Domein 4.1



Sollicitatiebrief schrijven met tekstverwerker



Sollicitatiebrief


5 tips voor een schitterende layout


De manier waarop je een sollicitatiebrief opmaakt is heel erg belangrijk. Het laat zien dat je oog hebt voor detail en iets op een duidelijke en nette manier kunt presenteren. Beiden zijn eigenschappen waar een recruiter altijd naar op zoek is. Bovendien worden brieven die netjes zijn opgebouwd met een mooie layout sneller en beter gelezen door de recruiter.


Houd rekening met de volgende punten rondom de opmaak en opbouw van je sollicitatiebrief:




Uitleg:



1. Gebruik een traditionele indeling van de brief: Begin met je eigen naam, adres, postcode en woonplaats, gevolgd door de naam van het bedrijf of organisatie waar je wilt solliciteren. Vergeet niet om duidelijk te vermelden aan wie je de brief richt; bel altijd eerst even voordat je de brief stuurt, zodat je weet aan wie je de brief moet richten.

2. Vermeld de plaats waar je de brief schrijft gevolgd door de datum.


3. Vermeld achter het kopje ‘Betreft’ de omschrijving van de functie. Het staat professioneel om het lettertype van deze regel 2 of 3 punten kleiner te maken. Probeer het een keer en je zult zien dat het mooi oogt.


4. Gebruik niet meer dan 3 of 4 alinea’s voor je brief. En zorg ervoor dat je voldoende witregels gebruikt. Op deze manier is de brief gemakkelijk scanbaar voor de recruiter. Onthoud dat dit waarschijnlijk niet de enige brief is die de recruiter leest op een dag.


5. Eindig met ‘Met vriendelijke groet’ en je handtekening. Bij een brief die je per email wilt versturen kun je gebruik maken van een ingescande handtekening die je in het document plakt.







Zorg daarnaast voor de volgende punten:



  • Laat je sollicitatiebrief een toonbeeld zijn van orde en netheid (geen vlekken of vouwen).


  • Gebruik een standaard lettertype. Denk aan Arial, Verdana of Calibri. Een recruiter moet de brief moeiteloos kunnen lezen.


  • Zorg dat de brief foutloos is. Vergeet je spellingscheck niet en laat de brief altijd nalezen door iemand die daar oog voor heeft.


  • Print de brief uit en lees ‘m nog eens zorgvuldig door. Op papier ontdek je sneller fouten dan bij lezen vanaf het scherm.


  • Maak je sollicitatiebrief bij voorkeur niet in een e-mail. Je weet namelijk nooit hoe een e-mail aankomt bij de recruiter. Iedereen gebruikt weer een ander e-mailprogramma.


  • Gebruik dus een gewoon tekstwerkingsprogramma zoals Word of Google Docs (gratis).




(bron: https://www.beaks.nl/sollicitatiebrief/layout/)













Je kunt ook de volgende filmpjes bekijken:



Extra: