Legge 2D-versjon av modellen inn bilde av terreng

Dette er en litt grundigere gjennomgang enn den korte introen til eksport av 2D-bilder fra Sketchup.

Selve modellen behøver ikke være så avansert, men illusjonen av å se gjennom vinduene i bygget, litt skygger og at deler av terreng og vegetasjon dekker modellen er gjerne nok til å skape en noenlunde troverdig fremstilling. Målet er uansett ikke at dette skal se ut som et fotografi, men at vi skal få et inntrykk av hvordan bygget vårt vil kunne fremstå på det valgte stedet.

Lett skyggelegging på bildet til venstre kan øke realismen. Her er det selvsagt viktig å se nøye på hvordan lyset faller i bakgrunnsbildet.

Originalfoto: skeeze

Realismen i bildene øker betydelig dersom vi sørger for at det er elementer i det opprinnelige bildet som kommer foran den bygningen vi limer inn. Dette gjør vi ved å kopiere elementer fra det opprinnelige bildet, eller finne elementer fra andre bilder. Legg disse i et lag over bildet av bygningen, tilpass farger og lys og illusjonen blir med ett mye bedre. Små ting, som å hente frem litt gress, som skjuler bunnlinjen på huset gir stor effekt.

Eksportere fra 3D til 2D-grafikk

Her ser vi på hvordan vi kan jobbe med en modell i Sketchup, med tanke på å lage bakgrunn for et tablå. Etterpå kan vi jobbe videre med det eksporterte bildet og redigere inn en bakgrunn mm. Vi har som sagt ikke forventninger til at dere skal lære dere å jobbe med 3D, men vil du få et lite inntrykk kan du leke litt med eksempelfilen (SKP-fil) i Sketchup.

Her jobber vi med utgangspunkt i to bilder. Det ene eksportert fra 3D-programmet Sketchup det andre et bilde av K2. Både 3D-modellen og fotografiet har en lisens som tillater gjenbruk.

Poenget her er ikke bare å vise metoden, men å rette oppmerksomheten mot ulike former for gjenbruk av materiale som finnes fritt tilgjengelig. Kanskje passer ikke dette slottet 100% i forhold til den historien vi hadde sett for oss. Da kan vi imidlertid vurdere om vi skal få lage en egen illustrasjon, eller om fortellingen vår kan tilpasses litt, slik at illustrasjonen passer bedre inn. Det siste er ofte langt enklere, og åpner samtidig for en kreativ tilbakekobling til fortellingen.

De fleste kulturprodukter hviler uansett på arbeid gjort tidligere, og kreativ gjenbruk er absolutt ikke noe å skamme seg over. Profesjonelle i alle (digitale) bransjer gjør dette, og mulighetene bør utnyttes.

Resultatet kan bli som dette:

Vi kan lage en slags skygge ved å legge inn et eget lag og tegne med sort med en diffus pensel i Pixlr. Deretter kan vi justere gjennomskinneligheten av dette laget før vi eksporterer bildet som JPG. Et eksempel der vi ser hvordan skygger kan gjøre en forskjell. Litt overdrevet i bildet til venstre - ingen skygge i bildet til høyre:

Eller vi kan legge til en refleksjon i vannet. Dette oppnår vi ved å duplisere laget med huset, vende det vertikalt og justere gjennomskinneligheten: