Apua haasteisiin


Rikosseuraamusasiakas todennäköisesti törmää moniin haasteisiin polullaan rikoksettomaan elämään.

Siksi polku on aina yksilöllisesti suunniteltava ja toteutettava. Usein polkua suunniteltaessa siihen sisällytetään suunnitelmia kouluttautumisesta, jotta työllistyminen olisi todennäköisempää, tai suoraan työllistymisestä.


Tärkeää on suunnitelmia tehdessä huomioida myös esimerkiksi terveydentilaan ja toiminnanohjaukseen liittyvät haasteet, jotta polku voitaisiin rakentaa mahdollisimman sujuvaksi. Päämäärän on hyvä olla kirkkaana tavoitteena, mutta rikosseuraamusasiakkaan henkilökohtaiset haasteet kannattaa käsitellä hyvissä ajoin suunnitelmia tehdessä. Näin voidaan suunnitella myös toimenpiteet haasteiden kanssa selviämiseksi ja niiden ratkaisemiseksi, jotta päämäärä on mahdollista saavuttaa.

Rikosseuraamusasiakasta ohjaavan henkilön on hyvä olla tietoinen eri mahdollisuuksista ja esimerkiksi verkostoista, jotka toimivat rikosseuraamusasiakkaan polun varrella vaikuttaen polun etenemisen varmistamiseen. Parhaassa tapauksessa kontaktit helpottavat ohjaajan ohjaustyötä ja hyödyttävät ohjattavaa hänen pyrkimyksissään kehittää itseään.


Tähän osioon on kerätty aihealueittain tietoa ja vinkkejä siitä, miten haasteisiin voidaan vastata ja mistä löytää apua ongelmatilanteisiin.



Monesti, varsinkin jos kyseessä on ollut pitkä tuomio, vapautuvalla vangilla ole taitoja toimia yhteiskunnassa, joka on suuresti muuttunut mm. digitalisaation myötä.


Tieto- ja viestintätekniikka kehittyy niin hurjaa vauhtia, että lyhyenkin ajanjakson aikana muutokset saattavat olla valtavia. Voi olla että yksinkertaiset ja päivittäiset toiminnot pitää opetella aivan alusta ja se saattaa turhauttaa tilanteessa, jossa on monia muitakin isoja asioita selvitettäviksi.

Näistä syistä johtuen on äärimmäisen tärkeää mahdollisuuksien mukaan opettaa rikostaustaiselle asiakkaalle digiyhteiskunnan taitoja.


Alla käsikirja kuvina

Valitettavasti linkit eivät toimi jpg -muodossa, joten jos haluat avata linkin, kirjoita se osoiteriville selaimeen tai lataa tiedosto yllä olevasta linkistä.


Kuvina (21 kuvaa) Käsikirja Takaisin Digiyhteiskuntaan - vapautuvan vangin digitaitojen opettelun käsikirja

Ohessa linkki Kriminaalihuollon tukisäätiön Takaisin Digiyhteiskuntaan -oppaaseen.

Takaisin Digiyhteiskuntaan -Vapautuvan vangin digitaitojen opettelun käsikirja


https://www.krits.fi/wp-content/uploads/2020/08/Takaisin-digiyhteiskuntaan_opas.pdf


Neurokirjon henkilö epäiltynä tai syytettynä rikosoikeudellisessa järjestelmässä

TIETOA POLIISEILLE, ASIANAJAJILLE, TUOMAREILLE JA SYYTTÄJILLE


Oikeusturva ja kuntoutus kuntoon 2020 -hanke, Autismisäätiö


https://www.autismisaatio.fi/media/infovihko_oikeusturva_2020.pdf