Erityisen tuen tarpeen tunnistaminen

OSION SIVUKARTTA

Tästä näet, mitä teemoja tästä osiosta löytyy



Peruskoulun päättötodistus puuttuu tai on heikohko...

...ehkä mukautettu, aloitettuja toisen asteen opintoja on useampia, mutta ne ovat jääneet kesken, opiskelu tuntuu vastenmieliseltä ja vaikealta tai ylipäänsä ei kiinnosta, koska muistot viimeisistä opinnoista ovat huonoja. "Olen tyhmä ja opiskelu ei ole minua varten" ajatus saattaa hiipiä mieleen ja siksi koulutus ei tunnu vaihtoehdolta tulevaisuuden suunnitelmissa.


Opiskelun haasteiden takana saattaa olla myös erityisen tuen tarve. Kyse voi olla oppimisvaikeuksista, ympäristön ärsykkeet saattavat haitata keskittymistä tai paikallaan istuminen ja opiskelu on tuskaa. Lukeminen on vaikeaa, koska kirjaimet hyppivät ja sen myötä sanat tuottavat vaikeuksia ja monia muita ikäviä tuntemuksia tai haasteita ilmenee, kun yrittää opiskella. Luet, mutta asiat eivät pysyvän mielessä ja kun pitäisi kirjoittaa tekstiä, tyhjä paperi kauhistuttaa. Oppimisvaikeudet voivat ilmetä monin eri tavoin, tässä muutamia esimerkkejä.

Erityisen tuen tarpeen tunnistaminen on erityisesti rikosseuraamusasiakkailla usein lähes salapoliisin työtä. Syystä tai toisesta haasteisiin ei ole tartuttu aikaisemmassa elämän vaiheessa ja tuen tarpeita ei ole tunnistettu. Mutta koskaan ei ole liian myöhäistä. Tutkimuksiin hakeutuminen terveydenhuollon kautta on yksi vaihtoehto, mutta arjessa voidaan tehdä paljon muutakin. Koulutaustan selvittäminen, koulukokemusten ja ylipäänsä elämänhistorian muistelu, arjen haasteiden kartoittaminen keskustellen antavat paljon arvokasta tietoa ja viitteitä siitä, millaisia erityisen tuen tarpeita asiakkaalla mahdollisesti voi olla. Diagnoosi helpottaa tuen suunnittelua, mutta ei ole välttämätön. Arjen haasteiden tuen suunnittelu on hyvä lähtökohta miettiä erityisen tuen tarpeita ja niihin vastaamista.

Voi myös olla, että mitään varsinaista oppimisen ongelmaa ei ole. Meillä kaikilla on oma yksilöllinen tapamme oppia, sen selvittäminen on osa opintojen suunnittelua. Esimerkiksi tekemällä oppijat eivät tyypillisesti menesty pulpetin ääressä istumista vaativissa opinnoissa. Mutta jos opinnot painottuvat tekemiseen ja esimerkiksi ammatillinen tutkinto suoritetaan työvaltaisesti, niin opiskelu saattaa muuttuakin hyvin mieluisaksi ja koulumenestys yllättää entisen "kouluallergikon".



Erityinen tuki ammatillisessa koulutuksessa


Opiskelija voi saada erityistä tukea, jos hän tarvitsee oppimisvaikeuksien, vamman, sairauden tai muun syyn vuoksi pitkäaikaista tai säännöllistä oppimisen ja opiskelun tukea. Hänelle suunnitellaan yksilöllisesti tarvittavat tukitoimet ja ne kirjataan henkilökohtaiseen osaamisen kehittämissuunitelmaan eli HOKSiin.

Jos henkilö tarvitsee laaja-alaista ja monipuolista erityistä tukea vaikeiden oppimisvaikeuksien, vaikean vamman tai sairauden takia, hän voi hakea vaativana erityisenä tukena järjestettävään ammatilliseen koulutukseen. Silloin opetus järjestetään ammatillisissa erityisoppilaitoksissa tai erityisryhmissä yleisissä ammattioppilaitoksissa. Erityinen tuki suunnitellaan yhteistyössä mahdollisten kuntoutustahojen kanssa.


https://opintopolku.fi/wp/ammatillinen-koulutus/erityista-tukea-ammatillisen-perustutkinnon-suorittamiseen/



Opiskelijan erityisen tuen tarve voi tulla esille jo ennen opiskelijaksi tuloa, esimerkiksi opiskelijan hakemuksesta (yhteishaku /jatkuva haku) tai nivelvaiheen yhteistyöstä. Opiskelija voi tuoda mukanaan esimerkiksi perusopetuksen aikaisen henkilökohtaisen opiskelun järjestämistä koskevan suunnitelman (HOJKS) tai lääkärin, psykologin tai erityisopettajan lausunnon, josta käy ilmi mahdollinen erityisen tuen tarve. Erityisen tuen päätöstä ei kuitenkaan tehdä suoraan asiantuntijan lausunnon perusteella, vaan yhdessä opiskelijan ja alaikäisen kohdalla huoltajan kanssa arvioidaan millaista tukea opiskelija mahdollisesti tarvitsee ammatillisissa opinnoissa.

Erityisen tuen tarvetta voidaan arvioida koulutuksen alussa erilaisilla menetelmillä. Oppismisvalmiuksia tai esimerkiksi mahdollisia lukemisen ja kirjoittamisen vaikeuksia sekä matematiikan valmiuksia voidaan arvioida erilaisilla seuloilla ja testeillä aloittavien opiskelijoiden tai opiskelijaryhmien kohdalla. Mahdollisesta tuen tarpeesta keskustellaan myös osana henkilökohtaistamista, esimerkiksi laadittaessa henkilökohtaista osaamisen kehittämissuunnitelmaa (HOKS).

Erityisen tuen tarve voi tulla esille myös myöhemmin opintojen aikana, jos opinnot eivät etene odotetusti tai jostain muusta yksilöllisestä syystä. Silloin opiskelijan kanssa arvioidaan, mikä oppimista hidastaa, ja voidaanko opiskelijan opintoja tukea erityisen tuen avulla. Opettajien, erityisopettajien ja opiskeluhuollon välinen yhteistyö on tärkeää tuen tarpeessa olevien opiskelijoiden tunnistamiseksi.


https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/opas/4426603/tekstikappale/4512363


Hyödyllisiä linkkejä:


Oppimisen vaikeuksista vapaaksi -tukea oppimiseen opas


Oppimisen vaikeuksista vapaaksi -oppaan tavoitteena on oppimiseen liittyvien aihealueiden käsittely sekä omien oppimisvalmiuksien pohtiminen. Opas koostuu erilaisista oppimiseen liittyvistä teemoista. Omaan oppimiseen liittyvien asioiden pohdinta ja niistä keskusteleminen lisäävät itsetuntemusta sekä auttavat ymmärtämään paremmin omaa toimintaa.


https://www.krits.fi/wp-content/uploads/2020/02/oppiva-asiakkaan-opas-nettiversio.pdf



Selvitys erityisestä tuesta ammatillisessa aikuiskoulutuksessa


Selvitys erityisen tuen tarpeesta ja toteutumisesta ammatillisessa aikuiskoulutuksessa toteutettiin osana Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa YTY – yksilöllisten opintopolkujen toteuttaminen yhteistyössä -hanketta. Hankkeen pääpaino on erityisopetuksen asiantuntijapalveluiden ja alueellisen yhteistyön kehittämisessä.


https://ameo.fi/wp-content/uploads/2018/02/YTY_Selvitys-erityisest%C3%A4-tuesta-ammatillisessa-aikuiskoulutuksessa.pdf



Erityinen tuki mahdollistaa ammatillisen aikuiskoulutuksen laajemmalle kohderyhmälle


Ammatillinen aikuiskoulutus on olemassa olonsa ajan pyrkinyt vastaamaan matalasti koulutettujen haasteisiin. Tämä tavoite on kirjattu eri vuosikymmenillä erilaisiin virallisiin asiakirjoihin. Yhä ammatillinen koulutus kuitenkin kasautuu siten, että eniten koulutetaan niitä, joilla on jo aiempi ammatillinen tutkinto. Elinikäisen oppimisen ulkopuolelle jäävät usein ne henkilöt, joilla ei ole aiempaa ammatillista koulutusta, tai koulutus on auttamatta vanhentunut.


https://www.amke.fi/ajankohtaista/blogi/kirjoitus/erityinen-tuki-mahdollistaa-ammatillisen-aikuiskoulutuksen-laajemmalle-kohderyhmalle.html



Erityinen tuki elinikäisen oppimisen mahdollistajana ammatillisessa aikuiskoulutuksessa

Kaisa Räty 2016, Helsingin yliopisto


Ammatillisen aikuiskoulutuksella on tärkeä rooli elinikäisen oppimisen toteuttajana. Sen tehtävänä on kouluttaa osaavia työntekijöitä yrityksille ja näin ylläpitää valtion kilpailukykyä. Ammatillinen aikuiskoulutus tuottaa yksilöllisiä koulutuspolkuja ja tukee yksilön kiinnittymistä yhteiskuntaan.


https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/160325/Erityine.pdf?sequence=1&isAllowed=y



Yksilöllisiä polkuja tukemassa – YTY-hankkeen helmiä

YTY-hankkeen loppujulkaisu 2016


Ihmeet tapahtuvat arjessa. Siksi haluamme tuoda esille juuri sitä opetuksen ja ohjauksen arkea, jota asiantuntijamme ja yhteistyöorganisaatiomme ovat yhdessä tehneet YTY-hankkeen aikana. Ihmeet eivät aina tapahdu hetkessä. Siksi haluamme kuvata niitä kokemuksia, joista palveluidemme tilaajat ja osallistujat ovat kertoneet.


https://ameo.fi/wp-content/uploads/2018/09/Yksil%C3%B6llisi%C3%A4-polkuja-tukemassa-YTY-hankeen-helmi%C3%A4-YTY-loppujulkaisu2016.pdf



Ammatillisen koulutuksen vaativan erityisen tuen kehittämisryhmän ehdotukset

Kehittämisryhmän loppuraportti, Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisuja 2019:23


Ammatillisen koulutuksen reformissa uudistettiin ammatillinen koulutus asiakaslähtöiseksi ja osaamisperusteiseksi kokonaisuudeksi, jonka lähtökohtana on vastata hyvin erilaisten opiskelijoiden yksilöllisiin osaamistarpeisiin ottaen huomioon sekä työelämän että yksilön tarpeet. Ammatillisen koulutuksen vaativaan erityiseen tukeen ovat oikeutettuja opiskelijat, joilla on vaikeita oppimisvaikeuksia taikka vaikea vamma tai sairaus, joiden vuoksi opiskelija tarvitsee yksilöllistä, laaja-alaista ja monipuolista erityistä tukea. Opiskelijoiden tarpeet edellyttävät yksilöllisten opintopolkujen rakentamista, yksilöllisiä pedagogisia ratkaisuja sekä erityisiä opetus- ja opiskelujärjestelyjä. Ammatillisen koulutuksen laki luo yhtenäiset puitteet kaikkien opiskelijoiden koulutuksen järjestämiseen yhdenvertaisesti.


http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/161647/OKM%202019%2023%20Ammatillisen%20koulutuksen%20vaativa%20erityinen%20tuki.pdf



Ohessa haastattelurunko, jota on käytetty Ammattiopisto Liven ammattitutkintokoulutuksiin hakeutuneiden valintahaastatteluissa:



  1. Mikä on elämäntilanteesi opiskelua ajatellen tällä hetkellä?

  1. Mitkä asiat elämässäsi tukevat jaksamistasi?

  1. Millaista tukea kaipaat opintoihisi?

  1. Onko sinulla erityistuen tarve?

  1. Onko sinulla ollut haasteita oppimisessa?

  1. Onko sinulla olemassa oleva tukiverkosto?

  1. Kertoisitko päihteiden käytöstäsi

  1. Minkälaisia vaihtoehtoisia suunnitelmia sinulla on, jos et tule valituksi?

  1. Millaisia opiskeluun liittyviä toiveita sinulla on?

Yhteenveto:

Tukitoimet:

psykologi

opinto-ohjaaja

laaja-alainen erityisopettaja

suomi 2. kielenä –tuki

muu, mikä?