001 - Guatemala

Meer Atitlán; Panajachel, Santiago Atitlán, San Pedro

Het Meer van Atitlán (Spaans: Lago de Atitlán) is een kratermeer, een op 1500 meter hoogte door twaalf vulkanen omringd meer in Guatemala. De vulkanen zijn vernoemd naar de twaalf apostelen.

De Britse schrijver Aldous Huxley betitelde het als "het mooiste meer ter wereld".

Opvallend is de rust en het heldere blauwe water. De grootste en meest toeristische plaats in de omgeving is Panajachel. Kleinere dorpen rond het meer zijn San Pedro La Laguna, Santiago Atitlán, San Marcos la Laguna, Santa Cararna Palopo en San Antonio Palopo. Het buurtschap Panabaj in de gemeente Santiago Atitlán werd in 2005 van de kaart geveegd door Orkaan Stan. Hierbij kwamen meer dan duizend mensen om.

De cultuur van de steden en dorpen rond het meer Atitlán is beïnvoed door het Maya-volk. Zo wordt in Santiago Atitlán Maximón, een samenraapsel van traditionele Maya-godheden, katholieke heiligen en overwinnaar-legendes aanbeden. Het geïnstitutionaliseerde beeld van Maximón staat onder controle van een lokale religieuze broederschap en verblijft in verschillende huizen van de leden gedurende een jaar. Tijdens de goede week is het onderdeel van een grootse processie.

Gedurende de burgeroorlog hebben er rondom het meer een aantal schendingen van mensenrechten plaatsgevonden. In de parochiekerk van Apostel Jacobus in Santiago getuigt een monument van de dood van 13 ongewapende burgers in 1990 tijdens een protestmars

Panajachel wordt echter het meest overstroomd door Guatemaleze en buitenlandse toeristen. Dat waren in de jaren zestig de hippies, die echter tijdens de burgeroorlog de stad verlieten, maar na het beëindigen van de vijandelijkheden in 1996 zijn anderen terug gekomen en nu drijft de plaatselijke economie bijna geheel op toerisme.

Chichicastenango, markt, kerk en begraafplaats

Chichicastenango is een stad in het departement El Quiché, in de hoogvlakte (2000 m) van Guatemala.

De bevolking in dit deel van Guatemala is grotendeels van indiaanse (Maya) afkomst en houdt haar traditionele gebruiken in ere.

Iedere donderdag en zondag is er een grote markt in Chichicastenango. Duizenden Maya's en vele toeristen bezoeken de grootste markt van Midden-Amerika om dieren, bloemen, souvenirs of een van de andere bijzondere artikelen te kopen. Op de trappen en in de 400 jaar oude St-Thomaskerk verspreiden de handelaren hun waren, branden ze wierook en offeren Los Magos voedsel aan de Maya god van de aarde.

In 1701 kreeg de Dominicaanse broeder Francisco Ximenez in Chichicastenango de Popol Vuh in handen, het heilige geschrift van de Maya K'iche. Hij vertaalde deze "Maya Bijbel" in het Spaans. De Popol Vuh is een van de weinige Maya geschriften die bewaard is gebleven. De katholieke kerk bestempelde namenlijk alle Maya geschriften als heidens en liet deze op grote schaal vernietigen.

De grafstenen op de begraafplaats in Chichicastenango hebben verschillende kleuren. Je kunt goed zien welke mensen geld hebben voor een steen en welke niet; hele grote en hele kleine stenen.