Fra presentasjon til animasjon

Sist oppdatert 12. februar 2022

Utgangspunktet vårt er her vektortegninger som vi henter inn fra Google Tegninger eller tegner direkte i Google Presentasjoner. Powerpoint kan også brukes, men Google Presentasjoner har kraftigere tegneverktøy i denne sammenhengen.

Første skritt er å lage grunnlaget for en animasjon ved å endre bilde for bilde, hvert som egne sider i presentasjonen. 

Presentasjonen kan vi så eksportere på ulike måter. Enten som enkeltbilder, eller vi kan som gjort her: eksportere hele presentasjonen som PDF. PDF-formatet kan gjengi vektorgrafikk og er dermed et godt format for videre konvertering. Her skal vi lage en GIF-animasjon ved hjelp av nettjenesten ezgif.com. Til høre ser du de enkelte bildene, hentet ut av PDF-filen. Her kan du justere hastigheten på animasjonen før du eksporterer til GIF (se resultatet nedenfor).

GIF håndteres som et hvilket som helst annet bilde, og vil kunne brukes videre i de aller fleste programmer. Vil du bruke animasjonen i et videoredigeringsprogram kan det imidlertid være greit å konvertere direkte til et videoformat. F eks ved hjelp av video.online-convert.com

Et tilsvarende eksempel basert på omslagsdesignet til boken Digitale medier og materialitet. Begge deler er satt sammen i presentasjonsprogrammet til Google, som altså kan fungere både til bokdesign, plakater og animasjon.

Du finner presentasjonen her. Lag gjerne en kopi og remix.

Ytterligere to eksempler. Merk at trikset for å lage en loop, dvs at slutten på sekvensen fortsetter sømløst med begynnelsen. Dermed kan en ganske kort sekvens fungere som en evigvarende animasjon.

Animasjonseksempel - Skog med skygge
Animasjon Eksempel til tittekasse

Mer avansert animasjon


Som vi har vært inne på tidligere er det vesentlig forskjell på punktgrafikk og vektorgrafikk. GIF er et format for punktgrafikk med begrenset antall farger. SVG er derimot et vektorformat som ikke har disse begrensningene. Animasjonstjenesten Svgator illustrerer dette med figuren til høyre.

Det finnes flere nettjenester som kan brukes til å animere med utgangspunkt i SVG-filer. En mulighet er Animatron.com. Dette er et avansert animasjonsverktøy som i sin helhet er nettbasert. 

Videoen viser hvordan vi kan animere med utgangspunkt i en SVG-fil fra Google Tegninger – videoen ble nedenfor ble laget i en litt annen sammenheng og sier ett og annet om bruk av animasjoner i ebøker: overhør akkurat det, og fokuser på det som gjelder selve animasjonen:

Animatron har laget mange tutorials som forklarer hvordan du bruker tjenesten.

Animasjonen til høyre er eksportert fra Animatron som en GIF.

I grensesnittet til Animatron (velg "Advanced") kommer alle enkeltelementene i SVG-filen opp som linjer på tidslinjen nederst. 

Legg merke til at du skal ikke ha veldig mange detaljer før dette blir litt kaotisk. Det lønner seg derfor å forenkle figuren før den eksporteres til SVG i Google Tegninger eller Google Presentasjoner.