zogenaamde dodenstad. Van oudsher is dit een zeer grote islamitische begraafplaats over een lengte van 6 km die vanaf 1920 bewoond wordt door de armen van de stad (dichtbevolkt).