Botanisk trykk

Opprettet 27. oktober 2023

Kort introduksjon til canotypi, antotypi med gurkemeie og botanisk trykk

Trykketeknikker 2023

Litt begrenset med "kjemi", men det er også poenget med botanisk trykk. Blad og blomster ble dynket i eddik, før plantene ble plassert på arkene, som ble brettet og presset mellom noen keramiske fliser, surret sammen med tau. 

Det hele småkoker deretter i 90 minutter og gir ganske friske farger. Dette helt uten annen "kjemi" enn eddik.

En kan oppnå sterkere og mørkere farger ved å legge jern i gryten. En kan også forsterke fargene ved å dyppe papiret i jenacetat. Dette lagde jeg ved å legge mengde rustne spikre i eddikvann. Resultatet ble en ganske potent gugge med jernacetat. Dermed kom vi frem til et resultat som ble mer spennende.

Så vidt jeg kan bringe på det rene er ikke disse forbindelsene særlig giftige (NB, gjelder jernacetat), men [MERK jernsulfat/jernvitriol er ikke noe en vil ha i seg (Sikkerhetsdatablad Jernvitriol/Jernsulfat heptahydrat) –] nevner dette fordi jeg  i farten sier feil i videoen ovenfor. 

 Jernacetat  brukes også til garving, og kan skjemme klær mm –. pass litt på og/eller bruk hansker. Jernacetat kan også brukes til forbehandling (beising).

Papiret som hadde vært gjennom jenacetat reagerte kraftig med lokket på gryten (av aluminium), noe som i seg selv ga en effekt.


Neste skritt er å bruke de botaniske trykkene som underlag for ulike trykk. Nedenfor noen eksempler laget med laserprinter,