Bokbinding

Sist oppdatert 31. oktober 2023

Japansk bokbind

Japansk sidesøm er en enkel innbinding som er en fin introduksjon til bokbinding. Denne tradisjonelle bindingen ble praktisert i Kina, Japan og Korea. Teknikken har fordelen av å være veldig rimelig, da tråd og papir er de eneste materialene som trengs, samtidig som det er en enkel teknikk å utføre.

En ulempe med japansk sidesøm er at denne teknikken ikke egner seg for stive permer, med mindre en lager en brett i denne permen innenfor sømmen.

Japansk sidesøm er primært funksjonell, men har også åpenbart et dekorativt potensale. Slik sette r det en tydelig forbindelse til borderiteknikken sashiko.

Koptisk innbinding

Koptisk innbinding viser til en teknikk brukt ab tidlige kristne i Egypt, kopterne. Teknikken er brukt fra 200-tallet e.Kr. 

Koptisk innbinding ble brukt til de første kodeksene (bøker bundet sammen av sider, i motsetning til pergament og papyrus på rull) er kjennetegnet av en eller flere seksjoner av pergament, papyrus eller papir sydd gjennom brettene, og (hvis mer enn én seksjon) festet til hverandre med kjedesting over ryggen. Dette i stedet for båndene eller snorene over bokryggen, noe som kjennetegner europeiske bindinger fra 800-tallet og utover. 

I praksis refererer uttrykket "koptisk binding" vanligvis til flerseksjonsbindinger, mens enkeltseksjons koptiske kodekser ofte refereres til som "Nag Hammadi-bindinger", etter de 13 kodeksene som ble funnet i 1945 og som eksemplifiserer denne teknikken.