Mythologie

Mythologie is de systematische behandeling, in literaire, wetenschappelijke, mystieke of religieuze vorm, van de verzameling mythen van een volk, een religie of een etnische of sociale groep.

In overdrachtelijke zin is het begrip ook een aanduiding geworden voor dergelijke specifieke verzamelingen mythen, waaruit het gedachtesysteem naar voren komt dat aanleiding gaf tot een religie of tot de beschaving die er drager van is. Men noemt er in dat geval meestal als bijvoeglijk naamwoord de naam van de groep, regio of cultuur in kwestie bij (bijv. Griekse mythologie, Noordse mythologie, Indiase mythologie). De mythologie krijgt op die manier beschouwd enkel zin en actiewaarde binnen een bepaalde cultuur.

Verder kan men mythen ook los van hun herkomst systematisch cultuuroverstijgend bestuderen naar thema’s die er doorgaans in aan de orde zijn (bijvoorbeeld ontstaan en vergaan van de wereld, strijd tussen heersende machten, herkomst van de mens, betekenis van symbolen en attributen, enzovoort). Dit gebeurt in de comparatieve mythologie.

De mythologie als studie houdt zich bovendien bezig met vragen naar de herkomst van mythen en hun verhouding tot andere verhaalvormen (bijv. legenden, sagen, sprookjes, folklore).

Omdat het mythisch gegeven meestal met religie wordt geassocieerd, is de studie ervan ook vaak religiegebonden. Dat wil zeggen dat men mythen dan als materiaal gebruikt voor de reconstructie van religieuze voorstellingen, met soms inhouden die van verschillende mythologische oorsprong kunnen zijn, maar met elkaar tot een enkel systeem verbonden zijn.

Auteursrecht:: Ben Pirard

Externe links

Open Directory Project: Mythology

Verder lezen? Kies uit de subpagina's hieronder: