Erityisen tuen tarpeista


Erityinen tuki opiskelussa


Henkilö voi saada erityistä tukea opinnoissaan, jos hän tarvitsee oppimisvaikeuksien, vamman, sairauden tai muun syyn vuoksi pitkäaikaista tai säännöllistä oppimisen ja opiskelun tukea. Hänelle suunnitellaan yksilöllisesti tarvittavat tukitoimet ja ne kirjataan henkilökohtaiseen osaamisen kehittämissuunitelmaan eli HOKSiin.



Erityinen tuki


Erityisellä tuella tarkoitetaan opiskelijan yksilöllisiin tarpeisiin, tavoitteisiin ja valmiuksiin perustuvaa suunnitelmallista pedagogista tukea sekä erityisiä opetus- ja opiskelujärjestelyjä. Erityisen tuen järjestelyt ovat yksilöllisiä ja ne suunnitellaan opiskelijan tarpeista lähtien. Opiskelijalla on oikeus erityiseen tukeen niin ammatillisissa perustutkinnoissa, ammattitutkinnoissa kuin erikoisammattitutkinnoissa sekä valmentavassa koulutuksessa. Opiskelijalla on oikeus erityiseen tukeen, jos hän oppimisvaikeuksien, vamman, sairauden tai muun syyn vuoksi tarvitsee pitkäaikaista tai säännöllistä tukea saavuttaakseen tutkinnon tai koulutuksen perusteiden mukaiset ammattitaitovaatimukset tai osaamistavoitteet. Mikäli opiskelija on vain tilapäisesti tuen tai ohjauksen tarpeessa, ei tätä toimintaa katsota erityiseksi tueksi.

Erityisen tuen tavoitteena on tarjota yhdenvertaiset koulutusmahdollisuudet ja tasa-arvoiset elämisen mahdollisuudet kaikille nuorille ja aikuisille. Oppimisen tukemisessa hyödynnetään moniammatillista yhteistyötä ja kokonaiskuntoutuksellista otetta. Kokonaiskuntoutuksellisella otteella tarkoitetaan opiskelijan fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tukemista opintojen aikana.



Erityisen tuen tarpeen tunnistaminen


Opiskelijan erityisen tuen tarve voi tulla esille jo ennen opiskelijaksi tuloa, esimerkiksi opiskelijan hakemuksesta (harkinnanvarainen haku/jatkuva haku) tai nivelvaiheen yhteistyöstä. Opiskelija voi tuoda mukanaan esimerkiksi perusopetuksen aikaisen henkilökohtaisen opiskelun järjestämistä koskevan suunnitelman (HOJKS) tai lääkärin, psykologin tai erityisopettajan lausunnon, josta käy ilmi mahdollinen erityisen tuen tarve. Erityisen tuen päätöstä ei kuitenkaan tehdä suoraan asiantuntijan lausunnon perusteella, vaan yhdessä opiskelijan ja alaikäisen kohdalla huoltajan kanssa arvioidaan millaista tukea opiskelija mahdollisesti tarvitsee ammatillisissa opinnoissa.

Erityisen tuen tarvetta voidaan arvioida koulutuksen alussa erilaisilla menetelmillä. Oppismisvalmiuksia tai esimerkiksi mahdollisia lukemisen ja kirjoittamisen vaikeuksia sekä matematiikan valmiuksia voidaan arvioida erilaisilla seuloilla ja testeillä aloittavien opiskelijoiden tai opiskelijaryhmien kohdalla. Mahdollisesta tuen tarpeesta keskustellaan myös osana henkilökohtaistamista, esimerkiksi laadittaessa henkilökohtaista osaamisen kehittämissuunnitelmaa (HOKS).

Erityisen tuen tarve voi tulla esille myös myöhemmin opintojen aikana, jos opinnot eivät etene odotetusti tai jostain muusta yksilöllisestä syystä. Silloin opiskelijan kanssa arvioidaan, mikä oppimista hidastaa, ja voidaanko opiskelijan opintoja tukea erityisen tuen avulla. Opettajien, erityisopettajien ja opiskeluhuollon välinen yhteistyö on tärkeää tuen tarpeessa olevien opiskelijoiden tunnistamiseksi.



Erityinen tuki käytännössä


Koulutuksen järjestäjä suunnittelee erityisen tuen muodot opiskelijan valmiuksien, tavoitteiden ja tarpeiden mukaan. Koska opiskelijoiden vaikeudet ovat yksilöllisiä, ovat myös tukimuodot yksilöllisiä. Erityinen tuki suunnitellaan yhdessä opiskelijan kanssa, alaikäisen opiskelijan kohdalla myös huoltaja on mukana tukitoimien suunnittelussa. Erityinen tuki voi koostua erilaisista oppimisen tuen keinoista. Opiskelijalle valitaan sopivat oppimisympäristöt. Moni erityistä tukea tarvitseva opiskelija hyötyy käytännönläheisestä oppimisesta ja työvaltaisesta oppimisesta. Rauhallinen oppimisympäristö ja opiskelijan tahdin mukaan etenevä opiskelu tukevat monen oppimista. Opiskelija voi käyttää oppimisen tukena erilaisia apuvälineitä, kuten äänikirjoja ja kuvia. Opiskeltava asia voidaan jakaa pienempiin osiin ja lähestyä sitä mahdollisimman monipuolisesti. Selkeä oppimateriaali tukee oppimista.


https://eperusteet.opintopolku.fi/eperusteet-service/api/dokumentit/4637898



Erityistä tukea tarvitsevat asiakkaat sosiaali- ja terveydenhuollossa


Sosiaalihuoltolain säännöksillä pyritään varmistamaan, että haavoittuvassa asemassa olevat asiakkaat saavat riittävästi tukea, jotta heille saataisiin annettua heidän tarvitsemansa palvelut. Sosiaalihuoltolain mukaista erityistä tukea koskevien säännösten soveltamista tulee arvioida mm. siinä vaiheessa, kun asiakkaalle tehdään palvelutarpeen arviointi ja valitaan omatyöntekijä.

Säännökset on tarkoitettu sovellettaviksi tilanteissa, joissa henkilö ei itse kykene hakemaan tarvitsemaansa apua tai henkilön avun saaminen on vaarassa estyä sen vuoksi, ettei hän kykene riittävässä määrin vastaanottamaan tai antamaan avun saamiseksi tarvittavaa tietoa. Erityisen tuen tarvitseminen ei ole sidottu tiettyyn diagnoosiin tai vammaan vaan määrittelyn piiriin kuuluvat myös ne henkilöt, joiden erityisen tuen tarve perustuu esimerkiksi useampaan sairauteen tai vammaan tai vielä diagnosoimattomaan oireyhtymään, joka vakavasti vaikeuttaa henkilön kykyä toimia. (esim. puutteellinen kielitaito, traumaattiset kokemukset). Määrittelyn piiriin kuuluvat myös henkilöt, joiden keskeinen ongelma on useasta eri syystä johtuva tuen tarve tai ylipäätään tilanne, jossa suuri avun tarve aiheuttaa uupumusta ja vaikeutta päästä tarvittavien palvelujen piiriin.

Palvelutarpeen arvioimiseksi, päätösten tekemiseksi ja sosiaalihuollon toteuttamiseksi toimenpiteestä vastaavan sosiaalihuollon viranomaisen on huolehdittava siitä, että käytettävissä on henkilön yksilöllisiin tarpeisiin nähden riittävästi asiantuntemusta ja osaamista. Jos henkilön tarpeiden arviointi ja niihin vastaaminen edellyttävät sosiaalitoimen tai muiden viranomaisten palveluja tai tukitoimia, on näiden tahojen osallistuttava toimenpiteestä vastaavan työntekijän pyynnöstä henkilön palvelutarpeen arvioinnin tekemiseen ja asiakassuunnitelman laatimiseen.

Sosiaalihuoltoa toteutetaan yhteistyössä eri toimijoiden kanssa siten että sosiaalihuollon ja tarvittaessa muiden hallinnonalojen palvelut muodostavat asiakkaan edun mukaisen kokonaisuuden. Työntekijän on oltava tarpeen mukaan yhteydessä eri yhteistyötahoihin ja asiantuntijoihin sekä tarvittaessa henkilön omaisiin ja muihin hänelle läheisiin henkilöihin siten kuin sosiaalihuoltolaissa tarkemmin säädetään.



Yhteydenotto sosiaalihuoltoon tuen tarpeen arvioimiseksi (shl 35 §)


(Ilmoitus)velvolliset tahot:

Terveydenhuollon ammattihenkilö, sosiaalikuraattori taikka sosiaalitoimen, opetustoimen, liikuntatoimen, lasten päivähoidon, pelastuslaitoksen, Hätäkeskuslaitoksen, tullin, poliisin, Rikosseuraamuslaitoksen, työ- ja elinkeinoviranomaisen, Kansaneläkelaitoksen tai ulosottoviranomaisen palveluksessa oleva. Työntekijän, joka on tehtävässään saanut tietää henkilöstä, jonka sosiaalihuollon tarve on ilmeinen, on: ohjattava henkilö hakemaan sosiaalipalveluja tai henkilön antaessa suostumuksensa otettava yhteyttä kunnallisesta sosiaalihuollosta vastaavaan viranomaiseen, jotta tuen tarve arvioitaisiin Jos suostumusta ei voida saada ja henkilö on ilmeisen kykenemätön vastaamaan omasta huolenpidostaan, terveydestään tai turvallisuudestaan, ko. tahojen on tehtävä ilmoitus sosiaalihuollon tarpeesta salassapitosäännösten estämättä viipymättä.


https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2014/20141301



Erityinen vanki -opas tuo tietoa erityisen tuen tarpeesta vankiloissa

Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä JEDU on julkaissut Erityinen vanki -oppaan, jonka tarkoituksena on tuottaa tietoa erityisen tuen tarpeesta vankilaympäristössä. Opas on tarkoitettu Rikosseuraamuslaitoksen työyhteisölle lisäämään tietoisuutta vankien erityispiirteistä ja tuen tarpeista.

"Oppaassa käsitellään monipuolisesti vangin oppimiseen vaikuttavia erityispiirteitä, jotka tulee huomioida ohjatessa vankitoimintoja, kuten koulutusta ja työtoimintaa. Suunniteltaessa vangin tarvitsemaa tuen tarvetta on usein välttämätöntä tehdä moniammatillista yhteistyötä ja hyödyntää Rikosseuraamuslaitoksen yhteistyökumppaneiden, kuten oppilaitosten ja järjestöjen, asiantuntemusta", kertoo oppaan teossa mukana ollut erityisasiantuntija Kati Sunimento.

Oppaan tekemisessä on ollut mukana vankilaopettajia, joilla on vankka kokemus erityisen tuen oppilaiden kanssa toimimisesta. Opasta koonneiden vankilaopettajien Aava Taijalan ja Hanna-Kaisa Tapanisen mukaan oppaalle luomiselle on syntynyt tarve vuosien saatossa:

"Vankilaopettajat ovat pääsääntöisesti erityisopettajia, joilla on vankilaopetuksesta vuosien kokemus. Yhteistyötä on tehty yhdessä moniammatillisesti Rikosseuraamuslaitoksen kanssa alusta saakka. Ajan saatossa on esiintynyt tarve oppaalle, jossa avataan vankien erityispiirteitä ja näihin suhtautumista. Oppaassa pyritään siihen, että opettajat ja Rikosseuraamuslaitoksen henkilökunta puhuvat arjessa samaa kieltä. Oppaan tarkoitus on jäädä jokapäiväiseksi työkaluksi. Opas on läpileikkaus haastavien ihmisten kanssa toimimisesta, ja lisätietoa jokaisesta aihealueesta saa halutessaan alan julkaisuista."

Oppimisvaikeuden huomiointi ja oikeanlaisen tuen saanti vaikuttavat sekä vangin itsetuntoon että oppimiseen ja voi osaltaan helpottaa koulutuksen ja työn hankkimista vankilasta vapautumisen jälkeen. Tarjoamalla tukea oppimisen ongelmissa, vahvistamme vangin valmiuksia yhteiskunnassa selviytymiseen.


Kuvia Tapanisen ja Taijalan tekemästä erityinen vanki -oppaasta (erityisen tuen tarve vankilaympäristössä)



Huoneentaulu: oppimisvaikeuksien tukeminen työelämässä


Kuntoutussäätiön materiaaleista löytyy

Huoneentaulu:

Oppimisvaikeuksien tukeminen työelämässä

https://kuntoutussaatio.fi/oppimisentuki/materiaalit/huoneentaulu-oppimisvaikeuksien-tukeminen-tyoelamassa/


Kuva: oppimisvaikeuksien tukeminen työelämässä



Infograafi oppimisvaikeuksista

Kuntoutussäätiön Oppimisen tuen keskus on tehnyt yhteistyössä Erilaisten oppijoiden liiton kanssa infograafin oppimisvaikeuksista. Infograafista löytyy sähköinen versio, jossa on linkkejä lisätietoihin sekä painamista varten tarkoitettu versio, jossa linkit eivät näy. Infograafia saa hyödyntää vapaasti.


Lataa Kehitykselliset oppimisvaikeudet -infograafi sähköisenä (pdf)

https://oppimisvaikeus.fi/assets/files/2020/10/Infograafi-kehitykselliset-oppimisvaikeudet-sahkoinen.pdf

Kuva 1 Kehitykselliset oppimisvaikeudet
Kuva 2 Kehitykselliset oppimisvaikeudet