Francia, angol antik bútorok, az art nouveu stílus jellemzői


A XIX. század végén megjelent szellemi törekvés, amely a kor képző és iparművészetében a historizáló neo- stílusokkal, az eklektikával szemben újat alkotott, art nouveau. Tágabb értelmezésben átfogó kulturális változás, amely Franciaországból, az angolszász országokból indult, amely hatására kibontakozott a Monarchiában a szecesszió, szűkebb értelmezésében pedig a szecesszió fordítása. A rövid élete ellenére art nouveau mégis jelentős változások első stílusa volt, ami az egész 20. század formai ízlésére kihatott.

A bútorok alapformája inkább a klasszicista bútorépítés szerint egyszerű és tagolt, de ezek is lehetnek a rokokóra vonalakra emlékeztető lendületes organikus faragásokkal díszítettek, ornamentikája viszont jelentősen eltér. Ha a bútorok alapformája ívekben gazdag, akkor azok formavilága egyértelműen elhatárolódik a barokk- rokokó jellegzetes vonalaitól. Az egyediség, művészi szabadság inkább jellemző, egységes, jól leírható stíluselemek nem fellelhetők. 

Az egyedibb, faragásokkal teli bútorok alapanyaga általában kerti dió, a klasszikusabb, egyszerűbb alapformájúak tölgyek. A tömeges termelés bútorai a kedvezőbb árú bükk, bükk furnér. 

képre kattint, nagyobb, hd felbontású kép

szecessziós bútor, ágykeret
Ágykeret

art nouveau stílusú bútor
Sok íves faragás art nouveau stílusú bútor, kinyitható asztal

art nouveau stílusú bútor, antik bútor
Öntöttvas asztalláb

art nouveau stílusú antik bútor
Ágykeret jellegzetes, art nouveau fafaragásokkal

antik régiség, szecessziós régiség
Régiség, szecessziós asztalközép


art nouveau stílusú antik bútor, szecessziós bútor
Márványlapos íróasztal

szecessziós antik bútor
Szecessziós, art nouveau stílusú antik bútor

art nouveau stílusú antik bútor
Antik lámpaernyő

antik bútor, tükörkeret
Aranyozott tükörkeret

art nouveau stílusú antik bútor eladó
Tálalószekrény