Asiakkaan erilaiset polut

OSION SIVUKARTTA

Tästä näet, mitä teemoja tästä osiosta löytyy


Lisää tietoa koulutuksesta ja työllistymisestä löytyy Poluttamo -sivustolta, jonka sisällöstä on ollut päävastuussa Keuda.


Sivustoon on tuotettu tietoa rikosseuraamusasiakkaan koulutus- ja työelämäpoluista.

Löydät sivustolta mm. koulutuksen aloittamista ja koulutusjatkumoa uhkaavat kriittiset tekijät, toimintakäytänteitä koulutussiirtymiin, eri toimijoiden vastuut rikosseuraamusasiakkaan koulutuspoluilla ja monta polkua koulutukseen ja työelämään.




Jokainen rikosseuraamusasiakas on yksilö, jonka polkua pitää lähteä suunnittelemaan hänen henkilökohtaisesta tilanteestaan käsin.

Yhdelle polku rikoksettomaan ja tyydyttävään elämään käy suoraan työllistymiseen esimerkiksi opinnollistamisen kautta, toisella polku saattaa olla kouluttautumisen kautta työelämään ja kolmannella esimerkiksi kouluttautumisen kautta parempaan elämänhallintaan.

Ennen kuin kouluttautumis- tai työllistymispolkua aletaan suunnitella käytännön toimenpiteiden tasolla, on hyvä myös muistaa käsitellä rikosseuraamusasiakkaan kokonaistilanne, eli huomioida hänen yksilölliset vahvuutensa ja haasteensa polun rakentamisessa.


Tässä osiossa on tietoa erilaisista mahdollisista poluista.



AVO Ammatinvalintaohjelma


Te-palvelujen ammatinvalintaohjelmaa voi käyttää tukena keskusteltaessa rikosseuraamusasiakkaan kanssa tulevaisuuden mahdollisuuksista. Ammatinvalintaohjelmassa voidaan saadaan vastauksia mm. seuraaviin rikosseuraamusasiakasta askarruttaviin kysmyksiin:

Millaiset asiat kiinnostavat? Millaista työtä haluaa tehdä?


AVO on ammatin valinnassa auttava itsearviointitehtävien kokonaisuus. Kysymyksiin vastaamalla voi pohtia tavoitteita ja löytää niitä vastaavia ammatteja.

Itsearviointitehtävät

auttavat päätöksenteossa. Itsearviointi sisältää tehtävät Kiinnostukset ja Työn sisältö. Vastausten perusteella ohjelma laatii alustavan TOP10 -listan ammateista toiveiden mukaisessa järjestyksessä. Lista tarkentuu, kun edetään tehtävästä toiseen. Ohjelma ei valitse ammattia tai mittaa soveltuvuutta. Tärkeintä ovat vastaukset, joten niitä kannattaa miettiä huolella. Ei kannata olla liian varovainen vastauksissa, sillä silloin tulokset eivät ole niin tarkkoja kuin ne voisivat olla.

Omat tulokset

kertovat miten palvelussa kuvatut yli 300 ammattia vastaavat toiveita. Ammattikortissa kuvataan tarkemmin, millä tavalla ammatti on yhteydessä toiveisiin. Kortissa kerrotaan myös sisältääkö ammatti sellaisia kykyihin tai rajoitteisiin liittyviä seikkoja, joiden merkitystä olisi syytä miettiä tarkemmin kun ammattia valitaan.

AVOon

on valittu kattava kokonaisuus erilaisia ammatteja. Jokin sopiva vaihtoehto voi niistä silti puuttua. AVO on arvioinut ammatit suhteessa tyypillisimpiin työn sisältöihin ja ihmisten kiinnostuksiin, kykyihin ja rajoitteisiin. Yhden ammatin työtehtävät ja velvollisuudet sekä työtehtävässä tarvittava osaaminen vaihtelevat hyvin paljon eri työpaikoilla. Suositeltavaa on, että asiakas kirjautuu palveluun ja tallentaa tehtävien tulokset. Tulokset säilyvät tallennuspäivästä 3 kuukautta.


https://asiointi.mol.fi/avo/responsive/front-page.xhtml



Duunitori -ammatinvalintatesti


"Olet varmasti joskus miettinyt, mikä minusta tulee isona tai mihin ammattiin sopisin? Duunitesti tarjoaa avun ammatinvalintaan ja kertoo noin kolmessa minuutissa, mikä uravalinta voisi olla oikea sinulle.

Halusimme Duunitorilla luoda hauskemman tavan etsiä töitä ja samalla auttaa sinua löytämään oman unelma-ammattisi. Vastaat vain 18 kysymykseen pohtien, minkälaisten asioiden tekeminen kiinnostaa, välittämättä siitä, löytyykö sinulta tarvittavia taitoja tai koulutusta kyseisen asian tekemiseen. Tärkeintä on pohtia, nauttisitko kyseisen asian tekemisestä vai et. Vastaustesi perusteella kerromme ammattiprofiilisi. Saat kuvauksen kiinnostuksenkohteistasi, tuloskaavion vastauksistasi sekä tietenkin profiiliisi sopivat alat. Lisäksi listaamme sinulle sopivat avoimet työpaikat ja tulokseen sopivien ammattilaisten kokemuksia arjesta ja työstä.

Kuten aina ammatinvalintatesteissä, myös Duunitestin tulokset ovat suuntaa antavia. Testin avulla voit kuitenkin saada uudenlaista näkökulmaa sinulle sopiviin tehtäviin ja työympäristöihin sekä kartoittaa vahvuuksiasi."


https://duunitori.fi/duunitesti



Sujuvat siirtymät Keuda - Etelä-Suomen rikosseuraamusalue

Arto Lehtola 2019


https://www.oph.fi/sites/default/files/documents/lehtola-26.3.2019.pdf



Ammatillinen koulutus ja työelämätaidot Työtoiminnan kehityssuunnat vuosille 2018 - 2020,

Rikosseuraamuslaitos 2017


https://www.rikosseuraamus.fi/material/attachments/rise/julkaisut-muut/N2SOrSVWL/Ammatillinen_koulutus_ja_tyoelamataidot_2018_-_2020.pdf



Silta-Valmennusyhdistys ry

on Tampereen seutukunnalla toimiva oppimisen, työn ja osallisuuden kohtauspaikka.


Olemme yleishyödyllinen tamperelaisten kansalaisjärjestöjen perustama yhteisö, joka käyttää voimavaransa asiakkaidensa tavoitteiden toteutumisen tukemiseen ja yhteistyöhön julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin kanssa ihmisten parhaaksi.

Toimimme etulinjassa lähellä erilaisissa pulmallisissa elämäntilanteissa olevia asiakkaitamme ja monipuolisessa yhteistyössä paikallisten, seudullisten ja valtakunnallisten toimijoiden kanssa.

Uskomme ihmisten omiin voimavaroihin ja kykyyn löytää ratkaisuja oman elämäntilanteensa parantamiseen, kun heille annetaan siihen riittävät mahdollisuudet.

Nämä lähtökohdat antavat meille tilaisuuden luoda uutta ja tarkastella asiakkaiden tarpeita ja niihin liittyviä ratkaisuja laaja-alaisesti yhteistyössä asiakkaiden ja kumppaneidemme kanssa.

Myös kansalaisjärjestöjen perinteinen vahva asema on monella tavalla Suomessa vaikeutumassa.

Arvostamme suomalaista hyvinvointi- ja kansalaisyhteiskuntaa ja haluamme kantaa oman vastuumme sen tulevaisuudesta. Tämä arvostus näkyy arvostavana suhtautumisena asiakkaisiimme ja yhteistyökumppaneidemme työhön.


https://www.siltavalmennus.fi/info/