A rokokó stílusa után az 1800- as években készített, neorokokó bútorok


Historizmus, Európa és Amerika művészettörténeti korszaka a XIX. század második felében, melynek lényege elmúlt korok stílusainak utánzása. Neorokokó, a rokokó stílus újjászületése.

Fényűzésükben az eredetiektől szerényebb bútorok karakteres díszítőelemei egyszerűsödtek vagy tipizálódtak, ez miatt sokkal szélesebb körben váltak elérhetővé, már polgári lakások bútoraiként is megjelentek.

Szerkezeti felépítésükben a neo- bútorok változtak, az egyedi asztalos technikákat manufakturális gyártástechnológiák váltották. a furnérok vékonyodtak, a faragásokat több elemből ragasztották össze. 

A kerti dió a neorokokó bútorok alapvető fa alapanyaga, de ezek több esetben furnérok, tömör fa már csak a székekre, asztalokra jellemző. 

A stílus szerint Magyarországon még a második világháború után is készítettek bútorokat, ezekből a bútorokból még több száz egészen jó - mindennapi használatra alkalmas - állapotú, vagy kiváló felújítási alap lehet, ha lakásunkat vintage stílus szerint szeretnénk berendezni. Olaszországi, francia kis üzemek pedig mai napig kínálnak modern kori reprodukciókat.

képre kattint, nagyobb, hd felbontású kép

neorokokó bútor, antikágykeret
Rokokó kagyló minta francia bútoron (1880 - 1890)

rokokó stílusú bútor
A központi fafaragás rokokó bútorokon általában aszimmetrikus

cukortartó
Cukortartó

neobarokk bútor
Kecses ívek, arany színű festés svéd neorokokó bútoron

neorokokó stílus
XV. Lajos stílus, aranyozott bronz kandallóelőtét
neorokokó bútor
Antik ágykeret diófából

otthonos rokokó bútor
Lágy színek otthonosságot, melegséget sugároznak

rokokó stílus
Rokokó díszítő minták

Kényelmes és otthonos karfás székek

neobarokk
Stílusra jellemző motívumok