Tuen tarpeisiin vastaaminen


Erityistä tukea tarvitsevan henkilön määritelmä:

Sosiaalihuoltolain (1301/2014) 3 §:n mukaan:

"erityistä tukea tarvitsevalla henkilöllä ja asiakkaalla tarkoitetaan henkilöä, jolla on erityisiä vaikeuksia hakea ja saada tarvitsemiaan sosiaali- ja terveyspalveluja kognitiivisen tai psyykkisen vamman tai sairauden, päihteiden ongelmakäytön, usean yhtäaikaisen tuen tarpeen tai muun vastaavan syyn vuoksi ja jonka tuen tarve ei liity korkeaan ikään".


https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2014/20141301



Tukea oppimiseen


Oppimisvaikeuksiin on mahdollista löytää hyviä selviytymiskeinoja. Kenenkään ei kannata jäädä yksin ongelmiensa kanssa.

Oppimisen hyväksi voi tehdä paljon itsekin hyödyntämällä omia vahvuuksiaan ja kehittämällä tietoisesti omia työskentelytapojaan.

Hyviä malleja oppimiseen kannattaa etsiä ja omaksua monilta eri tahoilta, esimerkiksi läheisiltä ja opiskelutovereilta sekä oppilaitosten tai työpaikkojen ammattilaisilta. Myös järjestöt, kirjastot ja opistot tarjoavat erilaisia tukimuotoja. Oppimista voi helpottaa myös asianmukaisilla apuvälineillä.

Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin vaaliminen on tärkeää oppimisvaikeuksien yhteydessä, jotta jaksaa tehdä työtä oman oppimisen eteen. Oppimisvaikeuksien salaaminen tai peittely voi kuluttaa kohtuuttomasti ylimääräistä energiaa, mikä on pois oppimiseen käytettävistä voimavaroista.

Joskus vaikeuksiin tarvitaan myös kuntoutusta. Kuntoutuksen tavoitteena on yksilön työ- ja toimintakyvyn parantaminen.


https://oppimisvaikeus.fi/tukea/



Oppimisvaikeuksien huomioiminen

Monet eri alojen ammattilaiset kohtaavat työssään henkilöitä, joilla on oppimisvaikeuksia.

Oppimisvaikeuksien ottaminen huomioon kanssakäymisessä ja esimerkiksi opiskeluun, työllistymiseen tai kuntoutukseen liittyvissä suunnitelmissa on hyödyllistä.

Oheen on koottu erilaisia tilanteita, joissa ammattilaisen olisi hyvä ottaa huomioon henkilön oppimisvaikeudet sekä huomioimiseen liittyviä suosituksia.


https://oppimisvaikeus.fi/materiaalit/oppimisvaikeuksien-huomioiminen/


https://kuntoutussaatio.fi/oppimisentuki/



Oppimisen tuen keskus


Oppimisen tuen keskuksessa tarjoamme monipuolisia palveluita oppimisen, tiedonkäsittelyn ja mielenterveyden ongelmiin.

Tietoa

Tuotamme ja jaamme tietoa nuorten ja aikuisten oppimisvaikeuksista sekä niitä helpottavista tukikeinoista. Tutkimme ja kehitämme vaikuttavia tunnistamisen ja tuen malleja myös oppimisvaikeuksiin liittyviin mielenterveyden ongelmiin.

Tukea

Tukipalvelujen osalta keskitymme erityisesti nuorten ja aikuisten oppimisvaikeuksien ja niihin liittyvien mielenterveyden pulmien lyhytkestoiseen yksilö- ja ryhmämuotoiseen kuntoutukseen. Tuemme vaikeuksia kokevien itsetuntemusta, yksilöllisiä selviytymiskeinoja ja voimavaroja sekä edistämme saavutettavia ja esteettömiä kuntoutus-, opiskelu- ja työympäristöjä muun muassa uusia digitaalisia ratkaisuja hyödyntäen.

Menetelmiä

Kehitämme menetelmiä nuorten ja aikuisten oppimisvaikeuksien tunnistamiseen ja tukemiseen. Toimintamme perustuu tutkittuun tietoon ja kehittämishankkeiden hyviin kokemuksiin.

Koulutukset ja asiantuntijapalvelut

Tutkimuksen ja tukimallien kehittämisen ohella järjestämme koulutuksia, luennoimme sekä tuotamme oppimisvaikeuksiin ja muihin oppimisen ongelmiin liittyvää materiaalia sekä vaikeuksia kokevien että ammattilaisten käyttöön. Muita asiantuntijapalveluitamme ovat oppimisvaikeuksien ja muiden tiedonkäsittelyn ongelmien neuropsykologinen arviointi ja konsultointi. Teemme myös lyhyitä selvityksiä ja hankearviointeja.

Kohderyhmät

Ensisijaisia kohderyhmiämme ovat koulutukseen ja työelämään pyrkijät, opiskelijat eri koulutusasteilla sekä työelämässä olevat nuoret ja aikuiset. Keskeinen kohderyhmämme ovat myös heidän parissaan toimivat ammattilaiset.


https://kuntoutussaatio.fi/oppimisentuki/



Menetelmiä oppimisen tukeen


KOMO – Kysely oppimisen ja mielenterveyden ongelmista

KOMO-kysely on samanaikaisesti oppimisvaikeuksia ja mielenterveysongelmia kartoittava seulontamenetelmä ensisijaisesti ammattilaisten käyttöön. Kysely on kehitetty NUTTU – Nuoret tuella työelämään hankkeessa (2014-2017). Sen avulla voidaan tunnistaa henkilöitä, joiden oppimisen vaikeudet ovat saattaneet jäädä aikaisimmin tunnistamatta. Kyselyn käytössä on tärkeää huomioida vapaaehtoisuuteen, luottamuksellisuuteen ja salassapitoon liittyvät näkökohdat.


Lataa kysely ja ohjeistus seuraavista linkeistä:

KOMO-kysely:

https://kuntoutussaatio.fi/assets/files/2019/08/KOMO-kysely_Valmis.pdf


Ohjeistus KOMO-kyselyä käyttäville ammattilaisille: https://kuntoutussaatio.fi/assets/files/2018/12/OHJE-KOMO-ohjeistus_VALMIS_28.11.18.pdf


https://kuntoutussaatio.fi/oppimisentuki/menetelmat/



Celia -kirjaston palveluja rikosseuraamusasiakkaalle


Monilla vangeilla kirjojen lukemista vaikeuttavat lukivaikeus tai muu oppimisvaikeus, tarkkaavuuden ja keskittymisen vaikeudet sekä mielenterveysongelmat. Kirjaa ei ole pakko lukea silmillä – äänikirja tarjoaa hyvän vaihtoehdon.

Kirjallisuutta kannattaa tarjota, koska lukeminen kuntouttaa, parantaa itsetuntoa, viihdyttää, kehittää tunneälyä ja parantaa keskittymiskykyä. Kaunokirjallisuuden lukeminen helpottaa osaltaan oppikirjojen lukemista.

Kirjoitetun tekstin omaksuminen on monelle vangille vaikeaa, mikä saattaa muodostua jopa esteeksi tutkinnon tai sen osan hankkimiselle. Äänioppikirjojen käyttö tukee opiskelua ja parhaimmassa tapauksessa lisää opiskelumotivaatiota.

Vankilakirjasto voi tarjota vangeille maksutta Celian äänikirjoja. Valikoimassa on yli 45 000 äänikirjaa kauno- ja tietokirjallisuutta, niin uusimmat hitit kuin vanhat suosikitkin, lisäksi valikoimissa on peruskoulun, lukion ja ammattikoulun äänioppikirjoja→ sekä korkeakoulutason kurssikirjoja→. Kirjoja on usealla eri kielellä.


https://www.celia.fi/palvelut/palvelut-rikosseuraamusalalle/



Erilaisten oppijoiden liitto: Tietoa oppimisvaikeuksista


Oppimisvaikeudet ovat yleisiä. 10-20 prosentilla väestöstä on jonkinlaisia oppimisvaikeuksia.

Oppimisvaikeudet voivat tulla esiin lukemisessa, kirjoittamisessa, matematiikassa, vieraiden kielten opiskelussa, digitaalisten välineiden käytössä , motoriikassa, hahmottamisessa ja keskittymisessä.

Tärkeää on oppimisvaikeuden varhainen tunnistaminen ja tuen saanti kaikissa elämänvaiheissa.

Erilaiset oppimisen tavat ja oppimisen tuen välineet auttavat selviytymään opinnoissa, työssä ja arjessa.


https://www.eoliitto.fi/tukea-ja-neuvontaa/tietoa-oppimisvaikeuksista/



Oppimisen olohuone - tukea aikuisen oppimiseen


Oppimisvaikeuksista on tänä päivänä saatavilla runsaasti tietoa ja varsinkin koulumaailmassa käsite on tuttu. Lasten ja nuorten kohdalla vaikeuksia tunnistetaan sekä niiden vaikutuksista oppimiseen tiedetään koko ajan enemmän. Kuitenkin suhtautuminen aikuisten haasteisiin, esimerkiksi lukemisessa, kirjoittamisessa tai laskemisessa, on toisenlaista.

Aikuisten kohdalla vaikeudet perusasioiden hallitsemisessa liitetään usein saamattomuuteen, tyhmyyteen, osaamattomuuteen tai motivaation puutteeseen, mikä aiheuttaa helposti väärinymmärryksiä ja virheellisiä tulkintoja. Haasteet perustaidoissa eivät kuitenkaan kerro mitään henkilön muista kyvyistä, osaamisesta, ammattitaidosta, työmoraalista, motivaatiosta, luovuudesta, sosiaalisesta älykkyydestä, kiinnostuksen kohteista tai monista muistakaan taidoista tai piirteistä, sillä lista on loputon.

Se, kuinka näitä väärin tulkittuja ja/tai kohdattuja aikuisia autetaan kehittämään perustaitojaan sekä kasvattamaan heidän myönteistä kuvaansa itsestään oppijana, on yksi Oppimisen olohuone -toiminnan tavoitteista. Oppimisen olohuoneen toiminta auttaa varsinkin niitä aikuisia, jotka kokevat huonommuutta tai epävarmuutta omasta oppimisestaan sekä tarvitsevat kiireetöntä ja konkreettista tukea omien perustaitojen kehittämiseksi.


https://www.eoliitto.fi/wp-content/uploads/2020/02/Taitto.31.1.pdf



Hyödyllisiä youtube -videoita ja artikkeleja erityisen tuen tarpeista ja niihin vastaamisesta ammatillisessa koulutuksessa


Opiskelijan erityisen tuen tarpeen määrittely tapahtuu aina yksilöllisesti: mikään yksittäinen syy, testitulos tai diagnoosi sinänsä ei aiheuta automaattisesti erityisen tuen tarvetta vaan tarpeen arviointi tapahtuu suhteessa opiskelijan kokonaistilanteeseen ja voimavaroihin, opiskeltavaan alaan ja tutkinnon perusteisiin sekä oppimisympäristön mahdollisuuksiin huomioida ja tukea monenlaisia opiskelijoita. Henkilökohtaiseen osaamisen kehittämissuunnitelmaan kuvataan opiskelijan erityisen tuen tarve pedagogisesta näkökulmasta eli millaisia pedagogisia tuen tarpeita opiskelijalla on. Toisaalta opiskelijan tuen tarpeet voivat liittyy myös yksilökohtaisen opiskeluhuollon palvelujen tarpeeseen ei niinkään pedagogiseen erityiseen tukeen. Enenevissä määrin on myös opiskelijoita, jotka tarvitsevat sekä monipuolista erityistä oppimisen ja opiskelun tukea että yksilökohtaisen opiskeluhuollon palveluja.

Toinen lähestymistapa on tarkastella oppimista ja opiskelua toimintakyvyn näkökulmasta. Toimintakyvyllä tarkoitetaan yksilön kykyä selviytyä itselle merkityksellisistä ja välttämättömistä jokapäiväisen elämän toiminnoista – työstä, opiskelusta, vapaa-ajasta ja harrastuksista, itsestä ja toisista huolehtimista – siinä ympäristössä, jossa hän elää. Toimintakyky jaotellaan perinteisesti fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaalisen toimintakykyyn. Nykyisin tätä on täydennetty myös kulttuurinen toimintakyky –käsitteellä. Ammatillisessa koulutuksessa opiskelee enenevissä määrin opiskelijoita, joilla on erilainen äidinkieli ja kulttuuritausta.


https://oppimateriaalit.jamk.fi/erkkaperusteetii/1-erityiset-tuen-tarpeet-ja-opiskelijan-ohjaus/



Infograafi oppimisvaikeuksista

Kuntoutussäätiön Oppimisen tuen keskus on tehnyt yhteistyössä Erilaisten oppijoiden liiton kanssa infograafin oppimisvaikeuksista. Infograafista löytyy sähköinen versio, jossa on linkkejä lisätietoihin sekä painamista varten tarkoitettu versio, jossa linkit eivät näy. Infograafia saa hyödyntää vapaasti.


Lataa Kehitykselliset oppimisvaikeudet -infograafi sähköisenä (pdf)

https://oppimisvaikeus.fi/assets/files/2020/10/Infograafi-kehitykselliset-oppimisvaikeudet-sahkoinen.pdf


Kuva 1 Infograafi oppimisvaikeuksista
Kuva 2 Infograafi oppimisvaikeuksista