Domein 3.1

Gebruik webadressen



Het internet is de benaming voor een zeer groot, de hele aarde omspannend openbaar netwerk van computernetwerken.


Iedere website heeft een eigen internetadres. U ziet dit adres staan in uw internetprogramma (browser), boven in de adresbalk. Met een internetadres (of URL) kunt u een bepaalde website vinden. Een voorbeeld van een internetadres of URL is: www.google.nl.


U kunt een IP-adres in uw browserbalk intikken dan komt u vanzelf op de website terecht.


Als u met uw smartphone het internet bezoekt gebeurt technisch gezien hetzelfde als bij een bezoek vanaf een computer of laptop.





De adresbalk


Hierin staat het adres van de pagina waar u naar kijkt: het internet adres. Dit wordt ook wel URL (Uniform Resource Locator) genoemd. Om naar een bepaalde website te surfen vult u hier het adres in en drukt u op Enter.



Rechts ziet u een veld waarin u trefwoorden kunt typen om het zoeken op internet te starten. Internet Explorer houdt ook een lijst bij van webadressen die u al bezocht hebt. Als u op het pijltje klikt wordt (een deel van) die lijst geopend. Als u een webadres intikt verschijnt er een suggestie op basis van deze eerder gebruikte adressen.






Internetadres (webadressen)


Uniek adres, label van een website. Een webpagina of een op internet geplaatst document of bericht dat boven in het scherm van een computer of smartphone zichtbaar wordt en dat volgens bepaalde regels en met vaste onderdelen opgebouwd is.





URL


URL (Uniform Resource Locator) is de technische benaming van een internetadres. In de naam is alle informatie opgenomen over de benodigde techniek om de betreffende gegevens te bereiken.





Webbrowser


Een programma om een website te bekijken. Voorbeelden zijn Internet Explorer (geleverd met Windows), Opera, Google Chrome en FireFox.



Aan het eind van een internetadres ziet u waar de website vandaan komt. Bijvoorbeeld:


.nl is een Nederlandse website

.com is meestal een commerciële of Amerikaanse website

.org gebruiken non-profit organisaties

.be staat voor België.


Voorbeeld:

website van de gemeente Rotterdam: https://www.rotterdam.nl/










Bekijk ook de volgende filmpjes: