Biedermeier, német nyelvterületekhez köthető művészeti stílus, lakberendezési stílus, bútorstílus, biedermeier stílusú antik bútorok


A polgári törekvéseket megfogalmazó művészeti stílus a Biedermeier*. Jellemzően Németországban, a Monarchiában volt a legnagyobb hatása, történészek a térségben 1815 - 1848 között átmeneti művészeti stílusként tartják számon, bútorok építésében elsősorban a klasszicizmus hatása érvényesül, ami a romantika elemeivel keveredik.

Biedermeier a bútorépítésben a korábbi (barokk, rokokó) stílusokhoz képest változásokat hozott egyszerűbb vonalvezetéssel, puritán, szokatlan alapanyag- választással az antik római, görög kor stíluselemeivel lassan átformálva a bútorok megjelenését. A kor bútorstílusait leginkább meghatározó Franciaországban a biedermeiert megelőző directoire bútorain figyelhetőek meg a barokkhoz képest olyan formai egyszerűsítések, amiket a biedermeier kiteljesített.

Mint a korábbi, bécsi barokk bútorokon megfigyelhető, a francia királyi pompát hirdető bútormintákat mesterien olvasztották össze a puritánabb klasszikus angol vonalakkal, úgy a bieder korában is jelentkezett a kettősség, csak az arányok időközben megfordultak a klasszicizmus javára, a bútorok íveiben azért a múlt ízlése vissza, visszaköszön. 

A bútorok alapvető jellemzője, hogy minimális, de hangsúlyos díszítő elemek mellett egyszerű, de harmonikusan rendezett geometriai formákra épít, kiemeli a fa természetes rajzolatának, színének szépségét. A minőség, kidolgozottság jellemzi asztalosmunkát, szintúgy a formát, világos színük üdítően hat.

Tölgy, fenyő alapokra ragasztott diófa, cseresznye, körte, jávor, topolya, diógyökér, világos alapszínt adó nyír, csomoros nyár (topolya) furnérok tükrös- szimmetrikus elrendezése egyszerű, meghatározó. A világos alapú bútorokon sokszor egyszerű, de anyagukban nemes ébenfából készítettek oszlopokat. A bútorok újszerűségének legjellemzőbbike az anyaghasználat, korábbi bútorok világos színű puha fából asztalosmunkával csak elvétve készültek.

A biedermeier korát követő historizáló, neo-.... stílusok követték, alapgondolatukban fordulattal. A lassan feledésbe merülő bútorstílus 1873- tól került újra a köztudatba, amikor a bécsi világkiállítás sok termét biedermeier stílusú bútorokkal rendezték be. Stílbútorok* is készültek ilyen stílusban, de napjainkig az eredeti, jó állapotú bútorok keresettek.

A biedermeier bútorok formavilága, egyszerűségre való törekvése megfigyelhető a népi bútorokon, szakmai zsargonnal "parasztbieder"- nek nevezik azokat a bútorokat, amik a biedermeier bútorok stíluselemet felhasználják, műszaki megoldásaikban, alapanyagaikban, díszítéseikben viszont szerényebbek. Ezek a bútorok kevés kivétellel tömör fenyőfából készültek, egyes változatait pedig gumihengeres (flóderes) festéssel nemesebb fákat utánzó festéssel készítették. Ezek a bútorok már az 1820- as évektől megjelentek, többségük amely manapság előkerül XIX. század második, XX. század első feléből származik.

képre kattint, nagyobb, hd felbontású kép

biedermeier
Asztalláb

Biedermeier komód
Biedermeier komód, egyszerű, tiszta klasszicista bútor

mahagóni, ébenfa
Ébenfa díszítés

Antik szekrény
Diófa szekrény

Biedermeier stílusú asztal


aranyozott díszítés
Aranyozott bronz díszítőelem

Íves szekrény

Írószekreter

fotel
Szalonfotel

Kanapé