Animasjon

Postet 27. august 2019 - Jon Hoem

LESEVEILEDNING:

Les gjennom og se videoene før forelesningen. Vi skal innom tre ulike teknikker og dere bør gjøre dere litt kjent med alle.

Dere kan gjerne organisere dere i grupper (maks tre i hver gruppe) og finne frem til hva dere vil jobbe med i de ulike prosjektene. Så jobber vi konkret med dette i klasserommet.

I menyen lengst til høyre finner dere en del relaterte veiledninger. ikke alle er like aktuelle for oppgavene nedenfor, men se særlig på Animasjon i Google Photos,

Fra presentasjon til animasjon, samt siden om GIF-animasjon.

Animasjon betegner ulike teknikker for å sette stillbilder sammen til en sekvens som visualiserer bevegelse. Vi kan skille mellom tre hovedkategorier, som igjen kan romme flere ulike teknikker. Her fokuserer vi kun på de teknikken vi skal arbeide med.

  1. Tegne ramme for ramme

  2. Levende bilder, i form av video, gjengis vanligvis med 25 eller 30 bilder i sekundet, men vi kan oprere med færre bilder per sekund. Animasjon kan fint fungere ned til 16 eller 12 bilder per sekund, noen ganger enda lavere. Konsekvensen av lavere antall bilder per sekund er nettopp et "animert" uttrykk: Likevel blir det svært arbeidskrevende å tegne alle delbildene. Som oftest gjøres dette ved å tegne figurer og objekter hver for seg og sette dette sammen som lag og avfotografere det på et animasjonsbord – ikke helt ulikt hvordan vi kan jobbe med lag i et digitalt bildebehandlingsprogram.

  3. Tegne og animere med vektorgrafikk

  4. Jobber vi digitalt kan tegneprosessen gå mye raskere. En ting er at vi enkelt kan kopiere et bile og tegen videre med dette som utgangspunkt. En annen mulighet er å tegne med vektorgrafikk. Siden vektorgrafikken er en matamatisk beskrivelse av formene i bildet kan disse manipuleres i et animasjonaprogram. Dette er avanserte teknikker, som vi ikke kan jobbe med i detalj, men vi skal i alle fall forsøke oss på å tegne med vektorgrafikk.

  5. Flytte og avfotografere tredimensjonale (fysiske) objekter

  6. Dette er en form for animajon som er godt egnet i kombinasjon med andre teknikker, som å lage kulisser i tre, papir og tekstiler, objekter i ulike materialer - harde og plastiske. Prinsippet er enkelt, en liten forflytning mellom hver bilde som avfotograferes blir til en relativt kontinuerlig bevegelse når bildene spilles av i rekkefølge.

    • Det finnes mange ulike apper og programmer som gjør denne typen animasjon relativt enkelt å gjennomføre, selv med barn ganske langt ned i årsklassene.

Oppgavene

Dere kan jobbe sammen i grupper på tre, men leverer individuelle varianter av animasjonene. Dvs dere kan fordele tegnearbeidet mellom dere, men jobbe individuelt med selve animasjonene.

Oppgave 1 – Tegne med punktgrafikk

Her setter vi noen begrensninger, for å sikre at dere kan fordele tegnearbeidet og samtidig få et noenlunde konsistent uttrykk. Vi skal her lene oss på Eadweard Muybridge, som gjennom sin innovative bruk av fotografiet bidro til å endre hvordan malere gjenskapte dyr og mennesker i bevegelse.

Muybridge lagde det han kalte Zoopraxiscope for å kunne vise mange bilder i en animert sekvens, og teknikken han benyttet minner mye om måten dere skal tegne av fotografier på.

Videoen til høyre er en kort gjennomgang av de løsningene Muybridge jobbet med. Ta en kikk på den – mange av prinsippene for animasjon vises i denne videoen.

"Katten" til venstre er et eksempel på en animasjon som er laget ved å trace over en rekke fotografier, tatt av nettopp Muybridge.

Dere finner en stor mengde slike bildesekvensener på nettet: google.com/search?tbm=isch&q=muybridge

Dere jobber med dette i grupper. Finn en sekvens fordel noen av delbildene dere imellom. Ikke skaler bildene, men tegn over dem i et eget lag i bildebehandlingsprogrammet, slik som demonstret nedenfor. Dere kan fint bruke Pixlr til dette.

Bli enige om hvilket tegneverktøy dere vil benytte, slik at dere oppnår en noenlunde enhetlig stil på bildene. Et bra sted å dele og ordne rekkefølgen på delbildene er Google presentasjoner, eller i Google Photos. Helt enkle animasjoner kan du lage direkte i Google Photos.

Gruppen leverer en GIF-animasjon som svar på denne oppgaven. Animasjonen skal bestå av rundt 12 delbilder, der alle i gruppen har bidratt med tegne-/trace-arbeidet.

Cinemagrafier

Cinemagrafier (av engelsk cinemagraph) betegner et stillbilde der utvalgte deler av bildet vises som en repeterende bevegelse. Cinemagrafier blir ofte publisert som animerte GIF- bilder, der hensikten er å skape illusjonen av å se på et filmklipp.

Cinemagrafier er ofte laget ved først å ta en serie stillbilder eller ved å hente ut stillbilder fra video-opptak. Bildene settes sammen med et program hvor bildene knyttes til hverandre i en sømløs sløyfe, slik måte at de bevegelige delene av bildet blir oppfattet som en gjentatt eller kontinuerlig bevegelse.Pauser kan være et helt sentralt element i en animasjon som loopes. Her ser vi to eksempler: til venstre originalen, der bilen kjører nærmest kontinuerlig. Til høyre er det lagt inn en pause på fem sekunder etter at bilen er ute av bildet. Vi kan se for oss at slike bilder, med lite bevegelse, kan fungere godt som illustrasjoner i medierike ebøker.

Illustrasjon:Tumblr, From Me to You.

GIF-animasjoner blir i utgangspunktet ganske store filer. I alle fall leverer mange av programmene som lager slike animasjoner filer på flere megabyte. Det er lite hensiktsmessig, og utnytter ikke formatet godt. Tjenesten ezgif.com gjør denne jobben for oss. Eksemplet ovenfor kom ut som en fil på 3 megabyte da versjonen til høyre ble laget ved hjelp av Photoscape. Etter å ha blitt optimalisert er filen på 97 Kb.

Oppgave 2 – Tegne med vektorgrafikk

I denne deloppgaven skal dere tegne vektorgrafikk ved hjelp av Google Tegninger. Dette er et tegneprogram med ganske store begrensninger, men der det kan være spennende å jobbe nettopp med disse begrensningene som ramme.

I denne deloppgaven kan dere også samarbeide i grupper. Noe av det fine med skybaserte tjenester, som Googles, er at de gjør det enkelt å samarbeide i konkrete dokumenter. Dette gjelder også tegninger.

I denne oppgaven kan dere dermed tegne ulike deler hvar for dere, ut fra en oppgavefordeling dere kommer frem til. Dere står fritt til å velge hva dere vil animere. Deretter kan alle elementene samles i en felles presentasjon og denne kan så kopieres av hver enkelt, og danne grunnlag for individuelle animasjoner.

Se Fra presentasjon til animasjon.

Gruppen leverer en GIF-animasjon som svar på denne oppgaven. Alle i gruppen skal ha bidratt med elementer som inngår i animasjonen.

Oppgave 3 – Animere tredimensjonale objekter

I denne oppgaven skal dere jobbe med "stop-motion"-animasjon med fysiske objekter. Her samarbeider gruppen om en felles animasjon, siden det er mange delopgaver knyttet til å betjene kameraet (gjerne mobiltelefonen) samtidig som en forflytter fysiske objekter foran kameraet.

Animasjonen til høyre viser eksmpel på to prinsipper: først står kamera i ro og hodet på roboten vris mellom hvert bilde. Deretter står roboten i ro, men kameraet forflyttes.

Det finnes en rekke gratis apper og tjenester som lar dere lage denne typen animasjon. For eksempel Stop motion studio, Zing studio (for Android, og for iOS.

En mulighet er også nettjenester som Stop-motion-animator, som fungerer direkte i Chrome-nettleseren. dere kan også ta en rekke bilder med kamera, og animere disse ved hjelp av f eks Photoscape eller ved hjelp av Google Photos. Sistnevnte vil imidlertid ikke være egnet til annet enn korte animasjoner.

Hver gruppe leverer en video som svar på denne oppgaven. Animasjonen skal bestå av minst 100 delbilder / forflytninger.

Et "stativ" kan imidlertid være så mangt. Til venstre ser dere en brukt kaffekopp med to hakk i. Så enkelt kan et "stativ" være, og der er uendelig mye bedre enn bare å holde mobiltelefonen i hånden.

BRUK "STATIV"Når flere bilder skal settes sammen er det vesentlig at kameraet er under kontroll. Dersom utnittet endres mellom hvert bilde blir animasjonen hoppende, og ubehagelig å se på.