Asuminen



Asunto on useimmille meistä itsestäänselvyys, jonka tärkeyttä emme aina tule ajatelleeksi.

Oma asunto on yksityinen tila, joka tarjoaa suojan, ja jonka vieraat voi itse päättää. Ilman omaa asuntoa arkisten asioiden hoitaminen on vaikeampaa ja normaali elämä yhteiskunnassa on käytännössä mahdotonta. Stressiä aiheuttaa epävarmuus tulevasta yösijasta sekä se, kauanko asunnottomuus tulee jatkumaan. Lisäksi asunnottomuuteen liittyy usein häpeän tunne.


Lähde: https://asuntoensin.fi/tietoa/



Vapautumassa vailla asuntoa?


Vapautuvan vangin mahdollisuus saada asunto vapailta markkinoilta ja kunnista voi olla vaikeaa. Erityisen hankalaa asunnon saaminen on isoissa kaupungeissa.

Asia kannattaakin laittaa vireille vankilassa hyvissä ajoin, ettei joudu siviilissä turvautumaan kaverin sohvaan.

Asuntoa etsiessä on tärkeää selvittää oman kunnan tarjoamat mahdollisuudet ja palvelut. Vankila-aikana voi rakentaa verkostoja vankilan ulkopuolella oleviin tukijärjestöihin, ettei ole niin ”tyhjän päällä” vapautuessa.


Löydä itsellesi sopiva asumismuoto

Asuntoa voi hakea kaupungilta sekä kunnassa toimivista vuokrataloyhtiöistä noin kolme kuukautta ennen vapautumista. Lisäksi kannattaa katsella yksityisten vuokranantajien ilmoituksia lehdistä ja netistä.

Myös järjestöillä ja säätiöillä on vuokrattavana asuntoja.

Tuetut asumisvaihtoehdot voivat olla myös hyvä vaihtoehto. Niissä on työntekijöitä, jotka auttavat siviilissä selviytymisessä. Tuettuja asuntoja tarjoavat järjestöt eri puolilla maata ja niiden kautta pääsee todennäköisimmin kiinni omaan vuokra-asuntoon. Tuettua asumista tarjoaa mm. Kriminaalihuollon tukisäätiö.

Asunto ensin -asuminen tarkoittaa paikkoja, joissa asukkaat saavat käyttää päihteitä. Ne lähtevät ajatuksesta, että asunto on perusoikeus ja lähtökohta kaikelle muulle. Myös näissä paikoissa on tarjolla tukea, mutta jonot voivat olla pitkiä.


Kuinka valmistautua vapautumisen lähestyessä?

Ota asuntoasia puheeksi vankilan työntekijän kanssa, kun sinulle tehdään vapauttamissuunnitelmaa. Kerro suoraan, jos asuntoa ei ole tiedossa. Jos tuomio on lyhyt, kerro asia heti.

Parhaimmillaan suunnitelma laaditaan monien tahojen yhteistyönä. Mukana voi olla viranomaisten lisäksi järjestöjen työntekijöitä. Selviteltäviä asioita asumisen lisäksi voivat olla mm. velka- ja ulosottojärjestelyt, terveydenhoito, lasten tapaamiset, opiskelu ja työelämä sekä ihmissuhteet.

Asioiden järjestelyssä ja yhteydenpidossa kotikuntaan auttavat vankilan sosiaalityöntekijä, erityisohjaaja tai rikosseuraamusesimies. Suunnitelmaa tehtäessä voi pyytää, että saa tutustua tuettuihin asumisvaihtoehtoihin.

Hakemuksia voi lähettää myös suoraan kotikunnan tai kotipaikkakunnan järjestöjen asumispalveluihin, mutta etenkin pääkaupunkiseudulla asunnon löytäminen ilman viranomaisten tai järjestöjen apua saattaa olla hankalaa.

Jos asunto ei järjesty ennen vapautumista, kannattaa olla yhteydessä oman kunnan sosiaalitoimistoon ja pyytää sieltä tuen tarpeen arviointia.


Mistä apua?

Viime vuosina pitkäaikaisasunnottomien tilanne on hieman parantunut valtakunnallisten asunnottomuusohjelmien myötä, mutta liian moni vanki vapautuu silti kadulle. Moni saattaa olla myös jo ”jonossa” johonkin heille sopivaksi arvioituun yksikköön, mutta jonotusaika muodostuukin yllättävän pitkäksi ja sillä välinkin on asuttava jossain.

Tästä syystä huolellinen valmistautuminen hyvissä ajoin parantaa vapautuvan asunnottoman lähtöasemaa kriittisessä vaiheessa, kun paluu siviiliin on edessä.

Voit myös selvitellä oman kuntasi asumispalveluja ja reittejä niihin ottamalla yhteyttä asumispalvelukoordinaattoriin:

Mia Juselius, Kriminaalihuollon tukisäätiö

Kinaporinkatu 2 E 39, 00500 Helsinki

puh. 050 4124 310

sähköposti mia.juselius@krits.fi

Facebookissa: Vapautuvien asuminen -sivusto, profiili “Krits Mia Juselius


Lähde: https://www.krits.fi/tietoa/vapautuminen/vapautumassa-vailla-asuntoa/


Hyödyllisiä linkkejä:


Vapautuvien asumisen tuki

Käsikirja asumissosiaaliseen työhön rikostaustaisten kanssa


Pienentämällä asunnottomuutta vähennetään inhimillistä kärsimystä


https://www.krits.fi/wp-content/uploads/2018/05/1509-VAT_kaskirja_verkko_250118.pdf



Vailla vakinaista asuntoa ry – VVA RY


Vva ry toimii kolmannella sektorilla asunnottomien edunvalvojana vaikuttaen yksilötasolla kunkin asunnottoman tilanteeseen sekä yhteiskunnallisella tasolla lainsäädäntöön.

Asunto on ihmis- ja perusoikeus, eikä sen puuttumista voida hyväksyä missään olosuhteissa.

Vva ry:n perimmäisenä ajatuksena on, että jokainen ihminen kykenee asumaan itsenäisesti, mikäli hän saa siihen riittävät olosuhteet ja tuen.


https://vvary.fi/



Pikaopas yleiseen asumistukeen


Pikaopas neuvoo asumistuen hakemisessa.


https://www.kela.fi/asumistuen-pikaopas



Asumisen tuki (Helsinki)


Asumisen tuki vastaa täysi-ikäisten asunnottomien yksinäisten, lapsettomien pariskuntien sekä mielenterveysasiakkaiden asumispalveluiden järjestämisestä.


https://www.hel.fi/helsinki/fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/sosiaalinen-tuki-ja-toimeentulo/asunnottomien-tuet-ja-palvelut/astu/



Asunnottomuus ja asumisen tuki aikuisten ja perheiden sosiaalipalveluissa (Vantaa)


Vantaalaisten työikäisten asumisen erityispalvelut eli mielenterveyskuntotujien vahva tuki ja asunnottomuuden perusteella annettavat palvelut sekä ennalta ehkäisevä asumisen sosiaaliohjaus on keskitetty Asumispalveluiden yksikköön.


https://www.vantaa.fi/terveys-_ja_sosiaalipalvelut/sosiaalinen_tuki_ja_toimeentulo/asumisen_tuki



Tukiasumispalvelut (Kriminaalihuollon tukisäätiö)


"Oletko kyllästynyt vankilakierteeseen? Haluatko pysyä erossa päihteistä? Haluatko muuttaa oman elämäsi suuntaa?

Oletko vailla asuntoa? Ota oma elämäsi hallintaan ja lähde kuntoutumaan Kriminaalihuollon tukisäätiön tukiasumispalveluihin."

Tukiasumispalvelut on tarkoitettu rikostaustaisille, asunnon tarpeessa oleville ihmisille pääkaupunkiseudulla. Tarjoamme ryhmämuotoista kuntoutusta sekä henkilökohtaisia keskusteluja.


https://www.krits.fi/saatio/palvelumme/tukiasumispalvelut/



Tuomme tuen asiakkaan luokse (Sininauha Oy)


Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Tuusulassa ja Turun seutukunnalla Sininauha Oy tuottaa kotiin vietäviä asumisen tukipalveluja asiakkaan kotiin. Annettavan tuen ja valmennuksen tavoitteena on elämänhallinnan taitojen parantaminen. Hyvillä elämänhallinnan taidoilla ehkäistään häätöjä ja häiriöitä. Tavoitteena on taata pysyvä asuminen omassa kodissa ja ehkäistä näin asunnottomuutta.

Asunnot on tarkoitettu erityisesti sellaisille pitkäaikaisasunnottomille, joilla on taustallaan päihde- ja mielenterveysongelmia.


https://www.sininauhakoti.fi/asumisyksikot-ja-asunnot/hajasijoitetut-asunnot-ja-asumisen-tuki/



Asunnottomuuden vastaista työtä (Sininauhasäätiö)


Sininauhasäätiö tekee jatkuvaa työtä asunnottomuuden vähentämiseksi. Tämän ohessa hanketyössämme kehitämme, tutkimme ja kartoitamme uusia menetelmiä, joiden avulla voimme vahvistaa asumisen onnistumista: niin, ettei turhia häätöjä, laitoskierrettä tai asunnottomuuden uusiutumista pääsisi tapahtumaan, vaan mahdollisimman moni saisi pysyvän asumisen polun päästä kiinni.


https://www.sininauhasaatio.fi/toimintamme/asumisen-tuki-ja-neuvonta/



Asunto ensin -tietoa asunnottomuudesta ja asunnottomuudenvastaisesta valtakunnallisesta kehittämistyöstä


Sivuston nimi ”Asunto ensin” tulee asunnottomuustyön toimintamallista, jossa ajatellaan että oma koti tarjoaa parhaan lähtökohdan elämän kuntoon saamiselle. Myös vaikeista päihde- tai mielenterveysongelmista kärsivä voi pärjätä tavallisessa vuokra-asunnossa, jos hän saa asumiseensa oikeanlaista tukea.


https://asuntoensin.fi/



Rikoksia tekevien asumisen erityispiirteet (Sininauhaliitto)


Kokemuksia ja havaintoja rikosseuraamusasiakkaiden asumisen erityispiirteistä hajasijoitetussa asuntokannassa.


https://asuntoensin.fi/assets/files/2019/03/Rikoksia-tekevien-asumisen-erityispiirteet-Miika-Rautiainen-Py%C3%B6r%C3%B6ovesta-ulos-hanke.pdf



Tuettua polkua vapauteen


Selvitys Kriminaalihuollon tukisäätiön asumispalveluista ammatillisen tuen näkökulmasta

KRIMINAALIHUOLLON TUKISÄÄTIÖ Raportteja 1/2007


https://www.krits.fi/wp-content/uploads/2018/04/tuettua_polkua_vapauteen_2007.pdf