Chippendale barokk- rokokó bútorai Angliából, a stílus szerinti későbbi reprodukciók


Id. Thomas Chippendale (1718- 1779) bútortervező névadója a XVIII. századi Angliában kialakult bútorstílusnak.

A bútorok formavilága napjainkra többé- kevésbé globalizálódott, de több száz évvel ezelőtt még, főleg a szállítási költségek miatt nem csak időrend szerint, de földrajzilag is jól elkülöníthető stíluselemekkel tették kezük munkáját egyedivé az asztalosmesterek.

Az 1800- as évekig a bútorok stílusait itt, Magyarországon az adott kor vezető eszmerendszere szerint nevezték el - pontosan, mint az építészet stílusirányzatait (gótikus, reneszánsz, barokk......) -, Franciaországban az éppen uralkodó királyukról kaptak nevet, Angliában jellemzően egy- egy jeles tervező volt a névadó. Mai köztudatban, itt Magyarországon az angliaihoz hasonlóan Michael Thonet nyert olyan ismertséget, hogy az általa kigondolt technikával, ötletekkel készülő bútorokat nevével azonosítsuk.

Chippendale tevékenysége idején lépett a barokk helyére a rokokó, a bútorok formáit, díszítéseit vizsgálva erőltetett lenne rokokónak nevezni a chippendale stílusú bútorokat, így helyes az angol megközelítés. Szerintem hibásan, sokan angol rokokóknak nevezik a stílust. Míg a franciák az abszolutizmus kiteljesedésének korát élték, az angolok már a polgárosodás gyermekéveit élték, angol módon, egyénien klasszicizmus értékrendjéhez igazították a francia királyi divatot. Más jelentős különbség a rokokóhoz képest Chippendale bútorain, míg bútorok építésénél előbbi teljesen hagyományosan az épületek díszítő mintáit vette át, addig az utóbbi úttörő módon, kimondottan bútorokra alkotott ornamentikai elemeket.

A korabeli francia bútorokhoz képest a chippendale stílusú bútorok bútortesteinek vonalvezetése diszkrétebb, kevésbé ívelt, a díszítések is visszafogottabbak, nagy, hivalkodó díszítésektől mentes, a barokk szimmetriáját jobban őrzik. Főként a székek karcsú szerkezeti felépítése, könnyedsége szembetűnő, csupán az ülőbútorok lábainak oroszlánkörmei hangsúlyosak. Összetéveszthetetlen chippendale ornamentika ahogy a székek, fotelek áttört támláiba a gótika formai elemeit illesztették.

Műszaki tartalom, bútorok kidolgozottsága, felületi megmunkálása rendkívül igényes. A karcsú szerkezetek stabilak köszönhetően a felhasznált tökéletes alapanyagoknak.

Az 1700- as évekre már jelentős, jól működő gyarmatbirodalommal rendelkező Anglia nagy tömeggel kezdte asztalosai számára gyarmatairól beszállítani egzotikus fáit (mahagóni, ébenfa, paliszander). A nagy keresztmetszetekből, homogén faszerkezetből könnyen megmunkálható, kiváló asztalos alapanyagok állíthatók elő. Chippendale elsők között ismerhette fel az ebben rejlő lehetőséget. A sok felhasznált mahagóni miatt a korszak bútorait többen mahagóni stílusnak is nevezik.

A chippendale stílusú bútorok alapanyaga mellett a felhasznált stíluselemek alapgondolatai is részben származnak távolkeleti országokból (székek áttört támlái kialakításán megfigyelhető kínai, távol keleti bútorok hatása). Több galéria kínál olyan chippendale stílusú bútort, amelyek kínai bútorok áttervezése, hasonlóan jelenhettek meg például a herendi porcelánmanufaktúra modelljei között a kínai mintákkal díszített étkészletek.

Szinte folyamatosan, napjainkig készítenek stílbútorokat chippendale stíluselemek felhasználásával.

képre kattint, nagyobb, hd felbontású kép

íróasztal
Íróasztal

teásdoboz
Teás doboz

Bőr bevonatú székek

ruhásszekrény
Ruhásszekrény

étkező bútor
Étkező bútor


chippendale stílusú antik bútor
Mahagóni szék

asztal
Angol barokk asztal

íróasztal
Márvány- fa asztal

Chippendale díszítő faragás

márvány konzolasztal
Márvány konzolasztal