Støpeformer og støping i tinn

Sist oppdatert av Jon Hoem, 7. april 2021

3D-modeller kan være et utgangspunkt for å jobbe med tradisjonelle håndverksteknikker, f eks metallstøping. På den måten kan vi modellere på skjerm, kanskje modifisere litt på printet og bruke dette for å lage f eks et smykke. Vi kan lage en 3D-modell av en tegning eller modellere ved hjelp av kode, eller bruke mer avanserte metoder for modellering.

Det letteste er å støpe i tinn fordi rent tinn smelter på 232 grader. Dermed kan du smelte det på et enkelt gassbluss eller på en kokeplate. Bruk verneutstyr som briller og hansker i skinn, samt klær i skinn eller ull. Husk skoene dine. Sandaler eller sko i nylonmesh takler et eventuelt møte med flytende metall særdeles dårlig.

Vann må holdes langt unna flytende metall. Det kan føre til metallsprut og i verste fall en eksplosjon da vannet fordamper umiddelbart i kontakt med metallet.

For å sjekke om tinnet har riktig temperatur kan du dyppe en trestikke i metallet. En tynn røyksky er OK. Dersom røyken er tykk betyr at metallet er for varmt.

Hell tinnet raskt i formen, men vær forsiktig. Dunk gjerne litt i formen slik at metallet flyter godt ut i formen. Tinn stivner i løpet av et par minutter, men likevel mye langsommere enn andre metaller. Sølv smelter f eks på rundt 1000 grader Celcius og stivner desto raskere når det møter den mye kaldere sanden i formen.

Kjetil Sømoe har laget en svært instruktiv video som tar oss gjennom selve støpeprosessen:

Her en video som viser den samme teknikken, men her støpes det i aluminium og med 3D-printede former. Aluminium smelter ved 660 grader så her må en skikkelig gassbrenner til, samt en mer solid smeltedigel enn hva som kreves for tinn og bly.

Litt ekstramateriale

Metallstøping, gjørtling, er et gammelt håndverk som vi finner tydelige spor av i alle bygninger av litt alder. Her ser vi James Eves i aksjon, filmet rundt 2002. Eves drev K. Amundsen Eft. Metallstøperi – landets eldste gjørtleri, grunnlagt i Bergen i 1878.