Hyödyllisiä linkkejä



Erityinen tuki elinikäisen oppimisen mahdollistajana ammatillisessa aikuiskoulutuksessa

Lectio KT, lehtori Kaisa Rädyn väitöskirjan tarkastustilaisuudesta 1.4.2016, Helsingin yliopisto


"Saako aikuisten erityisen tuen tarpeesta puhua? Tämä kysymys on noussut monta kertaa mieleeni tutkimusprosessin aikana, sillä erityispedagogiikkaa ja aikuisuutta ei ole totuttu liittämään toisiinsa. Erityisen tuen tarpeen ja erilaisten oppimiseen liittyvien vaikeuksien on uskottu katoavan aikuisuuteen mennessä, joko kypsymisen tai hyvän kuntoutuksen myötä. Nykytutkimuksen valossa tiedetään kuitenkin, että erityisen tuen tarve säilyy usein muodossa tai toisessa läpi elämän. Oppimisvaikeudet ilmenevät usein aikuisuudessa eri tavoin kuin lapsuudessa ja nuoruudessa, ja niiden voimakkuus voi vaihdella elämänkulussa. Oppimisvaikeudet nousevat usein uudelleen esille viimeistään siinä vaiheessa, kun aikuisena aloittaa opiskelun."


http://elektra.helsinki.fi/oa/2489-5822/18/4/erityine.pdf



Hei me HOKSataan!

Ammatillisten opettajakorkeakoulujen puheenvuoro erityisen tuen tilasta ja kehittämisestä

Marja Hirvonen (toim.) 2018 Jyväskylän AMK


https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/152912/JAMKJULKAISUJA2522018_web.pdf?sequence=1&isAllowed=y



KOMO – Kysely oppimisen ja mielenterveyden ongelmista

KOMO-kysely on samanaikaisesti oppimisvaikeuksia ja mielenterveysongelmia kartoittava seulontamenetelmä ensisijaisesti ammattilaisten käyttöön.


https://kuntoutussaatio.fi/oppimisentuki/menetelmat/



Erityisen tuen tarpeessa olevat asiakkaat

Sosiaalityöntekijöiden määrittelyitä ja pohdintoja käytännön kontekstissaan

Nia Pesonen: Käytäntötutkimus Sosiaalityö Valtiotieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto, Tammikuu 2019


http://www.socca.fi/files/8160/Raportti_Erityisen_tuen_tarpeessa_olevat_asiakkaat_-_sosiaalityontekijoiden_maarittelyita_ja_pohdintoja_Nia_Pesonen.pdf



Sosiaalihuoltolain soveltamisopas

Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2017:5.

Oppaassa käydään läpi sosiaalihuoltolain säännökset avaten niiden tulkintaa sekä esimerkkien että hallituksen esityksen tekstien kautta. Sosiaalihuoltolain lisäksi oppaassa käsitellään muun muassa lastensuojelulakiin ja terveydenhuoltolakiin samassa yhteydessä tulleita muutoksia. Oppaan liitteenä ovat vanhaan sosiaalihuoltolakiin toistaiseksi voimaan jätetyt säännökset. Oppaassa on otettu huomioon 30.4.2017 mennessä voimaan tulleet lakimuutokset.


http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/80391/05_17_Sosiaalihuoltolain%20soveltamisopas.pdf



Neurokirjon henkilö epäiltynä tai syytettynä rikosoikeudellisessa järjestelmässä

Tämä julkaisu on tarkoitettu poliiseille, asianajajille, tuomareille ja syyttäjille, jotka työssään kohtaavat neurokirjon henkilöitä. Neurokirjon henkilöllä viitataan ihmiseen, jolla on autismikirjon tai ADHD:n piirteitä. Vaikka tämän julkaisun näkökulma on rikoksesta epäiltyjen kuulustelu ja oikeudenkäynti, pätevät julkaisun sisältämät vinkit myös kohderyhmän kuulemiseen asianomistajana ja todistajana.


https://issuu.com/sanna.kara/docs/kuntoutus2020_lopullinen_versio



ADHD ja autismikirjon henkilön kohtaaminen viranomaistyössä

(video)

https://www.youtube.com/watch?v=yQ8rkwdewn4&feature=youtu.be


Toimijuus, ohjaus ja elämänkulku

Päivi Annika Kauppila, Jussi Silvonen & Marjatta Vanhalakka-Ruoho (toim.) Itä-Suomen yliopisto, Joensuu, 2015


Toimijuudesta ihmistieteiden arvoituksena sekä elämänkulun peruskysymyksenä on käyty runsaasti keskustelua. Mikä on yksilön toiminnan ja rakenteiden luomien mahdollisuuksien suhde? Miten pitkälle rakenteet ja olosuhteet määräävät toimijuuttamme? Minkälainen on yksilön valinnanvapauden ja vastuun liikkumavara? Teemasta on kirjoitettu paljon ja erilaisissa viitekehyksissä. Karkeasti ottaen piirtyy kuva, jossa toisaalla ovat rakenteita korostavat yhteiskunnalliset selitykset ja toisaalla niistä irrotetut, yksilöstä liikkeelle lähtevät teoriat.


https://drive.google.com/file/d/1cLqPxA-3ylEK_XaHC8ujt2xhjo3Z3rAy/view?usp=sharing