Manipulere sfæriske (360) bilder

Sist oppdatert 10. september 2019 - Jon Hoem

LESEVEILEDNING:

I denne veiledningen ser vi på hvordan vi kan avfotografere en rmodell, ved hjelp av et sfærisk (360) kamera, og deretter bruke dette som utgangspunkt for en virtuell vandring.

Les gjennom denne siden og sjekk at dere får bilderedigeringstjenesten Pixlr til å fungere – også kort gjennomgått i en video på denne siden.

Last ned programmet Exif-fixer (se nedenfor), og lag dere en konto på RoundMe.com.

"Sluttproduktet" blir virtuelle vandringer med en tematikk, knyttet til modellene, og publisert ved hjelp av RoundMe eller H5P.

Arbeidsprosessen

Vi skal jobbe med dette i grupper og i flere faser:

  1. Lage et oppsett / modell

  2. Avfotografere utvalgte steder i modellen ved hjelp av et sfærisk kamera

  3. Manipulere bildene av modellen

  4. Sørge for riktige "metadata" i bildefilene

  5. Laste opp de ferdige til en visningstjeneste

  6. F ek på Google Photos.

    • Eventuelt se på bildene ved hjelp av "VR-briller"

  7. Eventuelt lage en "tur" - fortrinnsvis ved hjelp av RoundMe.com

Manipulere bildene med Pixlr.com

Denne typem kamera er brukt for å lage en rundtur på campus Kronstad: home.hib.no/mediesenter/360_kronstad/campuskronstad.html

Bildene som kommer ut av kameraet er standard JPG-filer. Dette er samme type filer som kommer fra de fleste kamera. Disse filene kan du enkelt redigere i en bildebehandler, f eks det nettbaserte Pixlr.com. Dersom du redigerer bildene må du sørge for riktige metadata (se nedenfor) – dette er data som forteller de programmene som skal vise bildet at det er snakk om et sfærisk bilde.

Kameraet styres fra en mobilapp, som finnes både for Android og iOS. Denne kan dere laste ned på telefonene deres og på den måten få 360-bildene over på telefonen. Bildene lagres imidlertid også på selve kameraet også, og kan overføres til en datamaskin for videre redigering.

Kameraet som brukes er et Ricoh Theta. Dette kameraet er lite nok til å kunne plasseres inne i en modell, f eks i skala 1:10. Dette er en spesiell type kamera, med en linse på hver side av kamerakroppen. Hver linse filmer/fotograferer litt mer enn 180 grader, både horisontalt og vertikalt. Kameraet setter sammen de to delbildene til et sammenhengende sfærisk bilde.

Høyden på kameraet er ca 13 cm. Setter vi det på en liten sokkel får det dermed omtrent samme høyde som en person – da i skala 1:10. Størrelsesforholdet mellom kamera og modell blir dermed noenlunde det samme som mellom en person og boligen i fullskala.

I det eksemplet som er vist på skjermbildene har oppgaven vært å bytte ut bildeinformasjonen fra vindusåpningene i en modell av en bolig. Her kan dere benytte utklippsverktøy og viskelær, markert til venstre på skjermbildet nedenfor. Pass på at riktig lag er aktivt når dere klipper vekk bildeinformasjon.

Når dere er fornøyde med resultatet går dere i Fil-menyen og lagrer bildet i formatet JPG. JPG er det vanligste filformatet for fotografiske bilder (dere kan lese litt mer om ulike filformater her).

Til slutt må dere skrive nye metadata til bildefilen, ved hjelp av programmet EXIF Fixer (se nedenfor).

Vi benytter nettjenesten https://pixlr.com/editor/,

Bildenee vil se litt rare ut, siden de jo skal mappes ut over en virtuell sfære. Dere åpner panoramabildet og dupliserer laget ved å høyreklikke på laget og velge "Duplicate layer", eller bare ved å trekke laget ned på ikonet markert til høyre på skjermbildet nedenfor. Når dere har en kopi av laget kan dere skjule originalen (det nederste laget). Dere kan også legge inn bilder som dere vil skal være synlige gjennom vinduene. Disse bildene kan dere kopiere og lime inn i lag som ligger under det øverste laget med bilde av modellen.

Eksempelmateriale

Her står jeg ved siden av en pappmodell av en lilighet og tar et bilde med et Ricoh Theta 360-kamera, som er plassert inne i modellen. Kameraet fanger absolutt alt i scenen. Jeg får med andre ord med det som er utenfor modellen også. I dette tilfellet har jeg plassert et transparent tøystykke over modellen, som slipper inn lyd samtidig som det er lett å redigere vekk i den digitale etterbehandlingen

I videoen til høyre går jeg gjennom store deler av denne prosessen. Her har jeg brukt noen andre bilder som utgangspunkt i Pixlr, og resultatet blir dermed som dette:

Les mer om hvordan du kan redigere bildene ved hjelp av Pixlr.com. Du kan selvsagt bruke mange andre bildebhehandlingprogrammer for å gjøre dette. Husk bare å lagre bildene i bildefilformatet JPG.

For at bildedelingstjenestene skal forstå at de skal vise bildene som 360-sfærer må de ha riktige metadata.

Legge til metadata

For at bildedelingstjenestene skal forstå at de skal vise bildene som 360-sfærer må de ha riktige metadata. Alle bildefiler inneholder såkalte EXIF-data (Exchangeable image file format), data som forteller noe om hva bildefilen inneholder. Programmet Exif Fixer kan benyttes for å legge til riktige metadata.

Dette programmet må du installere på din egen datamaskin, men etterpå er det bare å åpne panoramabildet og trykke "Add metadata". Programmet skriver nye Exif-data til bildefilen, som blant annet forteller de programmene som skal vise bildet at det dreier seg om et 360-panorama:

Publisere og se panoramaene

Lage en tur med RoundMe.com

Bildedelingstjenester som Google Photos og Flickr støtter også denne typen bilder. Du kan se de sfæriske panoramaene direkte på en datamaskin, men opplevelsen blir enda mer interessant og virkelighetsnær dersom du benytter en løsning med "VR-briller". Dette kan være rimelige løsninger som Google Cardboard. Du trenger da et sett briller, som kan kjøpes i papp for noen tiere, og en tilhørende gratis app for Android og iOS.

For å kunne benytet RoundMe må du lage deg en konto. Dette er gratis, mendu får flere muligheter i betalingsversjonen. Den største begrensningen er at du kun kan laste opp 15 sfæriske bilder per uke. Disse er også begrenset i størrelse – makismalt 10000 X 5000 piksler. De fleste kameraene ender opp med bildefiler som har større antall piksler. Dermed må du redusere bildestørrelsen, før du laster bildene opp til RoundMe.

Lage en tur med marzipano.net

RoundMe er en tjeneste for å publisere sfæriske bilder og knytte disse sammen til en virtuell tur, der du kan klikke på punkter i bildene og få opp ekstra informasjon og navigere mellom de sammenkoblede sfærene.En fin egenskap med RoundMe er muligheten til å legge inn lyder. F eks kan vi legge til en bakgrunnslyd og et komentarstrekk til hver enkelt sfære.

Når du er fornøyd kan du laste ned det hele til din egen datamaskin, ved å trukke på "Export" oppe til høyre. Alle filene med nødvendige skript lastes da ned som en zip-fil. Denne må du pakke ut på maskinen din og deretter laste filene opp på en webserver,

På denne måten kan du lage en vandring frem og tilbake mellom flere bilder.

Du kan også bestemme hvilket utsnitt som skal vises når et bilde åpnes, ved å klikke på "Set initial view".

For å linke et punkt i et bilde til et annet klikekr du på knappen "Link hotspo" og velger hvilket bilde det skal linkes til.

Du kan døpe om navnene på bildene, slik at de blir enklere å kjenne igjen.

www.marzipano.net/tool/ er en tjeneste utviklet av Google for å sette sammen sfæriske bilder til en slags tur, der du kan gå fra det ene bildet til det neste ved å klikke på "hotspots". Tjensten har et enkelt og ganske selvforklarende grensesnitt.

Først laster du opp bildene du vil bruke. Du kan også legge til flere bilder etter hvert.

Lage en tur med makevt.com

makevt.com er en annen gratis tjeneste som lar deg sette sammen flere bilder til en virtuell tur, der brukeren kan navigere mellom flere 360-sfærer. Her er filene dine lagret, så du behøver ikke laegge de på en egen webserver.

Se et eksempel

Et annet eksempel på kombinerte bilder

Vi kan også jobbe med andre typer bilder. Her bytter vi hele "himmelen":

Det manipulerte bilder kan da bli noe lignende dette, der den nedre delen av bildet stammer fra modellen, mens den øvre delen er hentet fra terrenget:

Eksperimentell bruk

Vi kan også benytte bildebehandling for å gi et bilde et helt annet uttrykk:

Ved å bruke en tjeneste som f eks Lunapic kan panoramabildet bli seende slik ut: