Franciák díszítőstílusa, a kényelem, a luxus szimbóluma, korabeli és neorokokó bútorok


XV. Lajos király idejében, Franciaországból induló stílus, a rokokó. Nevét egy kagylófajtáról kapta, amelynek képe nagyon sok korabeli bútort díszített. Díszítőstílus, a fényűzés szolgálatában. 

Mai szemmel tekintve a bútortestek alapformái ívekben a leggazdagabbak, szerkezetük tagolásoktól mentes, egymásba olvadó. A díszítő motívumok a legbonyolultabbak, még a színei is hivalkodók a rokokó bútorainak, jellemző arany szín a királyi pompát, kényelmet sugározza.

A barokk nyakatekert okoskodása* a rokokóban igazán kiteljesedik, miközben játékossággal, könnyedséggel kiegészül. a barokk szigorú szimmetriáját oldja. A kényelmet, ahogy a megjelenést szem előtt tartva rokokó ülőbútorok az elsők, amelyek külön készültek női, férfi változatban, a bútorokat szinte az emberi testhez igazította. Ugyanazon célt szolgálnak barokk és rokokó bútorokon is a rendkívül díszes, sok esetben aranyozott faragások, tulajdonosaik státuszát reprezentálják, különbség, a rokokóban többlet, a kényelem hangsúlya.

A bútortestek összefonódnak a díszítő faragásokkal, együtt mozgalmas, lendületes formákat alkotnak. Indák, levelek, természetből vett minták gyakoriak. Híres francia bútorokon a rézműves munka egyedülálló. 

A mozgalmas, faragásokkal bőségesen díszített korabeli bútorok Franciaországban szinte kizárólag kerti dióból készültek, ami szerkezetéből adódóan a legkönnyebben faragható faanyag Európában. A finom, részletekben gazdag, áttört fafaragások rendkívüli kézi munka igényűek, egy- egy bútordarab elkészítése még a gyakorlattal rendelkező fafaragók, asztalosok részéről is hónapokat is igényelhetett, a felületkezelés, fényezés magasfényű politúr munkája pedig legalább 25 - 30 napig tartott.

képre kattint, nagyobb, hd felbontású kép

rokokó tükör
Rokokó tükör

hasas komód
Hasas komód

antik tükör
Eredeti rokokó tükör

antik asztal
Konzolasztal

kis szekrény
Kis szekrények hálószobába


aranyozott asztal
Márvány asztallap, aranyozott faragott fa

antik paraván
Antik paraván

XV. Lajos bútor
XV. Lajos stílusú karfás szék, fotel

neorokokó bútor
Antik ágykeret diófából (1980 - 90)

antik asztal
Antik bútor XV. Lajos stílusa szerint