Motivaatio



Motivaatio on se voima joka saa meidät liikkeelle toimimaan.

Se virittää meidät suorituksiin ja selittää miksi käyttäydymme siten kuin käyttäydymme. Motivaatiostamme riippuu se, miten intensiivisesti heittäydymme jonkin asian tekemiseen ja paljonko resursseja käytämme siihen. Kun tunnistamme motivaatiotekijämme, osaamme ohjautua vahvuuksistamme käsin, koemme onnistumisen elämyksiä ja menestymme tekemisissämme.



Motivaatio


Motivaatiolla tarkoitetaan tavoitteista ja tarpeista lähtevää ihmisen liikkeellepanevaa ja toimintaa suuntaavaa voimaa.

Motivaatio voidaan jakaa sisäiseen ja ulkoiseen motivaatioon. Sisäinen motivaatio on tila, jossa tekeminen itsessään on nautinnollista ja innostavaa. Ulkoisessa motivaatiossa tekemiseen osallistutaan palkkioiden tai rangaistusten välttämisen vuoksi.

Motivaatiolla on suuri vaikutus uuden omaksumiseen. Sanotaan, että ihminen oppii melkein mitä vain, jos kovasti haluaa ja tuntee mielenkiintoa opittavaa aihetta kohtaan.

Kun uusi asia koetaan tarpeelliseksi ja kiinnostavaksi on sen omaksuminen mielekästä ja kiinnostavaa eli se motivoi. Onnistumisen ja epäonnistumisen kokemukset muokkaavat motivaatiota.



Motivointi


Uuden omaksumista edistää asiakkaan oma motivaatio ja into. Ohjaajan tehtävä on vahvistaa ja ylläpitää motivaatiota. Tukea ja rohkaisua tarvitaan erityisesti silloin kun lähestytään vaikeana koettua asiaa.

Kun suunnitellaan esimerkiksi koulutukseen hakeutumista, on otettava huomioon asiakkaan oma asenne, joka säätelee huomattavasti oppimista ja ”en opi tätä koskaan”-ajatusmalli voi olla syvälle juurtunut. Myös muistot omilta kouluajoilta vaikuttavat vahvasti siihen, millainen kuva asiakkaalla on itsestään oppijana ja kuinka hän asennoituu uuden oppimiseen ja omaksumiseen.

Yksi tapa kasvattaa motivaatiota on omaksuttavan asian hyödyn pohtiminen; mielenkiinto voi herätä, kun omaksuttava asia koetaan tarpeelliseksi ja sillä on selkeä yhteys käytäntöön.

Yhdessä asetetut tavoitteet lisäävät sitoutumista ja tavoitteiden hyväksymistä. Asiakas voi vaikuttaa omiin asioihinsa.

On tärkeää luoda avoin, turvallinen ja luotettava vuorovaikutusilmapiiri. Kun asiakas tulee hyväksytyksi ja kohdatuksi sellaisena kuin on, kokee hän olonsa turvalliseksi ja luottamukselliseksi.


Lähde: PONNU perustaitovalmennus-ohjaajan käsikirja http://ponnu.valo-valmennus.fi/



Tukea riskiryhmien opiskelijoille (Voimaa opiskeluun -hanke)


Tärkein tavoitteemme on kehittää tukea ja ohjausta keskeyttämisvaarassa oleville opiskelijoille. Tutkimusten valossa keskeyttämisriskiä lisäävät erityisesti opiskelumotivaatioon ja -taitoihin sekä mielenterveyteen liittyvät tekijät. Konkreettisesti keskeyttämisvaara ilmenee opintojen hidastumisena (esim. rästit, poissaolot), mutta myös sosiaalisen kiinnittymisen vaikeutena (esim. opintoihin palaavat opiskelijat).


Lisätietoa: https://voimaaopiskeluun.diak.fi/menetelmat/


Hyödyllisiä linkkejä:


Motivaatio saa liikkeelle


Inhimillisten tavoitteiden ja toiminnan kirjo on valtavan monimuotoinen.


https://mieli.fi/fi/mielenterveys/itsetuntemus/motivaatio-saa-liikkeelle



Psykologin vinkit

– Kuinka herätellä ja vahvistaa motivaatiota?


https://psykologiaa.com/2018/03/20/psykologin-vinkit-miten-saada-motivaatiota/



Sisäinen motivaatio esiin itsemääräämisteorian opeilla


Itsemääräämisteorian mukaan sisäiseinen motivaatio syntyy ja säilyy, kun kolme psykologista perustarvetta huomioidaan.


https://www.trainer4you.fi/blogi/sisainen-motivaatio-esiin-itsemaaraamisteorian-opeilla/



Motivaatio on rikas ja monitahoinen käsite


Motivaatio on rikas ja monitahoinen käsite. Arkikeskustelussa sillä viitataan useimmiten ajassa vaihtelevaan haluun tai kiinnostukseen toimia: "minussa heräsi motivaatio" tai "kadotin motivaationi". Vaihtuvan mielentilan lisäksi motivaatiolla voidaan viitata myös haluun tai kiinnostukseen pysyvämpänä henkilön ominaisuutena.


https://www.wopi.net/fi/lessons/what_is_motivation/



Maslow: tarvehierarkia ja muita klassikoita


Jos ihmisellä on tunne, että hän voi tehdä jotain (on pystyvyyden tunne, self-efficacy), mikä saa hänet haluamaan, kiinnostumaan, aikomaan ja yrittämään eli motivoitumaan?


https://tutkimuskammio.wordpress.com/2012/05/26/maslow-tarvehierarkia/



Itsetuntemus ja itsetunto


Itsetuntuntemus on sananmukaisesti itsensä tuntemista. Se on esimerkiksi kykyä havaita omia ajatuksia, tunteita, tarpeita ja toiveita. Se tukee omannäköisen elämän ja arjen hyvinvoinnin saavuttamista. Itsetuntemus rakentuu lapsuudesta alkaen, ja karttuu iän ja elämänkokemusten myötä. Sitä voi oppia ja harjoitella missä iässä tahansa.

Tutustumalla aiheisiin – arvot, identiteetti, itsetunto, luonne, luovuus, motivaatio, tunnetaidot ja tunteet – ja niihin liittyviin harjoituksiin, voit pohtia omia vahvuuksia, haasteita, ja mihin haluaisit varata enemmän aikaa elämässäsi. Sanotaan, että päivät ovat pitkiä ja vuodet lyhyitä. Tekemällä viisaita, tavoitteidesi mukaisia valintoja päivittäin voit elää elämää, joka sopii juuri sinulle.


https://mieli.fi/vahvista-mielenterveyttasi/itsetuntemus-ja-itsetunto/