Toimeentulo



Toimeentulo


Tulot jakautuvat suomalaisessa yhteiskunnassa voimakkaasti esimerkiksi koulutuksen, työmarkkina-aseman, iän ja kotitalouden elinvaiheen mukaan.


Lisätietoa: https://thl.fi/fi/web/hyvinvointi-ja-terveyserot/eriarvoisuus/hyvinvointi/toimeentulo



Toimeentulo vankilasta vapautuessa


Jos vapautuu vankilasta vailla tuloja, voi hakea toimeentulotukea. Lisäksi täytyy ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi, mikäli on tarve saada työttömyysturvaa tai hakea jatkossakin toimeentulotukea.



Toimeentulotuki


Toimeentulotukihakemuksen voi tehdä etukäteen. Hakemukseen on lain mukaan annettava päätös seitsemässä arkipäivässä, joten se kannattaa toimittaa Kelaan ainakin pari viikkoa ennen vapautumista.

Toimeentulotuen perusosa lasketaan vapautumispäivästä alkaen kuukauden loppuosalle.

Jos hakija tarvitsee kunnan myöntämää täydentävää toimeentulotukea, esimerkiksi vaatteisiin tai kodintarvikkeisiin, on hakemus siitä huolimatta toimitettava ensin Kelaan. Kelan päätöksen jälkeen voi tehdä uuden hakemuksen kuntaan tai pyytää Kelaa toimittamaan hakemuksen suoraan kotikuntaan.


Lisätietoja toimeentulotuen hakemisesta saat Kelan sivuilta täältä.



Työttömäksi ilmoittautuminen


Vapautumisen jälkeen on ilmoittauduttava työttömäksi työnhakijaksi te-palveluihin, jotta voi saada työttömyysturvaa. Te-palveluissa selvitetään, onko hakijalla oikeutta työttömysturvaan ja tehdään asiasta lausunto Kelaan (työmarkkinatuki ja peruspäiväraha) tai työttömyyskassaan (ansiosidonnainen päiväraha).

Myös toimeentulotukilaki edellyttää, että hakija on ilmoittautunut työnhakijaksi.



Kelan etuudet vapautumisvaiheessa


Eläke- ja vammaisetuuksien maksu jatkuu automaattisesti vapautuessa tai koevapauden alussa, ellei tilanteessa ole tapahtunut muutoksia. Muita Kelan maksamia, vankeuden vuoksi keskeytettyjä etuuksia on haettava uudelleen. Vankila ilmoittaa vapautumisesta Kelaan.

Etuuden maksaminen aloitetaan vapautumista tai koevapauden alkamista seuraavan kuukauden alusta.

Jos koevapaus perutaan määräajaksi (enintään kuukausi), etuuden maksamista ei keskeytetä. Jos koevapaus perutaan kokonaan, etuuden maksaminen keskeytetään kolme kuukautta vankilaan paluun jälkeen (samoin kuin tuomiota aloitettaessa).

Keskeytystä ei kuitenkaan voida tehdä, jos henkilö pääsee ehdonalaiseen vapauteen ennen kuin kolme kuukautta on kulunut.


Lähde: https://www.krits.fi/tietoa/vapautuminen/toimeentulo-vankilan-jalkeen/


Vangilla ja tutkintavangilla on oikeus toimeentulotukeen samalla tavoin kuin muillakin kansalaisilla.

Toimeentulotukea voi saada, jos omat tulot ja varat eivät riitä elämiseen.

Lue tarkemmin toimeentulotuen myöntämisen perusteista täältä.


Lähde: https://www.krits.fi/tietoa/vankeusaika/vangin-toimeentulo/vangin-toimeentulotuki/


Pankkitili ja verkkopankkitunnukset


Viimeistään vapautuessa kannattaa hankkia pankkitili ja verkkopankkitunnukset. Niitä tarvitaan esimerkiksi tunnistautumiseen, kun hoidetaan omia asioita verkossa.


Lisätietoa: https://www.krits.fi/tietoa/vapautuminen/pankkitili-ja-verkkopankkitunnukset/



Kättä pidempää toimeentulotuen asiakasohjaukseen


Kela on julkaissut uuden infolehtisen, joka kokoaa avainasiat toimeentulotuesta ja tarjoaa vinkit sujuvaan asiointiin.


https://elamassa.fi/tarpit/katta-pidempaa-toimeentulotuen-asiakasohjaukseen/



Toimeentulotuki


Perustoimeentulotukea voi saada henkilö tai perhe, jonka tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin. Pikaopas neuvoo sinua tuen hakemisessa.

Aloita pikaoppaasta


https://www.kela.fi/toimeentulotuki



Toimeentulotuen kokonaisuus


Toimeentulotuki on henkilön tai perheen viimesijainen taloudellinen tuki, joka kattaa elämän perusmenoja.

Suomessa asuva tai oleskeleva henkilö tai perhe voi saada toimeentulotukea, jos tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin menoihin, kuten ruokaan ja asumiseen. Lähtökohtaisesti tuloiksi lasketaan kaikki käytettävissä olevat tulot ja varat.



Toimeentulotuessa on kolme osaa


Toimeentulotuki muodostuu kolmesta osasta:

  • perustoimeentulotuesta

  • täydentävästä toimeentulotuesta

  • ehkäisevästä toimeentulotuesta.



Perustoimeentulotukea Kelasta


Perustoimeentulotukea haetaan Kelasta. Näin haet tukea.

Oikeus perustoimeentulotukeen ratkaistaan tekemällä laskelma tuloista, varoista ja menoista. Laskelmassa tuloja ovat kaikki hakijan tai perheen käytettävissä olevat nettotulot ja varat. Nettotulot tarkoittavat tuloja, joista on vähennetty verot.


Lue lisää: Mihin menoihin perustoimeentulotukea voi saada


Täydentävä ja ehkäisevä tuki kunnasta


Jos sinulla on erityisiä menoja, joita perustoimeentulotuki ei kata, kunnan sosiaalitoimisto voi harkintansa mukaan myöntää täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea.



Täydentävä toimeentulotuki


Kunta käsittelee täydentävän toimeentulotuen hakemuksesi.

Täydentävää toimeentulotukea voidaan myöntää

  • asumisesta aiheutuviin menoihin, joihin et voi saada perustoimeentulotukea.

  • menoihin, jotka aiheutuvat sinun tai perheesi erityisistä tarpeista tai olosuhteista, jotka katsotaan tarpeellisiksi toimeentulon turvaamiseksi tai itsenäisen suoriutumisen edistämiseksi.



Ehkäisevä toimeentulotuki


Kunta voi lisäksi myöntää ehkäisevää toimeentulotukea, joka liittyy usein sosiaalityöhön. Kunta myöntää sitä harkintansa mukaan. Ehkäisevän toimeentulotuen tarkoitus on edistää sinun tai perheesi sosiaalista turvallisuutta ja omatoimista suoriutumista sekä ehkäistä syrjäytymistä ja pitkäaikaista riippuvuutta toimeentulotuesta.

Ehkäisevää toimeentulotukea voidaan myöntää muun muassa:

  • turvaamaan asumista

  • lieventämään vaikeuksia, jotka aiheutuvat taloudellisen tilanteen äkillisestä heikentymisestä

  • edistämään muulla tavoin itsenäistä elämää.

Täydentävästä ja ehkäisevästä toimeentulotuesta saat lisätietoa kunnan sosiaalitoimistosta.



Milloin Kelaan, milloin kuntaan?


  1. Hae aina ensin perustoimeentulotukea Kelasta. Tarvitset päätöksen perustoimeentulotuesta, vaikka hakisit vain täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea.

  2. Voit ilmoittaa samassa hakemuksessa, jos sinulla on muita menoja, jotka eivät kuulu perustoimeentulotukeen ja joihin tarvitset täydentävää tai ehkäisevää tukea. Kela voi pyynnöstäsi siirtää täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen hakemuksesi liitteineen kunnan käsiteltäväksi.

  3. Jos sinulla on jo Kelan antama päätös perustoimeentulotuesta, hae täydentävää ja ehkäisevää tukea suoraan kunnasta.



Kela ja kunta tekevät yhteistyötä tilanteesi mukaan


Jos sinulla tai perheelläsi on tarvetta keskustella Kelan työntekijän kanssa perustoimeentulotukeen liittyvistä asioista, ota yhteyttä Kelan palvelunumeroon 020 692 207 tai Kelan palvelupisteeseen. Palvelutilanteessa sinulle voidaan tarvittaessa varata aika. Halutessasi voit itsekin varata ajan asiakaspalveluun.

Onko sinulla tai perheelläsi tarvetta keskustella henkilökohtaisesti sosiaalihuollon ammattihenkilön kanssa? Näissä tilanteissa Kela voi pyynnöstäsi välittää tietoja kuntasi sosiaalitoimistoon. Voit myös itse olla yhteydessä kunnan sosiaalitoimistoon.

Kela voi toimittaa tietojasi kunnan sosiaalitoimistoon sosiaalihuollon tuen tarpeen arvioimiseksi, lastensuojelutarpeen selvittämiseksi tai ikääntyneen henkilön tuen tarpeen selvittämiseksi. Lisäksi alle 29-vuotiaan nuoren yhteys- ja yksilöintitietoja voidaan luovuttaa kotikunnalle etsivää nuorisotyötä varten, jos Kelassa arvioidaan, että nuori tarvitsee tukea päästäkseen palvelujen tai muun tuen piiriin.

Kela saa perustoimeentulotuen ratkaisemiseksi tarvittavia tietoja suoraan kunnan sosiaalihuollon viranomaisilta.

Kelalla on oikeus luovuttaa tilastointia varten välttämättömiä perustoimeentulotukea koskevia yleisiä tietoja Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle.



Kiireelliset tilanteet


Jos tarvitset toimeentulotukea kiireellisesti, ole yhteydessä Kelan palvelupisteeseen tai palvelunumeroon 020 692 207. Kela käsittelee kiireelliseksi arvioidut hakemukset viimeistään toisena arkipäivänä hakemuksen saapumisesta. Jos tarvitset toimeentulotukea esimerkiksi Kelan aukioloaikojen ulkopuolella, kunta voi harkintansa mukaan myöntää sinulle ehkäisevää tukea ennen kuin olet saanut Kelasta perustoimeentulotukipäätöksen.


Lisätietoa: https://www.kela.fi/toimeentulotuki-kokonaisuus



Täydentävä tai ehkäisevä toimeentulotuki


Täydentävää toimeentulotukea myönnetään erityismenoihin, joita voivat olla esimerkiksi henkilön tai perheen erityisistä tarpeista tai olosuhteista johtuvia, toimeentulon turvaamiseksi tai itsenäisen suoriutumisen edistämiseksi tarpeelliseksi harkittuja menoja. Henkilön tai perheen erityisenä tarpeena tai olosuhteena voidaan pitää esimerkiksi pitkäaikaista toimeentulon saamista, pitkäaikaista tai vaikeaa sairautta sekä lasten harrastustoimintaan liittyviä erityisiä tarpeita.

Ehkäisevän toimeentulotuen tarkoituksena on edistää henkilön ja perheen sosiaalista turvallisuutta ja omatoimista suoriutumista sekä ehkäistä syrjäytymistä ja pitkäaikaista riippuvuutta toimeentulotuesta. Tukea voidaan myöntää myös tilanteessa, jossa hakija ei muutoin olisi toimeentulotukeen oikeutettu, mikäli ennaltaehkäisevän tuen myöntämisellä voidaan ehkäistä pitkäaikaisen toimeentulotukiasiakkuuden syntyminen.


Toimi näin

Täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea voi hakea Kelan perustoimeentulotukihakemuksen yhteydessä, jolloin Kela voi pyynnöstä välittää hakemuksen liitteineen sähköisesti kuntaan.

Täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea voi hakea myös sähköisesti tai kirjallisesti. Hakemuslomakkeita saa verkosta tai sosiaalitoimistoista.


Kenelle ja millä ehdoin

Tuen hakeminen edellyttää ensin perustoimeentulotuen hakemista Kelasta. Sitä koskevat ohjeet ovat luettavissa www.kela.fi.

Palvelu on maksuton.


Tausta ja lainsäädäntö

Täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea haetaan kunnalta. Tuen tarkoituksena on turvata henkilön toimeentulo ja edistää tämän itsenäistä suoriutumista. Tukea voi saada myös erityisiin tai poikkeuksellisiin tilanteisiin, kuten esimerkiksi lapsen syntymästä tai läheisen hautaamisesta koituviin kuluihin. Ehkäisevää tukea voi saada elämäntilanteen kohentamiseen välttämättömiksi katsottavista syistä. Tukea voidaan myöntää esimerkiksi ylivelkaantumisesta tai taloudellisen tilanteen äkillisestä heikentymisestä aiheutuvien vaikeuksien lieventämiseksi.

Hakijan tulee ensin hakea Kelasta päätös perustoimeentulotuesta. Täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea voi hakea sekä myönteisen että kielteisen Kela-päätöksen perusteella. Hakemukset voi jättää Kelaan jo perustoimeentulotuen hakemisen yhteydessä, jolloin Kela toimittaa ne edelleen kuntaan.

Kunnan sosiaaliviranomainen tekee päätöksen seitsemän arkipäivän kuluessa, kiireellisissä tapauksissa jo hakemuksen jättämistä seuraavana arkipäivänä.


Laki toimeentulotuesta: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1997/19971412


Lähde: https://www.suomi.fi/palvelut/taydentava-tai-ehkaiseva-toimeentulotuki-kainuun-sosiaali-ja-terveydenhuollon-kuntayhtyma/5fa28e2b-af6f-434c-8a53-f0a6bb9c52cc



Näin teet hyvän toimeentulotuki­hakemuksen


Tavallisimpia syitä toimeentulotuen hakemuksen hylkäämiseen ovat puuttuvat liitteet tai liian suuret tulot.

https://elamassa.fi/tarpit/nain-teet-hyvan-toimeentulotukihakemuksen/



Velka-asioiden hoito vapautumisen jälkeen


Velka-asioiden hoito vapautuessa on mahdollista, mutta se sujuu harvoin ilman apua. Onneksi luotettavaa apua on tarjolla.


Hoida ensin arjen asiat kuntoon

Vankilasta vapautumisen jälkeen tärkeintä on saada ensin arki sujumaan. Normaaliin arkeen kuuluu:

  • asunto

  • tulot

  • laskujen maksun ja rahankäytön hallinta.

Vasta tämän jälkeen kannattaa lähteä etsimään lopullista ratkaisua velkaongelmaan. Muutoin velkakierre alkaa helposti uudelleen.

Velkojen selvittely sen sijaan ei ole koskaan turhaa.


Hae apua luotettavilta tahoilta

Hae apua heti kun siltä tuntuu. Ota yhteyttä maksuttomaan Velkalinjaan, puhelin 0800 9 8009, tai chattiin.

Velkajärjestelyn saamiseen kuluu yleensä aikaa. Sinä aikana voi ja kannattaa maksaa pikkuvelkoja pois, ellei se vaaranna arjen menoista selviytymistä.

Jos tuloistasi ulosmitataan, pidä sitä hyödyllisenä välivaiheena. Velkojen maksu ulosoton kautta osoittaa maksuhalua ja yrittämistä. Se katsotaan eduksesi, kun haet myöhemmin velkajärjestelyä. Siksi myöskään työllistymistä ei kannata vältellä ulosoton vuoksi.


Lähde: https://www.krits.fi/tietoa/vapautuminen/velka-asioiden-hoito-vapautumisen-jalkeen/



Pikaopas opintoetuuksiin


Opintojen aikana opiskelijalla on oikeus erilaisiin Kelan maksamiin etuuksiin. Oheiseen muistilistaan on koottu opiskelijan tärkeimmät Kela-asiat aikajärjestyksessä.


https://www.kela.fi/opiskelijat-pikaopas



Toimeentulotuki ja siihen liittyviä ongelmia – erityisesti rangaistuksesta vapautuvien ja heidän omaistensa näkökulmasta

Marjatta Kaurala VTM, Asiamiessosiaalityöntekijä Kriminaalihuollon tukisäätiö Sosiaalioikeudellisen seuran seminaari 5.5.2011


https://www.kela.fi/documents/10180/12149/050511kaurala.pdf/d4812619-f277-4035-a44b-961dcf15172c?version=1.1



Opas velkatilannettaan selvittävälle henkilölle

Rikosseuraamusasiakas


https://docplayer.fi/7968643-Opas-velkatilannettaan-selvittavalle-henkilolle-rikosseuraamusasiakas.html



Takaisin Digiyhteiskuntaan

Vapautuvan vangin digitaitojen opettelun käsikirja


https://www.krits.fi/wp-content/uploads/2020/08/Takaisin-digiyhteiskuntaan_opas.pdf