A kézművesség dicsérete, antik angol bútorok, arts & crafts bútorstílus


Az Arts and Crafts movement, magyarul "Művészetek és Kézművesség" nevű újító mozgalom, melyet eredetileg John Ruskin írásai inspiráltak, az 1880-1910-es években élte fénykorát Angliában és az Amerikai Egyesült Államokban. .......................................tovább, forrás: Wikipedia.

A stílus határt jelent, a korábbi, antik bútorstílusok formavilága mai modern bútorok formai világát már nem formálják, időrendben elsőként az arts & crafts bútorai, amelyek formai világa amelyek mai modern bútorokon is tovább élnek.

Az art & crafts stílusú bútorok ellenpontjai a kor tömegesen termelt neo..... és eklektikus bútorainak. A formai világukra a lehető legegyszerűbb vonalak jellemzőek, az egyszerű gyártástechnológiát felhasználó asztalos mesterek szakmai felkészültsége a bútorok minőségében tükröződik. 

A bútorok díszítőelemei minimálisak, általában egyszerű geometriai formák, egységes motívumok nem alakultak ki, az egyediségre való törekvés jellemző.

Hazánk bútorgyártására a mozgalom közvetlenül jelentéktelen hatást gyakorolt, de ahogy korunkban, bizonyos, hogy a múltban is voltak akik a sokszor silány minőségű tömeg- termékekkel szemben mesterek kézmű ipari termékeit keresik, és az egyedi megjelenésre hajlandóak többet áldozni.

A felhasznált fa alapanyag szinte kizárólag tölgyfa, ami műszakilag kifogástalan, rendkívül tartós alapanyag. A nyers fémek, üveg rusztikus felületeikkel igazodnak a bútorokhoz.

képre kattint, nagyobb, hd felbontású kép

karfás székek
Angol karfás székek, mestermunka

sárgaréz kínálótál
Sárgaréz kínálótál

íróasztal
Fiókos asztal

arts and craft stílusú bútor
Tölgyfa bútor

szekrény
Tölgyfa szekrény üveges ajtóval

francia pad
Francia festett támlás pad

tölgyfa szekrénypárkány
Tölgy szekrénypárkány, szolid mestermunka

arts & crafts stílusú antik bútor,
Modern reprodukció

billiárd asztal lámpák
Billiárd asztal lámpái

étkező asztal
Étkező asztal