A Bauhaus művészeti iskola hatására racionális formák születtek a bútortervezés világában, képeken eredeti bauhaus stílusú bútorok


Weimarban 1919- ben Walter Adolph Gropius iparművészeti iskolát alapított, azzal a céllal, hogy az iparművészek új nemzedéke olyan használati tárgyakat tervezzen a nagyüzemi, ipari termelés nyújtotta előnyöket felhasználva, amelyek a társadalom széles köreti szolgálják, Bauhaus az iskola neve.

Teljes szakítás a historizmussal, a racionális törekvések alkotóháza. A Bauhaus tanítása szerint az iparművész feladata az anyagismeret, gyártástechnológia részletes megismerése, annak érdekében, hogy a funkciójukban 100 %- os, kedvező árú termékeket állítson elő, hogy a korszerű gyártás a szociális jólétet szolgálhassa. 

A funkció alapvető, meghatározó, a racionális, puritán forma. Maguk a műszaki szerkezetek, csavarfejek, szárnyas anyák, zsanérok láthatóak, ezek válnak legfeljebb a bútorokon díszítéssé, de motívumoktól különben teljesen mentes bútorok. 

A korban közeli art deco bútorokon a forma szépségének kiemelését a Bauhaus a racionális gondolkodás dicséretére váltja.

Felhasznált faanyagok esetén az európai fafajok a leggyakrabban használtak, ahol praktikus rétegelt lemez változatban. A bútorok gyártásához először használnak krómozott, nikkelezett hajlított vas csöveket, elsőként Bauhaus ülőbútorokon jelennek meg a furnérból alakos formákra hőpréssel ragasztott felületek. A legegyszerűbb mintájú, de strapabíró kárpitanyagok jellemzőek.

Hazánkban a hatvanas évektől a meghatározó szocreál ép úgy a szociális jólét szolgálatát tűzte ki célul, mint a Bauhaus, de formai és műszaki igényessége meg sem közelíti az iskola tanításai szerinti minőséget.

A Bauhaus a XX. század egészére kihatott, megfogalmazott céljai irányába mutatnak ma is különböző művészeti irányzatoknak. Hatása nem csak a modern skandináv bútorokon egyértelmű, de e a minimál stílusú, a mai, modern bútorokon is.

képre kattint, nagyobb, hd felbontású kép

bauhaus lámpa
Csillár, lámpa

iskolaszékak
Iskolaszékek
bauhaus stílusú antik bútor
bauhaus épület
Bauhaus épület kubista stíluselemekkel

Íróasztal székkel

íróasztal
Iskola bútor
bauhaus stílusú bútor

Bükk szék (Németország 1932)

lámpa
Asztali lámpa

kis asztalok
Hajlított csőváz, jellemző bauhaus bútor

lámpák
Asztali lámpák

kerti bútor
Kerti bútor