Vertaistuki



Vertaisuus – ymmärretyksi tulemisen ja samankaltaisuuden kokemus - syntyy ihmisten välille, kun heidän elämänkokemuksistaan tai elämäntilanteestaan löytyy yhdistävä tekijä.


Mitä vertaistoiminta on?


Vertaistoiminnalla tarkoitetaan samankaltaisessa tilanteessa elävien ja samankaltaisia asioita kokeneiden ihmisten keskinäistä tukea, apua ja kokemusten jakoa. Vertaistoiminta perustuu kokemukselliseen asiantuntijuuteen, ja sen arvoja ovat tasa-arvoisuus ja toisen ihmisen kunnioitus.

Vertaistoimintaa voidaan toteuttaa useilla eri tavoilla. Vertaistoimintaa voidaan esimerkiksi organisoida järjestön tai muun yhteisön, julkisen palvelujärjestelmän kautta tai se voi olla vapaamuotoista kansalaistoimintaa ilman erillistä taustayhteisöä. Vertaistoiminnan voi käynnistää kuka tahansa, mutta vertaistoiminnan käynnistämistä tai ohjaamista aikovan kannattaa liittyä vertaistoimintaa tukevaan yhteisöön. Näin saatavilla on esimerkiksi usein tiloja, ohjaajien koulutusta ja tukea.


https://www.jelli.fi/jarjestotoiminta/vertaistoiminta/



Päihteettömät vertaistoiminnat, Kriminaalihuollon tukisäätiö


Päihde- ja rikoskierteen katkaiseminen voi olla vaikea tehtävä ilman tukea.

Keskeistä on löytää päiviin järkevä ja mielekäs sisältö. Vertaistoiminnat tukevat päihteettömän ja rikoksettoman elämäntavan rakentamisessa vapautumisvaiheessa tai vankilan jälkeen. Selvitä jo vankeusaikana yhdessä vankilan erityisohjaajan kanssa kotipaikkakuntasi järjestöjä. Vapautumisen jälkeen tietoa saat oman kunnan sosiaalityöntekijältä.

Päihteettömissä kohtaamispaikoissa yhdessäolo ja harrastaminen ovat mahdollisia. Näihin paikkoihin voit tulla viettämään raitista vapaa-aikaa.

Osa paikoista on tarkoitettu vankilasta vapautuneille ja osaan ovat tervetulleita päihdekuntoutujat, vaikka vankilataustaa ei olisikaan.

Paikoissa työskentelee ihmisiä, joilta saa apua ja neuvontaa esimerkiksi hankaliin viranomaisasioihin. Niissä saa myös vertaistukea toisilta rikostaustasta ja päihteiden käytöstä toipuvilta.

Useimmissa paikoissa voi myös kahvitella, lukea vaikka päivän sanomalehden ja käyttää nettiä. Rahaa ei tarvita.

Tarjolla voi olla myös toimintaa, kuten liikuntaa, ryhmiä ja retkiä.

Mielekkään vapaa-ajan vieton lisäksi järjestöissä voidaan etsiä asiakkaan kanssa väyliä työelämään. Monet järjestöt tarjoavat työhön valmennusta, kuten työharjoittelua, palkkatuettua työtä ja kuntouttavaa työtoimintaa.


Tutustu meihin!

Vertaistuki Redis Kinaporinkatu 2 A 4 (summeri), 00500 Helsinki

Raittila Linnanrakentajantie 6-8, 00880 Helsinki

Nuorten toiminta Kinaporinkatu 2 C (sisäpiha), 00500 Helsinki

Digiohjaus



https://www.krits.fi/apua-ja-tukea/vapaa-aika-ja-paihteettomyys/vertaistoiminnat/



Tukea rikostaustaisen läheiselle

https://www.krits.fi/laheiselle/



”Käytä niitä omia aivoja” Kokemusasiantuntijoiden opas rikollisuudesta irrottautumisen tueksi

Laurea 2020, Krista Alanko, Janica Bah & Kristiina Koskinen


Kehittämämme oppaan tarkoituksena on tuoda näkyväksi rikos- ja päihdekierteestä irrottautuneiden kokemuksia vertaistuellisena keinona, tukemaan rikosurien katkaisua ja ennaltaehkäisemään rikosurien alkua.


https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/334641/Alanko_Krista_Bah_Janica_Koskinen_Kristiina.pdf?sequence=2&isAllowed=y



”Oikeesti mä oon yhteiskunnassa”

– KEIJO-hankkeen kokemusasiantuntijoiden näkökulmia osallisuudesta

Julia Kurvinen, Riikka Lantta 2020 Laurea


https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/291344/Kurvinen_Julia_Lantta_Riikka.pdf?sequence=2&isAllowed=y



Vankien perheiden ja läheisten sosiaaliset verkostot ja niiden antama tuki

Jenni Kokkonen 2011 Diakonia-ammattikorkeakoulu


https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/29582/Kokkonen_Jenni.pdf


Vertaistuen moninaisuus

Pinja Nieminen ja Eve Lahikainen (toim.) Kansalaisareenan julkaisuja 1/2021


Vertaistukea voi tiivistetysti kuvata samankaltaisessa elämäntilanteessa olevien keskinäiseksi kokemusten vaihdoksi. Vertaistuki sisältää myös paljon muuta. Se saattaa olla ainoa tai ensimmäinen kerta, kun ihminen saa haasteellisessa elämäntilanteessa sen kokemuksen, että joku muu ymmärtää häntä. Vertaisuus voi avata ovia elämänmittaiseen ystävyyteen tai auttaa näkemään valoa tilanteessa, jossa valo on täysin kadonnut.

Tämän julkaisun tarkoitus on lisätä ymmärrystä vertaistuki- sekä kokemustoiminnasta sekä välittää hyviä käytäntöjä ja toimintamuotoja.


https://kansalaisareena.fi/wp-content/uploads/2021/01/Vertaistuen_moninaisuus_WEB1494.pdf


Vertaistukeen liittyvää sanastoa

Vertainen

Henkilöitä yhdistää jokin yhteinen tekijä, kuten samanlainen elämäntilanne, sairaus, kokemus, ongelma tai tavoite. Vertaiset pystyvät ymmärtämään toistensa kokemusmaailmaa omakohtaisen kokemuksensa kautta.

Vertaistoiminta

Taustayhteisön organisoimaa toimintaa, jonka tarkoituksena on vertaisten kohtaaminen ja vertaistuki.

Vertaistuki

Vertaisten välistä vuorovaikutusta, joka perustuu vapaaehtoisuuteen ja tasa-arvoisuuteen. Vertaistuki on kokemusten jakamista, toisen kokemusmaailman ymmärtämistä oman kokemuksen kautta sekä keskinäistä tukea. Vertaistuki voi toteutua joko kahden tai useamman henkilön kesken. Vertaistukea voi syntyä sekä spontaanisti että tavoitteellisesti.

Vertaistukiryhmä

Ryhmä vertaisia, joilla on yhteinen tavoite, tekijä tai kokemus, jonka he haluavat jakaa saman kokemuksen omaavien kanssa, tai jota he haluavat yhdessä työstää. Ryhmän toiminta pohjautuu vastavuoroisuuteen, kokemusten vaihtoon sekä auttamiseen ja avun saamiseen. Ryhmän toiminta on ennalta sovittua ja tavoitteellista.

Vertaishenkilö

Vertaistukihenkilökoulutuksen suorittanut vertainen. Vertaistukihenkilö haluaa oman henkilökohtaisen kokemuksensa sekä saamansa vertaistukihenkilökoulutuksen oppien avulla tukea tuettavaa selviämään haastavassa elämäntilanteessa ennalta sovittujen raamien puitteissa.