Sok, jelenleg még fennmaradt, eredeti biedermeier stílusú bútor bécsi műhelyek mesterembereinek keze munkáját dicséri


Bécs, a keleti birodalom (Ausztria) fővárosaként a bieder korában Közép Európa mind művészeti, mind gazdasági központja. Fejlett asztalosműhelyei szakmailag felkészült mesterekkel a polgári ízlés szerint, viszont a romantika jegyében alakították a bútorok megjelenését. Annak ellenére, hogy egyes szempontokból radikálisan új értékrend jelent meg esztétikai kérdésekben,a  múlt formai elemei tovább éltek. 

A klasszicizmus hatására a szekrények racionális felépítményt, szerkezetet kaptak, oszlopaikat a görög templomok oszlopfőiről vett minták díszítették, a székek támláin, a fotelek ívein pedig a barokk ívek visszafogottan, de megjelennek. A lantlábú asztal pedig pedig jó példa rá, milyen nehéz is ellenállni a többség szépről alkotott véleményével. 

A bútorok építéséhez felhasznált világos színű faanyagok, a furnérok tükrös elrendezése mestermunka. A felhasznált alapanyagok tekintetében újszerű, radikális bútorok formai mintái pedig fellelhetők a korábbi francia, angol bútorokon, bécsi mesterek viszont már jellemző módon alkottak újat. 

képre kattint, nagyobb, hd felbontású kép

antik bútor
Antik szekrény

biedermeier bútor
Biedermeier stílusú szófa

klasszicista antik bútor
Klasszicista stílusjegyek, biedermeier antik bútor

lantlábú asztal, antik bútor
Lantlábú asztal

antik bútor
Antik komód

antik bútor
Kis fiókos kerek asztal

antik kanapé
Bécsi antik bútor

antik bútor
Topolya furnérozott székek

stílbútor
Új bútor biedermeier stílusban

antik biedermeier szekrény
Intarziával díszített komód