Domein 3.4


De bron van de informatie



Literatuurlijst


Een literatuurlijst is een verantwoording van alle gebruikte bronnen in een verslag, werkstuk of scriptie. Door goed bij te houden welke bronnen je gebruikt zul je niet snel van plagiaat beschuldigd worden.


Wanneer je je literatuurlijst goed bijhoudt wil dit niet zeggen dat je zomaar teksten over mag nemen. Je dient je informatiebronnen te benoemen. Wie zonder bronvermelding gegevens uit andere teksten overneemt kan beschuldigd worden van plagiaat. Lees het artikel 'Plagiaat is diefstal' om te weten wat er allemaal niet mag.


Het lijkt vaak een gemakkelijke uitweg. Je moet een werkstuk maken en je gaat op zoek op het internet. Toevallig vind je online het perfecte verhaal. Je kopieert de tekst, je plakt hem, je past een paar woorden en zinnen aan en… voila! Je hebt een werkstuk gemaakt. Mag dat? Nee. Je gebruikt werk van een ander en je doet net alsof het van jou is. Of het werk nu aangepast is of niet. Het is en blijft strafbaar. Het niet goed parafraseren of citeren is dus heel gevaarlijk. Het kan verward worden met plagiaat.


Het maken van een literatuurlijst aan het einde van een project is een klus. Vaak weet je niet precies meer waar je informatie vandaan gehaald hebt of je vergeet bronnen te vermelden. Gelukkig is er een oplossing om een literatuurlijst te maken zonder al te veel moeite.


Dit doe je door je literatuurlijst bij te houden. Het voorkomen van onbedoeld plagiaat is heel simpel. Zorg er voor dat je je literatuurlijst bij houdt vanaf dag 1. Zorg er ook voor dat je goed citeert en parafraseert. Als we iets kopiëren dan geven we heel duidelijk aan waar het vandaan komt.


Iedere bron die je gebruikt schrijf je op in de literatuurlijst. Deze lijst wordt ook wel bronnenlijst, literatuurlijst of reference list genoemd. Iedere bron schrijf je eenmaal op in de literatuurlijst, ook wanneer je meerdere malen in de tekst verwijst naar dezelfde bron.





Website


Je kunt als bron gewoon de website vermelden. Zonder de naam van de auteur. Als je bijvoorbeeld een encyclopedie of woordenboek gebruikt dan vermeldt je de auteur ook niet.


Wanneer je naar een website verwijst kan je ook zoveel mogelijk informatie over de webpagina verzamelen:


  • Kopieer de URL ofwel het adres van de website. Deze kun je in de adresbalk bovenaan je browser vinden.

  • Zoek op wie de auteur van de pagina is. Vaak kun je dit bovenaan onder de titel of onderaan de pagina vinden. Soms staat de naam van de auteur vermeld op de zogenaamde "over-pagina".

  • Schrijf de naam van de website op. Deze kun je doorgaans vinden in de afbeelding bovenaan de pagina.

  • Schrijf de titel van het artikel op, indien van toepassing. De titel zou bovenaan de pagina moeten staan.

  • Zoek de publicatiedatum op. Deze zou boven- of onderaan de pagina moeten staan maar wordt niet altijd vermeld.

  • Schrijf de datum op waarop je de informatie verkregen hebt.


Let wel op dat een website informatief kan lijken maar dat eigenlijk niet is. Zo zijn er veel ‘medische informatiesites’ die worden gemaakt door de farmaceutische industrie. De informatie die hierop staat klopt doorgaans wel maar is zeer eenzijdig belicht.












Je kunt ook de volgende filmpjes bekijken: