Toiminnanohjauksen haasteet



Toiminnanohjauksella tarkoitetaan prosesseja, jotka johtavat kaikkea muuta kognitiivista toimintaa, kuten muistia, ajattelua ja oppimista.

Toiminnanohjauksen, ja etenkin toimintayllykkeiden ehkäisyn vaikeudet, ovat tyypillisiä henkilöille, joilla on aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö (ADHD tai ADD) sekä henkilöille, joilla on autismikirjon häiriö, mutta lievemmässä muodossa niitä esiintyy usein myös henkilöillä, joilla on muita kehityksen tai oppimisen ongelmia.


Kun toiminnanohjauksen kanssa on ongelmia, saattaa olla, että oman tekemisen suunnittelu, arviointi tai suunnitelmien joustava muuttaminen tuntuvat haastavilta. Myös keskittyminen voi olla ajoittain hankalaa, samoin kuin monimutkaisten ongelmien jäsentäminen ja pohtiminen. Turhautumisen sietokyky on yleensä haastavaa, mikä voi näkyä lyhytjännitteisyytenä ja ärtyneisyytenä. Ylipäätään tunteiden säätely voi olla vaikeaa, joten tunnekuohut voivat syntyä näennäisesti pienistäkin syistä ja yllättää voimakkuudellaan. Joskus reaktiot ja ratkaisut saattavatkin muista tuntua impulsiivisilta tai hallitsemattomilta.

​​​Tietoisuus oman toimintakyvyn rajoituksista sekä toisaalta vahvuuksista on oleellinen taito oireiden hallintakeinojen löytämisessä. Tätä taitoa kutsutaan myös metakognitiiviseksi tiedoksi. Tietoisuus lisääntyy toiminnasta saadun palautteen avulla.


Alla word -asiakirjassa oleva taulukko, jonka voi myös avata uuteen ikkunaan

toiminnanohjaus taulukko

Alla ongelmanratkaisuun liittyvä harjoitus, jonka avulla voi opetella ratkaisemaan vastaan tulevia ongelmia jäsennellysti ja harkitusti.


Lähde: http://www.avosto.net/kori/peavy/peavy.htm


Alla word -asiakirja, jonka voi myös avata uuteen ikkunaan.

ongelmanratkaisuharjoitus