Mielenterveys



Mielenterveys


Mielenterveys on ihmisen hyvinvoinnin, terveyden ja toimintakyvyn perusta.


Mielenterveyden edistäminen


Mielenterveys on voimavara, osa terveyttä ja tärkeää yksilön hyvinvoinnin ja toimintakyvyn kannalta. Mielenterveyden edistäminen on toimintaa, joka tukee hyvän mielenterveyden toteutumista ja jonka tavoitteena on vahvistavien ja suojaavien tekijöiden lisääminen. Mielenterveyden edistämisellä voi olla yhteisön positiivisen mielenterveyden lisäämisen kautta myös mielenterveyden häiriöitä ehkäisevä vaikutus.

Mielenterveyttä edistetään mm. tukemalla elämänhallinnan vahvistamista, vahvistamalla sosiaalista tukea ja osallisuutta sekä turvaamalla taloudellinen toimeentulo.


Lähde: https://thl.fi/fi/web/mielenterveys/mielenterveyden-edistaminen



Opas ahdistuksesta ja stressinhallinnasta vangeille


Vapauta sisäiset kahleesi - Opas ahdistuksesta ja stressinhallinnasta vangeille on tehty kevään 2020 poikkeustilan synnyttämästä tarpeesta. Oppaaseen on koottu tietoa ja harjoituksia, jotka pohjautuvat hyväksymis- ja omistautumisterapian sekä dialektisen käyttäytymisterapian menetelmiin. Harjoitukset ovat valikoituneet hankkeen vankiloissa tekemän kuntoutustyön kokemuksen pohjalta.


https://www.autismisaatio.fi/media/oikeusturva-hanke/opas-ahdistuksesta-ja-stressinhallinnasta-vangeille.pdf



Hyödyllisiä linkkejä:


Sosiaali- ja terveysministeriö, Mielenterveyspalvelut


Linkissä esitellään keskeiset mielenterveyspalvelut, niihin vaikuttava lainsäädäntö sekä esimerkiksi KELAn linjauksia. Mielenterveystyön tavoitteena on vahvistaa mielenterveyttä ja vähentää mielenterveyteen kohdistuvia uhkia. Mielenterveystyöhön kuuluvat mielenterveyttä edistävä työ ja mielenterveyden häiriöiden ehkäisy sekä mielenterveyspalvelut.


https://stm.fi/mielenterveyspalvelut



Mielenterveyden keskusliitto, Älä jää yksin, ota yhteyttä!


Mielenterveyden keskusliitto on kaikkien mielenterveysongelmia kokeneiden ihmisten järjestö – kukaan ei ole yksin. Mielenterveys ja sen häiriöt ovat yksilöllisiä kokemuksia eikä niitä ole syytä lokeroida. Mielenterveys on meillä kaikilla jatkuvassa muutoksessa, ja mielenterveysongelmat voivat koskettaa ketä tahansa meistä. Kuka tahansa voi osallistua toimintaamme ja jättää inhimillisen jälkensä. Neuvoja, ohjeita, tapahtumia, vertaistukea.


https://www.mtkl.fi/



Mieli -Suomen mielenterveys ry.


Mielenterveyttä voi vahvistaa. Mielenterveystaitoja on hyödyllistä ja palkitsevaa kehittää. Täältä löytyy tietoa ja harjoituksia sekä tukea elämän eri tilanteisiin.


https://mieli.fi/fi



Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mielenterveys-sivut


THL:n sivuilta löytyy tietoa mielenterveydestä, sen edistämisestä, mielenterveyshäiriöistä sekä mielenterveyspalveluista.


https://thl.fi/fi/web/mielenterveys



Päihdelinkki


Tietoartikkeleita päihteidenkäytön yhteydestä mielenterveyteen ja mielenterveydellisiin ongelmiin.


https://paihdelinkki.fi/fi/tietopankki/tietoiskut/mielenterveys



Mielenterveystalo


Kaikille avoinna olevasta Mielenterveystalosta löytyy tietoa, omahoito-ohjelmia, op​paita, oirenavigaattoreita sekä palveluhakuja. ​​Mielenterveystalossa on tarjolla myös nettiterapiaa jonne pääsee lääkärin lähetteellä ympäri Suomen.


https://www.mielenterveystalo.fi



Sosiaalihuoltolain soveltamisopas

Sosiaali- ja terveysministeriö, Julkaisuja 2017:5


Oppaassa käydään läpi sosiaalihuoltolain säännökset avaten niiden tulkintaa sekä esimerkkien että hallituksen esityksen tekstien kautta. Sosiaalihuoltolain lisäksi oppaassa käsitellään muun muassa lastensuojelulakiin ja terveydenhuoltolakiin samassa yhteydessä tulleita muutoksia. Oppaan liitteenä ovat vanhaan sosiaalihuoltolakiin toistaiseksi voimaan jätetyt säännökset. Oppaassa on otettu huomioon 30.4.2017 mennessä voimaan tulleet lakimuutokset.


http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/80391/05_17_Sosiaalihuoltolain%20soveltamisopas.pdf