005 - Chili-Paaseiland

Rapa Nui, Paaseiland, Deel 1

Rapa Nui, Paaseiland,(Spaans: Isla de Pascua) is een Polynesisch eiland in het zuidoosten van de Pacific Oceaan, op het meest zuid oostelijke punt van de Polynesische Driehoek.

Paaseiland is beroemd vanwege zijn 887 monumentale standbeelden, die moai worden genoemd, gemaakt door het vroegere Rapa Nui volk. In 1995, heeft UNESCO het Paaseiland deel gemaakt van de Werelderfgoed lijst, waardoor veel van het eiland beschermd werd in het Rapa Nui National Park.

De naam "Paaseiland" werd gegeven door de eerste geregistreerde Europese bezoeker, de Nederlander Jacob Roggeveen, die er op Paaszondag (5 April) 1722 aankwam. Roggeveen noemde het "Paasch-Eyland" naar het Nederlands van toen.

De huidige Polynesische naam van het eiland, Rapa Nui ofwel "Grote Rapa", werd uitgevonden na de slavendrijfjachten van vroeg 1860, en heeft betrekking op het gegeven dat het eiland topografische lijkt op het eiland Rapa van de Bass-eilanden. Alhoewel Thor Heyerdahl beweert dat Rapa de originele naam was voor Paaseiland en dat het Rapa Iti werd genoemd door vluchtelingen van daar.

In deze presentatie, deel 1, ziet u onze aankomst en op het einde ons vertrek van Paaseiland. Tussen deze twee gebeurtenissen bezoekt u in dit deel met ons het Orongo Bezoekers- en Ontvangstcentrum, leert u de geschiedenis in grote lijnen kennen. Evenals de cultuur en het wonen in Orongo en de Vogelman ceremonie. U bezoekt verder met ons een grot met oude tekeningen, een prachtige krater en u ziet de eilandjes waar de vogels nestelden en waar door de deelnemers aan de ceremonie naar toe werd gezwommen. Vervolgens komt u de site Vinapu aan de orde met vooral veel omgevallen Moais, maar ook een "Inca"-muur, die overigens volgens onderzoek ouder is dan de Inca-cultuur in Peru. Ook laten we beelden van Hango Roa, de stad, zien en van een culturele dansvoorstelling Kari Kari.

Rapa Nui, Paaseiland, Deel 2

In deze presentatie over Rapa Nui, Paaseiland, deel twee 2 starten we in het Father Sebastian Englert Anthropologisch Museum. Dit is een museum in de stad Hanga Roa op Rapa Nui. Het is genoemd naar de Beierse missionaris Sebastian Englert, OFM Cap., en het is in 1973 gebouwd. Het museum legt er zich op toe het culturele erfgoed van Rapa Nui te bewaren.

Het museum bewaart de enige overgebleven vrouwelijke Moai, alsook een van de koraal-ogen die in de Moais werden geplaatst. Er zijn houten standbeelden en een fotocollectie, archieven van traditionele muziek en een bibliotheek met 3000 boeken. U krijgt een uitgebreide impressie hiervan.

Vervolgens bezoeken we de grottengang Ana Te Pahu, een lava-kanaal die als schuilplaats werd gebruikt. Bij de Ahu Akivi komen we zeven Moais tegen in het binnenland, terwijl alle andere aan de kust zijn te vinden; wellicht was het een heilige plaats. Daarna bezoeken we de site Puna Pau waar de hoeden van de Moais werden gemaakt. Deze zijn uit een wat zachtere en meer rode steen gehouwen. Op het einde zetten we alle Moais in Hango Roa en ten noorden daarvan op een rij en eindigen we met zonsondergangs-foto's van een aantal van hen.

Rapa Nui, Paaseiland, Deel 3

In deze presentatie over Rapa Nui, Paaseiland, deel 3 starten we te Akahanga met de overblijfselen van een dorp met ovens en fundamenten van huizen. Daar is ook een Ahu met vooral omgevallen (nog niet gerestaureerde) Moais. Let ook op de erg kleine Moai.

Bij de vulkaan Rano Raraku, bezoeken we eerst de krater met (drink-)water en daarna gaan we verder heuvel opwaarts langs de vele Moais naar de steengroeves aan de voet van de rotsen waar de meeste van de Moais zijn gemaakt. Tussendoor ziet u een uitleg over hoe dat maken en uithouwen in zijn werk ging. Er is echter een kwestie waar nog altijd geen duidelijkheid over is en dat betreft de wijze waarop de gemaakte beelden over het gehele eiland werden getransporteerd.

Er zijn een kleine tweehonderd Moais op de hellingen van de Rano Raraku te vinden en u krijgt er de nodige van in de presentatie te zien.

Vanaf de helling ziet men op afstand ook al de Ahu Tongariki. Deze telt 15 Moais en is daarmee de grootste Ahu op het eiland. Een van de Moais is ook de zwaarste van het eiland.

De "Navel van Licht" kun je bekijken bij de Ahu Te Pito Kura. Het is een steenformatie met bijzondere krachten. Er zijn daar ook nog enkele andere dingen te zien.Tot slot bezoeken we het zand- en koraal-strand Anakena met twee Ahu's.