Noheva:

Rikostaustaisten opiskelijoiden tuki ja ohjaus



Noheva -hanke


Noheva ESR-hanke pohjautui vuonna 2013 julkaistulle PIAAC-tutkimukselle, jonka mukaan Suomessa on 600 000 aikuista, joilla on puutteita luku-, numero- ja tietotekniikkataidoissa.

PIAAC-tutkimuksen mukaan suomalaisten lukutaito on erinomainen, mutta hajonta on suurta. Suurin osa suomalaisista on hyviä lukijoita, kuitenkin heikkoja lukijoita on aikuisväestöstä n. 11 %. Heikot perustaidot voivat olla esteenä opintoihin hakeutumiselle ja työllistymiselle. Puutteelliset taidot nousevat usein esille, mutta niihin puuttumiseksi ei ole ollut tarpeeksi välineitä, menetelmiä tai yhteisiä toimintamalleja.

Noheva ESR-hankkeessa keskityttiin opiskelijoihin, joilla heikot perustaidot ovat esteenä opinnoissa etenemiselle sekä erityisryhmiin kuten vangit, maahanmuuttajat jne.

Hankkeen tavoitteena oli kartoittaa ja kehittää yhteistoiminnallisesti seitsemän eri oppilaitoksen kanssa aikuisille soveltuvia luki- ja matematiikkatestejä, oppimateriaaleja ja ohjausmalleja, joilla oppimista hidastavat perustaidot voidaan tunnistaa ja opiskelijaa voidaan tarvittaessa tukea.

Noheva-hankkeen tuloksena syntyi, uudenlaisia, uutta ammatillista koulutusta tukevia ohjausmalleja ja tukimateriaaleja. Näiden avulla aikuisten opiskelijoiden perustaidot karttuvat, opintojen läpäisy parantuu ja elinikäinen oppiminen mahdollistuu. Hankkeessa järjestettiin valtakunnallisia seminaareja ohjaus- ja opetustehtävissä toimiville.

Hanketta toteuttivat yhteistyössä Kiipula (hallinnoija), Hyria, Keuda, Omnia, Sataedu, Takk ja Vaao.


Linkki sivustolle, johon on koottu Noheva ESR-hankkeen aikana syntynyt materiaali, joka on vapaasti hyödynnettävissä valtakunnallisesti. Sivustolla on materiaalia opiskelijan testauksesta, ohjauksesta ja tuesta numerotaitoja, luku- ja kirjoitustaitoja ja digitaitoja tukevaa materiaalia ohjaus- ja opetushenkilöstön käyttöön.

https://sites.google.com/gafe.kiipula.fi/noheva?fbclid=IwAR051nCFUJKfY87QqRJk5FbC3f4KJe9D4oFbddwxp3rV03lhlFXAHMjd7v0


Vankilakoulutus nähdään kuntouttavana toimintana ja puutteellisella koulutuksella on yhteys yhteiskunnasta syrjäytymiseen ja rikolliseen elämäntapaan. Vankeuden tavoitteena on kuitenkin lisätä vangin valmiuksia rikoksettomaan elämäntapaan. Tässä koulutuksella on merkittävä rooli.


Linkki Nohevan Vangit koulutuksessa -sivuille:

https://sites.google.com/view/vankiopetus/etusivu?authuser=0