Viktória, brit királynő uralkodása idejéből (1837 - 1901) származó, szigetországi bútorok


A kontinens és Anglia bútorstílusai időrendben stílus szerint ugyanúgy alakultak. A XIX. század első felében még a klasszicizmus hatása a bútorformákra, díszítésekre egyértelmű. A század második felében pedig a korábbi művészeti korok születtek újjá (neo- reneszánsz, barokk, rokokó). Mikor ezek kimerültek, sablonossá váltak, több stílusjegy egyidejű alkalmazásával eklektikus bútorok születtek. A korszak végén pedig már az art nouveau hatása is alakította a bútorok formai világát. 

Anglia antik bútorokon megfigyelhető, hogy a stíluselemek mindig diszkrétebben jelennek meg, mint a kontinens bútorain. Mintha az idő megállt volna, egyszerre előttünk múlt, jelen, így olvadnak egymásba barokk- rokokó vonalak a klasszicizmus mintasoraival. A nemes visszafogottság melletti minőségi kidolgozás az angol bútorok sajátja.

Szembetűnő, ami a brit bútorokat határozottan megkülönbözteti a kontinens bútoraitól, az a felhasznált alapanyag. A gyarmatok bőségesen szolgáltattak kiváló minőségű, egzotikus alapanyagokat, amelyekből az asztalosmesterek, üzemek kiváló, tartós minőségi bútorokat készíthettek. Legismertebb *egzotikus faanyag a mahagóni, vöröses sötét színével hozzájárult ahhoz a képhez, amely az angol kastélyoknak bennünk a nemességhez tartozás jelképe lehet.

képre kattint, nagyobb, hd felbontású kép

viktoriánus fotel
Antik fotel 1850- es évek, Anglia

díszes bútor
Dúsan díszített neoreneszánsz bútor

díszes viktoriánus bútor
Aranyozott bronzveretek antik bútoron

márvány asztallap
Egyszerű szalonasztal márvány asztallappal

Széntároló


Fafaragás viktoriánus bútoron

Chesterfield bőrgarnitúra
Chesterfield bőr kanapé

Esztergált bútor
Esztergált oszlopfők

íróasztal
Íróasztal

konyhaasztal
Étkező asztal