Työllistyminen

OSION SIVUKARTTA

Tästä näet, mitä teemoja tästä osiosta löytyy



Lisää tietoa työllistymisestä löytyy Poluttamo -sivustolta, jonka sisällöstä on ollut päävastuussa Keuda.


Sivustoon on tuotettu tietoa rikosseuraamusasiakkaan koulutus- ja työelämäpoluista.

Löydät sivustolta mm. koulutuksen aloittamista ja koulutusjatkumoa uhkaavat kriittiset tekijät, toimintakäytänteitä koulutussiirtymiin, eri toimijoiden vastuut rikosseuraamusasiakkaan koulutuspoluilla ja monta polkua koulutukseen ja työelämään.




Tukea työllistymiseen


Työnsaanti ei ole aina kiinni pelkästään omasta aktiivisuudesta. Työllistymiskynnys voi olla korkea eri syistä - olet ehkä ollut kotona pienten lasten kanssa, työttömyys on pitkittynyt tai työllistymistä hankaloittaa vamma tai sairaus.

Työmarkkinoille pääsy voi vaatia henkilökohtaista ohjausta tai taloudellista tukea. Jos tuntuu siltä, että yksin asiat eivät etene, hae apua TE-toimistosta.

TE-toimiston yhteistyö esimerkiksi kunnan, Kelan ja eri työllistämishankkeiden kanssa antaa lisää mahdollisuuksia työllistymisellesi.


https://www.te-palvelut.fi/te/fi/tyonhakijalle/tukea_tyollistymiseen/index.html



Vinkkejä työnhakuun


Työnhaku vaatii aktiivisuutta ja oma-aloitteisuutta. Myös omia työnhakutaitojaan voi ja kannattaa kehittää. Tutustu työnhaun vinkkeihin ja sääntöihin näillä sivuilla.


https://www.te-palvelut.fi/te/fi/tyonhakijalle/loyda_toita/vinkkeja_tyonhakuun/index.html



Iisisti töihin – opas osatyökykyisen työllistämiseen työtä muokkaamalla


Tässä oppaassa perehdytään erityisesti osatyökyisten henkilöiden sujuvaan rekrytointiin ja työvoimapotentiaalin hyödyntämiseen. Osatyökykyinen henkilö ei ole menettänyt koko työkykyään, vaan hänen kykynsä tehdä töitä riippuu työstä ja sen vaatimuksista. Työnteko onnistuu, kun työtehtävä ja työkyky ovat tasapainossa.


https://iisisti.tietyoelamaan.fi/



Osatyökykyisyyttä on monenlaista


Osatyökyisellä tarkoitetaan henkilöä, jolla on käytössään osa työkyvystään ja halu tämän kyvyn käyttämiseen. Osatyökykyisyyttä on monenlaista ja osatyökykyisiä voivat olla esimerkiksi vakavasta sairaudesta toipuvat, elämänkriisin kokeneet tai vammaiset henkilöt. Yleisimmät työkyvyn heikkenemistä aiheuttavat syyt ovat masennus sekä tuki- ja liikuntaelinsairaudet.


https://iisisti-opas.tietyoelamaan.fi/osatyokykyisyytta-on-monenlaista/



Kuntouttava työtoiminta


Sosiaali- ja terveysministeriö vastaa kuntouttavan työtoiminnan lainsäädännöstä ja kehittämisestä. Kuntouttava työtoiminta on sosiaalihuoltolain mukainen sosiaalipalvelu.


Kuntouttavan työtoiminnan tavoitteena on

  • ehkäistä työttömyyden aiheuttamia kielteisiä vaikutuksia asiakkaan toimintakykyyn

  • vahvistaa asiakkaan elämän- ja arjenhallintaa sekä työ- ja toimintakykyä

  • ehkäistä syrjäytymistä tarjoamalla mahdollisuutta työtoimintaan ja muihin palveluihin


https://stm.fi/kuntouttava-tyotoiminta



Laki kuntouttavasta työtoiminnasta


https://finlex.fi/fi/laki/alkup/2020/20200702



Kuntouttava työtoiminta


Kuntouttava työtoiminta parantaa elämänhallintaa ja lisää mahdollisuuksia työllistyä. Toiminta on tarkoitettu niille, jotka ovat olleet työttöminä pidempään.

Voit rakentaa polkua kohti avoimia työmarkkinoita, kun osallistut kuntouttavaan työtoimintaan. Kyseessä ei ole työsuhde, vaan tavoitteena on esimerkiksi totuttautua työelämän pelisääntöihin ja jämäköittää omaa elämänhallintaa.


Työtoimintaa kunnissa ja yhdistyksissä


Kuntouttavaa työtoimintaa järjestää kunta. Toiminta sijoittuu yleensä kunnan eri toimipisteisiin sekä eri yhdistyksiin avustaviin tehtäviin.

TE-toimiston ja kunnan virkailija laativat kanssasi aktivointisuunnitelman. Siinä sovitaan kuntouttavasta työtoiminnasta ja sen sisällöstä.

Varaa aika TE-toimistosta ja kysy aktivointisuunnitelmasta sekä kuntouttavasta työtoiminnasta


https://www.te-palvelut.fi/te/fi/tyonhakijalle/tukea_tyollistymiseen/kuntouttava_tyotoiminta/index.html



Työtoiminnan linjaukset vuosille 2013–2020


Rikosseuraamuslaitos 2013

Työtoiminta on tärkeä osa vangeille järjestettävää toimintaa. Yhdessä määriteltyä suuntaa tarvitaan sekä laadulliseen että numeroin mitattavaan toteutukseen. Nyt hyväksytyt työtoiminnan linjaukset pyrkivät vastaamaan molempiin tarpeisiin. Linjauksissa on onnistuttu pysyttelemään riittävän lähellä käytäntöä unohtamatta kuitenkaan tulevaisuuteen tähtääviä suuntaviittoja esimerkiksi verkostotyöstä.


https://www.rikosseuraamus.fi/material/attachments/rise/julkaisut-muut/Yw90rx517/Tyotoiminnan_linjaukset_2013-2020_PIENI.pdf



Minulle sopiva työ -harjoitus


Jotkut ihmiset tekevät ikänsä työtä josta eivät pidä tai jonka eivät usko sopivan itselleen. Heillä on voinut olla unelma itselleen sopivasta työstä, mutta he eivät ole koskaan ryhtyneet toimiin unelmiensa toteuttamiseksi tai eivät ole onnistuneet sen toteuttamisessa. Toiset taas löytävät työn joka on heille todella merkityksellinen ja tuottaa heille paljon tyydytystä - ei pelkästään rahan vuoksi vaan siksi, että se on heille itselleen oikeanlainen työ.


Kuvaile lyhyesti työelämää, ammattia tai työpaikkaa koskeva unelmasi. Missä olisit? mitä tekisit? Mikä tekee tästä sinun unelmatyösi? Mitä tunteita sinulle herää itseäsi ja työtäsi kohtaan, jos sinulla olisi tällainen työ? Mitä sinun pitäisi tehdä, jotta unelmasi toteutuisi?



Minulle sopiva työ


Työpaikkaohjaajakoulutus Pyhäselän ja Juuan vankiloissa


Vankka-hankkeen Riverian osatoteutuksen kohderyhmänä on Pyhäselän ja Juuan vankiloiden henkilöstö ja vangit sekä Riverian opetus- ja ohjaushenkilöstö. Tavoitteena on ottaa käyttöön opetus- ja kulttuuriministeriön ja oikeusministeriön laatima Vankilaopetuksena järjestettävän ammatillisten tutkintojen ja koulutuksen toteuttaminen -toimintamalli, joka koskee kaikkia vankilaopetustehtävän saaneita koulutuksenjärjestäjiä.


https://blogit.gradia.fi/parastaosaamista/2019/11/12/tyopaikkaohjaajakoulutus-pyhaselan-ja-juuan-vankiloissa/



Kuntoutussäätiön materiaaleista löytyy

Huoneentaulu: Oppimisvaikeuksien tukeminen työelämässä


https://kuntoutussaatio.fi/oppimisentuki/materiaalit/huoneentaulu-oppimisvaikeuksien-tukeminen-tyoelamassa/

Kuva Oppimisvaikeuksien tukeminen työelämässä


Työnantaja, näin työllistät osatyökykyisen -esite


Työelämä tarvitsee monenlaisia työntekijöitä. Työnantajien kannattaa ottaa haastatteluun myös vammaisia ja osatyökykyisiä henkilöitä. Heillä on monenlaista osaamista ja kokemusta.

Vamma tai sairaus ei välttämättä näy päälle päin. Terveyteen liittyvät haasteet voivat tuottaa haasteita työn tekemiselle, mutta näihin on olemassa ratkaisuja. Työtehtäviä voidaan järjestellä, työaika ja -paikka voivat joustaa, työhönvalmentaja voi tarjota henkilökohtaista tukea sekä työnantajalle että työntekijälle. Lisäksi hyödynnettävissä on erilaisia taloudellisia tukia työympäristön mukautuksiin tai toisen henkilön tarjoamaan tukeen.

Kun sopiva työ kohtaa sopivan tekijän sopivin työjärjestelyin, ei vamma tai sairaus ole esteenä työnteolle. Usein järjestelyt ovat suhteellisen pieniä ja henkilö osaa itse neuvoa, mikä tukee parhaiten hänen työntekoaan.

Monimuotoisuus tukee kaikkia työntekijöitä työyhteisössä. Lupa olla oma itsensä työpaikalla luo hyvän pohjan turvalliselle työyhteisölle ja työntekijöiden motivaatiolle. Työyhteisön erilaisuus on voimavara ja kilpailuetu.


Esitettä saa tilata Vatesista ilmaiseksi osoitteesta

https://www.vates.fi/vates/julkaisut/esitteet-ja-muut-julkaisut/esitetilauslomake


Kuvat oppaasta Työnantaja: Näin työllistät osatyökykyisen



Siltavalmennus

Sosiaalinen kuntoutus

Sosiaaliseen kuntoutukseen ohjaudutaan sosiaalihuollon ammattihenkilön tekemän palvelutarpeen arvioinnin perusteella. Palvelua järjestetään asiakkaille, jotka ovat työmarkkinoiden ulkopuolella (esim. sairauslomalla tai työkyvyttömyyseläkkeellä). Siihen voi osallistua myös asiakas, joka on työtön työnhakija, mutta jolla ei ole vielä edellytyksiä osallistua kuntouttavaan työtoimintaan. Palveluun voi osallistua määräaikaisesti myös opiskelija, joka ei ole opiskelukykyinen, taikka työkyvytön työsuhteessa oleva. Palveluilla tuetaan ja kohennetaan em. asiakkaiden edellytyksiä palata työhön/koulutukseen. Asiakkaat ohjautuvat sosiaalisen kuntoutuksen palveluun osallisuutta vahvistavan kuntouttavan työtoiminnan ja sosiaalisen kuntoutuksen tiimistä (OSKU-tiimi) sekä muista aikuissosiaalityön tiimeistä.

Sosiaalisen kuntoutuksen tavoitteena on toimintakyvyn ylläpitäminen, vahvistaminen ja kartoittaminen, osallisuuden ja toimijuuden vahvistaminen, raskaampien palveluiden tarpeen ehkäiseminen sekä yhteisöön/yhteiskuntaan kiinnittymisen tukeminen.

Sisältö: Kuntoutuksen sisältö ja kesto suunnitellaan yksilöllisesti. Sosiaalinen kuntoutus toteutetaan Silta-Valmennuksen työpajoilla asiakkaan valitsemassa pajaympäristössä. Sosiaaliseen kuntoutukseen voi osallistua 1-4 päivänä viikossa 4-6 tuntia/pv. Lisäksi asiakkaalla on mahdollisuus osallistua hyvinvointia tukevaan liikuntaan. Päiväohjelma sisältää lounaan Sillan lounasravintolassa.

Osallisuutta vahvistava kuntouttava työtoiminta

Palvelu on tarkoitettu pitkään työttömänä olleille työikäisille, joilla on toimintakyvyn rajoitteita ja jotka tarvitsevat tukea elämänhallinnassa. Asiakkaat ohjautuvat palveluun osallisuutta vahvistavan kuntouttavan työtoiminnan ja sosiaalisen kuntoutuksen tiimistä (OSKU-tiimi)

Toiminnan tavoitteena on parantaa siihen osallistuvien elämänhallintaa sekä luoda edellytyksiä työllistymiselle, koulutukseen siirtymiselle ja julkisiin työvoimapalveluihin osallistumiselle. Toiminnan tarkoituksena on myös toimintakyvyn ylläpitäminen, vahvistaminen ja kartoittaminen, osallisuuden ja toimijuuden vahvistuminen sekä kuntoutumisen tukeminen.

Sisältö: Työtoiminnan kesto ja sisältö suunnitellaan yksilöllisesti. Työtoimintaan voi osallistua 1-4 päiväna viikossa 4-6 tuntia/pv yksilöllisten tavoitteiden mukaan. Kuntouttavaan työtoimintaan sisältyy työtaitoja ja toimintakykyä vahvistavaa valmennusta asiakkaan valitsemalla työpajalla sekä yksilövalmennusta. Lisäksi asiakkaalla on mahdollisuus osallistua hyvinvointia tukevaan liikuntaan. Osallistumispäiviin sisältyy lounas Silta-Lounasravintolassa.

Valmentava kuntouttava työtoiminta

Pitkään työttömänä olleille työnhakijoille, joiden tavoitteena on edetä koulutukseen, työhön tai muuhun työllisyyttä edistävään palveluun. Kuntouttavaan työtoimintaan ohjaudutaan aina aktivointisuunnitelman tai monialaisen työllistymissuunnitelman kautta. Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelujen oma-valmentaja ohjaa asiakkaan työtoimintaan.

Palvelun tavoitteena on vahvistaa asiakkaan työelämävalmiuksia ja työllistymisen edellytyksiä, vahvistaa elämänhallintataitoja ja suunnitella jatkopolkua kohti koulutusta ja työelämää.

Sisältö: Työtoiminnan kesto ja sisältö suunnitellaan yksilöllisesti. Kuntouttavaan työtoimintaan voi osallistua 1-4 päivänä viikossa 4-6 tuntia/pv. Kuntouttavaan työtoimintaan sisältyy työtaitoja ja toimintakykyä vahvistavaa valmennusta sekä yksilövalmennusta. Työtoiminnan lähtökohta on valmentautujan työ- ja toimintakyvyn sekä osaamisen lisääminen. Lisäksi asiakkaalla on mahdollisuus osallistua hyvinvointia tukevaan liikuntaan. Osallistumispäiviin sisältyy lounas Silta-Lounasravintolassa.

Tutustu Silta-Valmennuksen valmennuspaikkoihin työpajojen sivuilla

Valmennuspaikat

Vehnämyllynkatu 4 Silta-Graffa Silta-IT Silta-Kiinteistö Silta-Lounasravintola Silta-Monitaito Silta-Puhdistuspalvelut Silta-Puutyö, –rakennus ja pintakäsittely

Turjankatu 1 Silta-Auto ja pienkone Silta-Luontopaja

Viinikankatu 53 Silta-Lounasravintola Silta-Muotoilupaja

Kuokkamaantie 2 Hyvinvointipaja Liikkuva Hyvinvointipaja Mielekäs

Satakunnankatu 13 Café 13

Hatanpään Valtatie 34 E Silta-SoTe

Sumeliuksenkatu 13 A 4 krs. Silta-Pelipaja

Yhteystiedot löytyvät työpajojen sivuilta.

https://www.siltavalmennus.fi/kuntouttava-tyotoiminta-ja-sosiaalinen-kuntoutus/