Teorier for internasjonal handel

Liberalistiske perspektiver

Individet som aktør

Et sentralt poeng ved markedskapitalismen er at den er bygget på at den enkeltes grådighet gis fritt spillerom og at dette også vil til syvende og sist også være til fellesskapets beste.

Økonomen MIlton Friedman var en av de mest innflytelsesrike talsmennene for dette. Hør for eksempel spissformuleringen hans i intervjuet under.

Alle som vinnere

Argumentasjonen for sammenhengen mellom økonomisk vekst og internasjonal handel bygger på den liberalistiske pluss-sum-forståelsen av økonomisk samkvem mellom land. Et kjernepunkt i teorier for internasjonal handel er at et land gjennom spesialisering og handel produserer færre vare- og tjenestetyper enn det forbruker. Internasjonal handel er viktig for alle land for å få tilgang til varer og tjenester de selv ikke har eller produserer til høye kostnader, og for å få tilgang til markeder for avsetning av de varer de produserer.

Se Milton Friedmans The Pencil & Free Markets

Det komparative fortrinn

Ricardos teori om komparative (relative) fortrinn er fortsatt det viktigste bidraget til forståelsen av fordelene ved internasjonal handel. Har landet absolutt fortrinn (er mest «effektivt») i flere produksjonsprosesser, vil det finne det komparative fortrinnet der det absolutte fortrinnet er størst. Et fortrinn som er oppnådd på ett tidspunkt, vil ikke nødvendigvis vare evig. Vinnerne i internasjonal handel variert sterkt over tid. Hvor fordelaktig internasjonal handel oppfattes å være, avhenger av vilje og mulighet til å omstilling. Omstilling i produksjonen vil kunne dra med seg betydelige kostnader i form av produksjonsnedgang, arbeidsløshet og ledige ressurser. Sterke interessekonflikter kunne oppstå mellom aktører innen henholdsvis importkonkurrerende og eksportkonkurrerende virksomhet.

Global liberalisering som en flat verden

Journalisten Thomas L. Friedman vakte stor oppsikt med boken The World is Flat.

I dette intervjuet forteller han om hovedbudskapet. Tekstversjon av intervjuet finner du her.

Kritikk av kapitalisme og frihandelens velsignelser

De siste årene er det imidlertid vokst fram en økende kritikk av dette synet, ettersom det viser seg at de rike elitene i sentrumsstatene er blitt stadig rikere, på bekostning av det store flertallet i de samme statene. Her er er de rike symbolisert som 1% og de andre som 99%.

David Harvey

Den britiske samfunnsgeografen David Harvey er en annen sentral. marxistisk inspirert, kritiker av global kapitalisme. I videoen illustreres deler av en forelesning han holdt om temaet på en utmerket måte.Kan vi finne et mer ansvarlig, rettferdig og humant økonomisk system spør han seg.

Thomas Piketty

Den franske økonomen Thomas Piketty har med sin bok "Capitalism in the 21st Century" er kanskje den som har satt dette temaet høyest på den akademiske dagsorden. Du kan bla i boken på Google Books her. I TED-innlegget under forklarer han hovedpoengene sine. Aksenten kan være litt vanskelig å forstå til tider, men grafene hjelper godt.

Inequality and the 1%: what goes wrong when the rich become too rich

Professor Danny Dorling holder forelesning over temaet