Skape bilder ved hjelp av kunstig intelligens

Sist oppdatert 23. oktober 2023

Illustrere med KI

Presentasjon laget i forbindelse med fagseminar i regi av prosjektet "KI-Storyline". Jeg diskuterer problematikken og mulighetene med utgangspunkt i egne arbeider, og gjennom det en svært kort introduksjon til noen aktuelle tjenester, høsten 2023:

Åpen og gratis

Ellers finnes det en lang liste med forskjellige generatorer: futurepedia.io/ai-tools/art-generators 


Illustrere med KI - Introduksjon

Stable Diffusion

Det er to måter du kan bruke Stable Diffusion til å generere KI-bilder. Du kan benytte tjenesten via nettet: stablediffusionweb.com. , eller du installere Stable Diffusion på din egen datamaskin. I sistnevnte tilfelle, trenger du en rask datamaskin, for å generere bilder relativt raskt. Bildegenerering krever generelt mye kapasitet så litt tålmodighet kan komme godt med.


Visuelle og skriftlige møter med kunstig intelligens

En rundeborddiskusjon om KI, under Læringsfestivalen 2023, tok utgangspunkt i en rekke forsøk og dannet med det utgangspunkt for å snakke om hvilke muligheter KI kan by på som kreativt verktøy. 

Betegnende nok, samme dag som denne diskusjonen kunne en lese "Snart kan enhver idiot lage imponerende bilder". 

Denne kommentaren i Aftenposten gjelder Refik Anadols bilder, utstilt ved MoMa

Visuelle og skriftlige møter med kunstig intelligens

Jill Walker Rettberg om kunst og KI under Arendalsuka 2023, deretter paneldiskusjon om kunsten i det kunstige. 

Magasinet Experimental Emerging Art kom i 2023 med en utgave «Art After AI» (PDF). Det stilles spørsmål ved om, og i tilfelle hvordan AI vil endre måten vi skaper og opplever kunst på? Hvordan forener vi spenningen mellom kunst skapt av menneskehender og kunst skapt av maskiner? Hva skjer med begrepet autentisitet.

Innlegget "Hvis jeg var en maler - eller malerens død" under Nettverkskonferansen 2023 viser til "Forfatterens død" (La mort de l'autor), der Roland Barthes tar til orde for at et verk må forstås isolert fra den som har skapt det. Dvs, et verk blir først tillagt mening i det en fremføring, en representasjon, møter en betrakter.

Forholde mellom å "skape" og "betrakte" er for lengst utfordret og transformer gjennom digitale medier, der ulike former for interaktivitet gir brukerne muligheter som ikke finnes i representasjonsformer som baserer seg på informasjonsbærere der det er en en linearitet knyttet til mediet. Det er ikke enkelt å kondensere dette i én setning – les gjerne mer om representasjonsformer og ulike medier i Digitale medier og materialitet.

Det sentrale poenget, eller snarere spørsmålet, er hva som skjer når vi kan ha verbalspråklige og haptiske dialoger omkring det å "skape" et unikt verk?

Hvis jeg var en maler – Nettverkskonferansen 2023 .pptx

Et interessant bakteppe er denne artikkelen der AI skaper bokomslag. Et betimelig spørsmål i NRK-artikkelen gjelder samspillet mellom idé, illustrasjon og typografi, og hvordan dette er avgjørende for et godt resultat. "Hvordan ville det foregått i praksis om kunstig intelligens skulle erstattet designeren i dette arbeidet?". Fremdeles vil det være mennesker involvert, ikke minst i tilpasninger og prosesser med utvelgelse, men designere med AI-verktøy vil åpenbart få mer gjort raskere. I NRK-artikkelen er det ikke gjort noe forsøk på å raffinere resultatene, likevel blir flere av resultatene brukbare. Med litt ekstra omtanke, som noen må kunne gi, vil trolig resultatene kunne blitt utmerkede.