Profesjonsfaglig digital kompetanse

Oppdatert 10. januar 2020 - Jon Hoem

Leseveiledning

Alt som er skrevet med rødt er personlige kommentarer og refleksjoner. Det samme gjelder relevansen av de prosjektene som nevnes i teksten. Det bør likevel kunne danne et utgangspunkt for dine egne refleksjoner omkring PfDK i kunst og håndverk. Teksten har gått gjennom en del oppdateringer, men jge håper sammenhengen fremdeles er der.

I presentasjonen har jeg gjort et utvalg av læringsmål fra de nye læreplanene. Tanken er å vise hva som kan ha relevans for det digitale. De samme læringsmålene vil selvsagt også kunne dekkes på andre materialområder. Møtet mellom materialer er uansett, ofte det mest interessante.

PfDK i K&H

Teknologi påvirker alle deler av samfunnet og dermed hvordan vi lærer, kommuniserer, finner informasjon og tilegner oss kunnskap. Teknologi skaper dermed nye muligheter, men også en rekke utfordringer i skolen og i høyere utdanning. Lærerutdanningene har en jobb å gjøre, jmf en rekke nasjonale styrings- og referansedokumenter som Forskrift om rammeplan for grunnskolelærerutdanning for trinn 1–7 og 5-10,  og Rammeverk for grunnleggende ferdigheter, som til dels stiller klare forventninger til lærere og lærerutdanninger. En rekke forskningsrapporter peker imidlertid på en manglede kobling mellom utvikling av profesjonsfaglig digital kompetanse gjennom grunn- og videreutdanning av lærere og deres profesjonsutøving i praksis. NIFUs rapport IKT i lærerutdanningen: På vei mot profesjonsfaglig digital kompetane? viste at profesjonsfaglig digital kompetanse i lærerutdanningene var tilfeldig ivaretatt og gjennomgående svak. Norske resultater fra ICILS avslørte at 52% av norske lærere sa at det ikke var lagt til rette slik at de fikk utviklet sin IKT-kompetanse. 

Senter for IKT i utdanningen sin rapport om nyutdannede lærere viste at digital kompetanse i liten grad var utviklet gjennom krav og arbeidsformer i lærerutdanningen. Siste Skolemonitor  viser også at det mangler systematikk i utvikling av profesjonsfaglig digital kompetanse for lærerstudenter, spesielt i praksisperioden.

Rammeverk for profesjonsfaglig digital kompetanse

Rammeverket representerer et grundig arbeid, men er også blitt svært omfattende. Det finnes neppe den lærer eller lærerutdanner som oppfyller alle "kravene" til en digitalt kompetent lærer. Dermed er det et klart behov for å rydde i feltet, dvs trekke frem hva som er viktigere og/eller enklere å realisere i praksis. 

I det følgende er det ikke fjernet noe fra den originale teksten, men kommentarer og tilføyelser erlagt til med rødt. Kommentarene er skrevet ut fra faget Kunst og håndverk spesielt, men knyttet til lærerutdanning generelt.

Se også Digitale ferdigheter og læringsmål i kunst og håndverk

Jon Hoem, juli 2017

Rammeverket kan anvendes i:

Fag og grunnleggende ferdigheter

En profesjonsfaglig digitalt kompetent lærer har forståelse for hvordan den digitale utviklingen endrer og utvider innholdet i fagene. Læreren har innsikt i hvordan integrering av digitale ressurser i læringsprosesser kan bidra til å nå kompetansemål i fag og ivareta de fem grunnleggende ferdighetene. Som forutsetning for dette trenger læreren å utvikle egne grunnleggende digitale ferdigheter. Samtidig trenger læreren innsikt i hva elevenes digitale ferdigheter innebærer og hvordan de kan utvikles i fagene.

Det digitale som premiss?

Innledningsvis bør en ha med seg en tanke om hva som skal tjene hvilke formål. Digital teknologi forandrer premissene for mange fag, men om teknologien ikke lar seg styre så kan den til enhver tid gis en retning. I kunst og håndverk vil denne retningen for det digitale være knyttet til fysiske materialer, redskaper og handlinger knyttet til dette. Studenter og elever skal altså ikke primært lage noe rent digitalt, men bruke digitale verktøy for å skape noe som kan fungere i tilknytning til en fysisk virkelighet. Det digitale har så absolutt også sin egenverdi, men blir først virkelig relevant i vårt fag når det knyttes eller omsettes til estetiske produkter med en fysisk forankring. Dette er forhåpentligvis fellesnevneren for de konkrete eksemplene på prosjekter som gis nedenfor.

KUNNSKAP

Læreren:

Lærerstudenter trenger å utvikle profesjonsfaglig digital kompetanse (PfDK) slik at de på best mulig måte kan vurdere når teknologi kan bidra til å styrke elevers læring i sine fag og utvikle elevers digitale kompetanse. Profesjonsfaglig digital kompetanse ses på som en integrert del av lærerkompetansen og lærerprofesjonen, og tillegges vekt i lærerutdanningen og videreutdanning av lærere.

Rammeverk for lærerens profesjonsfaglige digitale kompetanse er forfattet av Marijana Kelentrić, Karianne Helland og Ann-Thérèse Arstorp ved Senter for IKT i utdanningen. 

Læreren som kurator

Læreren som tilrettelegger

FERDIGHETER

Læreren:

GENERELL KOMPETANSE

Læreren:

Skolen i samfunnet

En profesjonsfaglig digitalt kompetent lærer har kjennskap til perspektiver på digital utvikling og digitale mediers betydning og funksjon i dagens samfunn. Læreren har innsikt i sin egen og skolens rolle i å motvirke digitale skiller, og kan sette alle barn og unge i stand til å orientere seg og være aktive deltakere og bidragsytere i et globalt, digitalt og demokratisk samfunn. Læreren bidrar til elevenes digitale dannelse, og til at de kan medvirke i morgendagens arbeidsliv.


KUNNSKAP

Læreren:


Den visuelle dreining


Logikk

Det er litt synd at en gjemmer det som egentlig er basert på logikk bort bak det mer abstrakte "algoritmisk tankegang". Ikke minst fordi det er en reduksjonistisk måte å tenke omkring digital teknologi. De systemene som virkelig kommer til å forandre samfunnet er knyttet til kunstig intelligens, der en ser sammenhenger som ikke enkelt lar seg redusere til enkle algoritmer. Selv om datamaskinen i og for seg fungerer ved å kjøre algoritmer vil det ikke være algoritmene som definerer de gode grensesnittene mellom mennesker og maskiner. Her må en ha to tanker i hodet: den strukturerte, algoritmiske problemløsningen i kombinasjon med lang tmindre kontrollerbare, dels intuitive metoder.   – kunst og håndverk tar opp i seg ulike former for installasjonskunst, som i høy grad kan ha komponenter som involverer programmerbar logikk og/eller logisk strukturerte forløp. KORO-prosjektet "Drit i det!" kan tjene som eksempel. Expectationes ex Ulriken er et annet eksempel på installasjonskunst som involverer datamaskiner. – håndverk utvikles i møter med verktøy og nye praksiser kan utvikles: det vi kan kalle performativt e-håndverk

FERDIGHETER

Læreren:

Læreren som produsent


GENERELL KOMPETANSE

Læreren:

Læreren som produsent

Bærekraft

Etikk

En profesjonsfaglig digitalt kompetent lærer kjenner skolens verdigrunnlag i forhold til digitalisering i samfunnet. Læreren har innsikt i lovverk så vel som etiske problemstillinger knyttet til digital dannelse og deltakelse i det digitale og demokratiske samfunnet. Læreren bidrar til å utvikle elevenes digitale dømmekraft, forståelse og evne til å handle i tråd med dette.

KUNNSKAP

Læreren:


FERDIGHETER

Læreren:

GENERELL KOMPETANSE

Læreren:

Selvfremstilling


Pedagogikk og fagdidaktikk

En profesjonsfaglig digitalt kompetent lærer har pedagogisk og fagdidaktisk kunnskap relevant for profesjonsutøvelsen i digitale omgivelser. Med utgangspunkt i dette integrerer læreren digitale ressurser i planlegging, organisering, gjennomføring og evaluering av undervisningen for å fremme elevers utvikling, læring og danning.

 

KUNNSKAP

Læreren:

FERDIGHETER

Læreren:

Skapende


GENERELL KOMPETANSE

Læreren:

Lære gjennom erfaring


Selvtillit

  

Ledelse av læringsprosesser

En profesjonsfaglig digitalt kompetent lærer har kompetanse til å lede læringsarbeid i digitale omgivelser. Dette innebærer å forstå og håndtere hvordan disse forandrer og utfordrer lærerrollen. Læreren utnytter de mulighetene som ligger i digitale ressurser for å utvikle et konstruktivt og inkluderende læringsmiljø og tilpasse opplæringen til varierte elevgrupper og elevers individuelle behov. Læreren benytter varierte former for vurdering av elevers læring i digitale omgivelser på måter som bidrar til å utvikle deres læringslyst, læringsstrategier og kompetanse til å lære.

 

KUNNSKAP

Læreren:

Differensiering og repetisjon

FERDIGHETER

Læreren:

Visuell tilbakemelding

GENERELL KOMPETANSE

Læreren:


Veien er mye av målet

Samhandling og kommunikasjon

En profesjonsfaglig digitalt kompetent lærer bruker digitale kommunikasjonskanaler til informasjon, samarbeid og kunnskapsdeling med ulike aktører på en måte som bygger tillit og bidrar til deltakelse og samhandling.

 

KUNNSKAP

Læreren:

Digitale samarbeidsverktøy


FERDIGHETER

Læreren:

GENERELL KOMPETANSE

Læreren:

Endring og utvikling

En profesjonsfaglig digitalt kompetent lærer er bevisst på at utvikling av digital kompetanse er en livslang prosess som er dynamisk, situert og fleksibel. Læreren forbedrer sin kompetanse og endrer egen praksis med utgangspunkt i forskning og utvikling. Det betyr også at læreren må kunne drive eget utviklingsarbeid og bidra til en delingskultur rundt læring i digitale omgivelser.

 

KUNNSKAP

Læreren:

Publisere erfaringer online

FERDIGHETER

Læreren:

GENERELL KOMPETANSE

Læreren:

Tverrfaglig kompetanse