Evenimentul lunii februarie

Proiectarea primului plan urbanistic (1894)


În secolul al XIX-lea dezvoltarea urbanistică a orașului Timișoara era împiedicată de statutul de fortificație al orașului care interzicea orice construcție pe o rază de 949 de metri în afara zidurilor cetății. Cartierele exterioare apăruseră deja la distanțe de aproximativ 2 km de centru și cuprindeau o populație numeroasă legată deja de viața economică a orașului. 

Astfel, după îndelungi discuții purtate între autoritățile locale și instituțiile centrale de la Viena și Budapesta, situația a început să se schimbe. S-a obținut autorizația de a dărâmare a porților și a zidurilor cetății, fapt ce a marcat începutul dezvoltării urbanistice a orașului. 

Primul plan urbanistic a fost proiectat de către arhitectul Lajos Ybl și inginerul regal Aladar Kovacs-Sebesteny, fiind prezentat autorităților locale la 15 februarie 1894. După modelul orașului Viena, erau prevăzute două inele rutiere care să facă legătura între centru și cartierele învecinate. Totodată, proiectul propunea scoaterea liniilor de tren din zona centrală a orașului și ample lucrări de apă și canalizare. 

Din cauza condițiilor specifice de teren, planul nu a fost realizat decât parțial, fiind necesare revizuiri și identificarea unor noi soluții pentru dezvoltarea orașului.  


Extras din Kovacs, Zoltan (2022). Calendar Timișorean File din istoria orașului. Timișoara: Central Dabasi Nyomda Zrt.

Editor: Nicolae Șerban

Traducătoare: Loredana Tismănaru