Päihdekuntoutus



Päihdekuntoutus


Päihderiippuvaisen palveluista säädetään päihdehuoltolaissa. Se velvoittaa kunnat järjestämään päihdehuollon palvelut sisällöltään ja laadultaan kunnassa esiintyvän tarpeen mukaiseksi. Laki ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä puolestaan velvoittaa kunnan eri hallintokunnat yhteistyöhön.


Lähde: https://stm.fi/lainsaadanto/paihdetyo



Päihde- ja huumeriippuvuus


Huume- ja päihderiippuvuudelle on alkoholismin tapaan ominaista päihteen jatkuva, usein toistuva tai pakonomainen käyttö riippumatta käytön aiheuttamista sosiaalisista tai terveydellisistä haitoista.

Päihde- ja huumeriippuvainen ei kykene halustaan huolimatta vähentämään tai lopettamaan aineen käyttöä huolimatta sen aiheuttamista haitoista. Usein huomattava osa henkilön ajasta kuluu päihteen hankkimiseen, käyttöön tai käytöstä toipumiseen.

Monet psykiatriset häiriöt lisäävät päihteiden ongelmakäyttöä ja huumeriippuvuuden kehittymisriskiä, koska aineiden käyttöön turvaudutaan usein eriasteisten ahdistus-, pelko- ja masennusoireiden lievittämiseksi.

Päihteiden ja huumeiden jatkuva käyttö saattaa aiheuttaa aivojen toiminnassa muutoksia, jotka monien kohdalla tekevät huumeen käytön omaehtoisen lopettamisen hyvin vaikeaksi tai lähes mahdottomaksi.


Lähde: https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00414


Hyödyllisiä linkkejä:


Päihdelinkki


Päihdelinkki-verkkopalvelu tarjoaa tietoa ja tukea päihteistä ja riippuvuuksista. Päihdelinkistä löytyy kattavan tietopankin lisäksi testejä, oma-apusisältöjä, vertaistukea ja neuvontapalvelu. Palvelu on tarkoitettu päihteiden käyttäjille, pelaajille, läheisille ja kaikille riippuvuustiedosta kiinnostuneille. Palvelu on hyödyllinen myös ammattilaisille ja opiskelijoille. Palvelun tuottaa A-klinikkasäätiö.


https://paihdelinkki.fi/fi



Mielenterveystalo, Päihteet.


Mielenterveystalon päihdeosio, josta löytyy apua väärinkäytön tunnistamiseen ja apuun.


https://www.mielenterveystalo.fi/aikuiset/itsehoito-ja-oppaat/oppaat/mielenterveys_puheeksi/Pages/paihteet.aspx



Irti Huumeista – Kiinni elämässä


Irti huumeista toimii, jotta ihmiset pysyvät kiinni elämässä ja voivat elää onnellista huumeetonta elämää. Kun ihminen on aloittanut huumeiden käytön ja sairastunut huumeriippuvuuteen, Irti huumeista auttaa hänen läheisiään jaksamaan vaikeassa tilanteessa ja tuemme käyttäjää irti huumeista ja takaisin kiinni elämään.


https://irtihuumeista.fi/



Stop huumeille ry


Stop Huumeille ry on vuonna 2000 perustettu päihdekuntoutujien vertaistukeen keskittynyt yhdistys. Stoppi tukee päihteettömyyttä tarjoamalla maksutonta, vertaistukeen perustuvaa päihteetöntä toimintaa arkisin Stopin olohuoneessa, sekä iltaisin ja viikonloppuisin harrastevuorojen ja päihteettömien tapahtumien muodossa.


https://stophuumeille.fi/



Tukikohta ry.


Tukikohta ry tarjoaa palveluja päihteitä käyttäville, päihdekuntoutujille ja heidän läheisilleen. Palvelumme muodostavat kokonaisuuden, jonka piirissä asiakkaan on mahdollisuus liikkua joustavasti eri toimintojen välillä.


https://tukikohta.org/jarjesto/



Päihdehuoltoon liittyvää lainsäädäntöä


Päihdehuoltolaki:

http://www.finlex.fi/fi/laki/smur/1986/19860041



Laki ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä:


https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2015/20150523



Laki sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista:


https://www.finlex.fi/fi/laki/smur/2000/20000812



Selvinpäin olosta tulee hyvä fiilis

Päihdeongelmaisten vankien voimaantuminen.


Vuokko Karsikas Rikosseuraamusviraston julkaisuja 3/2005. Tutkimus perustuu Vuokko Karsikkaan Kuntouttavan sosiaalityön ammatilliseen lisensiaatintutkimukseen. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää erityisesti päihdeongelmaisten vankien kuntoutumista ja sen edellytyksiä yksilö- ja yhteisötasolla sekä yhteiskunnallisena kysymyksenä käyttäen teoreettisena avainkäsitteenä voimaantumista. Voimaantuminen antaa mahdollisuuden arvioida yksilöiden muutosprosessia ja vankeinhoidon mahdollisuuksia vaikuttaa päihde- ja rikoskierteestä irtautumiseen.


https://rikosseuraamus.fi/material/attachments/rise/julkaisut-risenjulkaisusarja/o4dby1udD/3-2005_Selvinpain_olosta..net.pdf