Fyysinen terveys ja toimintakyky



Fyysinen terveys


tarkoittaa kehon hyvinvointia. Silloin keho toimii moitteettomasti. Sydän jaksaa pumpata verta, keuhkot toimivat, eikä ihmisellä ole usein tartuntatauteja.



Fyysinen toimintakyky


Fyysisellä toimintakyvyllä tarkoitetaan ihmisen fyysisiä edellytyksiä selviytyä hänelle itselleen tärkeistä arjen tehtävistä. Fyysisen toimintakyvyn kannalta tärkeitä elimistön fysiologisia ominaisuuksia ovat esimerkiksi:

  • lihasvoima- ja kestävyys

  • kestävyyskunto

  • nivelten liikkuvuus

  • kehon asennon ja liikkeiden hallinta

  • sekä näitä koordinoiva keskushermoston toiminta

Fyysinen toimintakyky ilmenee kykynä liikkua ja liikuttaa itseään. Myös aistitoiminnot kuten näkö ja kuulo luetaan usein kuuluvaksi fyysisen toimintakyvyn alueelle.


Lähde: https://thl.fi/fi/web/toimintakyky/mita-toimintakyky-on


Hyödyllisiä linkkejä:


Lainsäädäntö


Julkisen vallan velvoite edistää kansalaisten hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta lähtee perustuslaista. Perustuslain mukaan jokaisella on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon, jos hän ei itse kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa.

Jokaisella on perustuslain mukaan oikeus riittäviin sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Kansalaisten hyvinvointiin sekä sosiaali- ja terveyspalaveluihin vaikuttavat monet lait. Seuraavassa linkissä löytyvät keskeiset kansalaisten hyvinvointiin liittyvät lait


https://stm.fi/sotepalvelut/lainsaadanto



Toimintakyvyn ja hyvinvoinnin lisääminen avovankilassa : Liikunnallisen harjoitteen toteuttaminen vajaakuntoisille vangeille

Mäkynen, Noora (2016)


Opinnäytetyössä tutkittiin, voidaanko vajaakuntoisten vankien toimintakykyä ja hyvinvointia lisätä taukojumpan avulla. Työn teoreettisessa viitekehyksessä kerrotaan toimintakyvystä ja hyvinvoinnista sekä liikunnan vaikutuksesta edellä mainituille asioille.

Tutkimustuloksista nousi esiin, että suurin osa vangeista koki taukojumpalla olevan positiivisia vaikutuksia sekä heidän työntekoonsa että arkeensa vankilassa. Vankien keskimääräiseksi hyvinvoinnin arvioksi tuli tutkimuksen mukaan seitsemän arvosteluasteikon ollessa 1-10.


https://www.theseus.fi/handle/10024/115879