Plakatkunst

Vi skal først og fremst tegne egne vektorbilder ved hjelp av Google Presentasjoner eller Google Tegninger, men aller først skal vi gjøre oss noen erfaringer med hva vektorbilder er for noe.

Fordelen med vektorbidler at blant annet at filene ikke mister kvalitet når de zoomes eller endres. Samtidig kan hvert element i SVG-filen (Scalable Vector Graphics) animeres.

SVG er et område der grafikk møter programmering. Dere skal ikke lære å kode grafikk, men dersom du er interessert i hva dette går ut på kan du kikke på denne artikkelen samt en rekke konkrete eksempler.

Vektorgrafikk kan lagres som filformatet SVG. SVG brukes først og fremst for å beskrive vektorbasert grafikk for Internett og definerer selve bildet i XML – et spesielt tekstformat. Det betyr at SVG-bilder kan manipuleres i sanntid og lage alt fra svært enkle til ganske avanserte animasjoner.

Vi kan jobbe med flere verktøy:

Vektortegning - Plakatkunst
    • Her ser vi tydelig noen av problemene ved skalering av punktgrafikk.

    • Åpne dette bildet i full størrelse som PNG (PNG er et format for punktgrafikk) eller se det som SVG (Scalable Vector Graphics)

    • Kikk gjerne på originalen i Google Tegninger


Valgfri oppgave: triangulering

Finn et fotografi som du tenker kan egne seg for å bli gjengitt som trekanter. Bruk tjenesten www.breatharian.eu/triangulator/# for å lage en triangulert versjon av bildet.

Oppgave: plakat

Hovedoppgaven er som følger (NB! Gjelder dersom dere jobber med plakat):

Lage en plakat (stående eller liggende A3) som inneholder:

  • elementer som er hentet tegnet med utgangspunkt i et fotografi eller eksisterende bilde

  • noe som indikerer tid, fart, perspektiv etc.

  • minst ett element som inkluderer bokstaver

  • annet du måtte komme på

Lag to versjoner:

  • den ene utnytter farger (gjerne litt maksimalistisk)

  • den andre en svært begrenset fargeskala

Du kan når som helst laste ned filen ved å klikke "Export to SVG" og deretter lagre linken som dukker opp. Dette er litt annerledes enn når du lagrer andre bilder. SVG er også et litt spesielt bildeformat, som en del programmer ikke laster inn og vise uten videre.

Dersom du laster ned denne SVG-filen kan du se hvordan den kan skaleres uten at du taper bildekvalitet. Animasjonen nedenfor demonstrere i og for seg dette, men siden dette er gjengitt ved hjelp av en GIF-animasjon forringes kvaliteten noe:

Bildet til høyre er konvertert til PNG (se mer om denne prosessen nedenfor) før det er gjort om til gråtoner i Pixlr.

Skal redigere bildet ved hjelp av f.eks. Pixlr må SVG-filen konverteres til til et filformat som f. eks. PNG, som er et annet bildeformat som gjengir punktgrafikk.

Her skal vi se på hvordan vi kan konvertere et bilde i filformatet SVG til PNG.

Som så ofte ellers finnes det en rekke nettjenester som gjør dette. Her benytter vi image.online-convert.com/convert-to-png

Når vi konverterer fra SVG, som er et skalerbart bildeformat, er ikke bildestørrelsen i piksler gitt. Vi må derfor sette en størrelse på bildet. Skal proposjonene bli korrekte må vi benytte samme sideforhold som i originalbildet.

Denne prosessen er litt omstendelig, men gir oss en PNG-fil som vi kan jobbe videre med i andre programmer, som f eks Pixlr

I presentasjons nedenfor finner du noen eksempler – her er det imidlertid flere eksempler som blander punktgrafikk med vektorgrafikk.

Plakatdesign - Eksempler

Litteratur

Jorunn Veitebergs bok Den norske plakaten (Pax, 1998) www.nb.no/items/URN:NBN:no-nb_digibok_2008082700006

Utstilling av Ed Ruschas arbeider kodebergen.no/utstillinger/ed-ruscha